Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2020

For All We Know - For All We Know
Jaar van release: 2011
Label: Independent Release
For All We Know  - For All We Know
De naam van gitarist Ruud Jolie zou je wat moeten zeggen… Hij is de muzikale duizendpoot die in bands als Agua De Annique, de Damian Wilsonband, Maiden United en natuurlijk Within Temptation zijn sporen ruimschoots verdiend heeft. For All We Know is het nieuwe project van Ruud. Hij heeft er de laatste vier jaren met diverse gastmuzikanten aan gewerkt en hij heeft een puik schijfje afgeleverd. Doorspekt met atmosferische akoestische passages tot aan progressieve metalbeukers, alles kan en mag.

De ‘vaste band’ bestaat uit Wudstik, een vocalist die onder andere voor Ayreon wat nummers heeft ingezongen. Kristoffer Gildenlöw (Dial, Pain of Salvation) op bass, Leo Margarit (Pain of Salvation) op drums, Thijs Schrijnemakers (Stereo) op Hammond orgel en Marco Kuypers (Cloudmachine) op piano. Ruud zelf nam alle gitaarpartijen voor zijn rekening, evenals de prima productie van deze release. Gastbijdragen op het album zijn er onder andere van Sharon Den Adel (Within Temptation), Damian Wilson (Threshold, DWB, Star One, Ayreon, Maiden United) en John Wesley (Porcupine Tree).

Het album telt maar liefst twaalf tracks, welke garant staan voor een muzikale reis van bijna 60 minuten. Zanger Wudstik valt meteen vanaf opener Blind Me al op vanwege zijn aangename zuivere stemgeluid. Vreemd dat de beste man tot nog toe niet veel meer gedaan heeft dan hier en daar wat gastrolletjes! Hij zou met gemak mee kunnen draaien aan de top. Op nummers als het ingetogen Out Of Reach of op het onheilspellende When Angels Refuse To Fly kun je horen hoe hij met gemak stand houdt tussen al de muzikale uitspattingen die op hem worden losgelaten.

Keep Breathing is de song waarop meerdere gastzangers hun krachten bundelen in een soort van canonachtige opbouw met meerdere zanglijnen. Zo zingen onder meer zangeres Sharon Den Adel en Damian Wilson werkelijk de sterren van de hemel en duurt dit nummer simpelweg te kort.

Down On My Knees daarentegen duurt een dikke negen minuten en is één van de hardere tracks van het album. Een track waarin werkelijk alles de revue passeert, van rustige passages tot beukende technische hoogstandjes. Soms erg complex en dan weer gemakkelijk te behappen. Jolie schittert hier zelf met een magnifieke gitaarsolo. Wudstiks stem heeft hier zelfs erg veel weg van de Fates Warning zanger Ray Alder.

Concluderende mag je zeggen dat het een zeer divers album is geworden, waarop dankbaar gebruik is gemaakt van de immens getalenteerde (gast)muzikanten die hun helpende hand hebben uitgestoken aan dit geslaagde project. Een ware must voor liefhebbers van bands als Pain Of Salvation, Redemption en Ayreon.

Tracklist:
1. Blind Me
2. Busy Being Somebody Else
3. Out of Reach
4. When Angels Refuse to Fly
5. I Lost Myself Today
6. Keep Breathing
7. Down On My Knees
8. Save Us...
9. Embrace/Erase/Replace/Embrace
10. Tired And Ashamed
11. Open Your Eyes
12. Nothing More...

Score: 85 / 100

Reviewer: Dennuz
Toegevoegd: 21 oktober 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

For All We Know - For All We Know
Reactie van Een Metalfan op 24-10-2011 om 14:16u
Score: 88 / 100

Hmm waarom wordt bij Marco Kuypers geen Maiden United gezet maar alleen Cloudmachine?

Wat het albums betreft geweldig album, jammer dat e eerder geplande shows niet zijn doorgegaan.