Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

09-08-2020

Anthrax - Worship Music
Jaar van release: 2011
Label: Megaforce Records
Anthrax - Worship Music
Soms zijn er van die albums waarover de meningen behoorlijk uiteen lopen. Cd's die bij de ene persoon het zuur over de tong doen kruipen en waarvan de andere helemaal uit z'n bol gaat. De nieuwe plaat van Anthrax leverde in die zin zulke verschillende meningen op binnen de redactie van Metalfan.nl dat Jeroen en Ruud beiden hun licht laten schijnen over het enigmatisch getitelde Worship Music.

Het verhaal rond de zangers van Anthrax is inmiddels al zo vaak genoemd, dat we bijna vergeten dat Worship Music nu daadwerkelijk in de platenzaken ligt. Mét Joey Belladonna en dus zonder Dan Nelson of John Bush. Gelukkig, zo blijkt nu, want ondanks gevreesde eenzijdigheid levert Belladonna een geweldige prestatie. Zuiver en krachtig zoekt hij zo nu en dan nog de hoge regionen op, maar meestal vertoeft de zanger in de middelste contreinen van zijn stembereik, waardoor ook liefhebbers van Bush weinig te klagen hebben.

Worship Music is zoals de titel al doet vermoeden een eerbetoon aan de muziek. Metal van levende grootheden (er staat zelfs een sterke track op de plaat met de titel Judas Priest) en gevallenen (Dio en Dimebag krijgen in de vorm van het fraaie In The End een mooi eerbetoon) speelt de hoofdrol op de plaat. Indirect geldt dat ook voor het eigen oeuvre van Anthrax, want het schijfje biedt voor ieder wat wils. Het is geen simpele terugkeer naar de dagen van prijsalbums als Spreading The DIsease of Among The Living, maar een combinatie van alle periodes. De strakke thrash in een nummer als Fight 'Em Til You Can't (met opzichtige Gridlockriff) wordt soepel afgewisseld met het eenvoudige maar erg pakkende The Devil You Know. Lekker zijn ook het thrashy The Giant of het opruiende begin van Earth On Hell.

Qua stijl doet de muziek nog het meeste denken aan een toegankelijkere versie van Persistence Of Time met de drive van We've Come For You All en de alternatieve invloeden van de eerste schijfjes uit het Bushtijdperk. Zo duiken er regelmatig gruizige rockriffs op die hand in hand gaan met technischer thrashwerk. Het is de afwisseling die Worship Music tot een sterk en toegankelijk album maakt. Tel daarbij op dat de productie glashelder is en dat de gitaarsolo's eindelijk weer op het niveau van State Of Euphoria zijn. Fraai opgebouwd, rond afgewerkt en met de nadruk op melodie.

Nee, ondanks de zangerscrisis is Anthrax de kunst van het songschrijven niet verleerd. Hoewel de duur van het album aan de forse kant is en de instrumentaaltjes Hymn 1 en Hymn 2 niet echt een toevoeging zijn, luistert alles gewoon lekker weg. Misschien dat diegenen die een pure thrashplaat hadden verwacht teleurgesteld zijn, maar muzikaal behoort Worship Music tot de betere albums van de latere Anthrax. (Jeroen)

Score: 84/100

Bush, Belladonna, de geruchten rond Corey Taylor, Nelson, Bush en vervolgens toch weer Belladonna. De stoelendans der zangers heeft metalland behoorlijk bezig gehouden. Niet in de laatste plaats vanwege de negatieve berichtgeving die vervolgens kwam over het duo Charlie Benante en Scott Ian. Daarbij werd Dan Spitz overigens eveneens de band uitgewerkt. Toch vreemd dat zowel John Bush als Joey Belladonna uiteindelijk weer achter de microfoon verschenen. De meeste fans zullen waarschijnlijk er wel het meest content mee zijn dat Belladonna aan het langste eind trok.

Maak je maar vast klaar voor de grootste teleurstelling van 2011. Anthrax heeft het voor elkaar gekregen om misschien wel het saaiste en meest humorloze album in hun bestaan uit te brengen. Acht jaar na het eveneens matige We’ve Come For You All wordt de hoop op een lekkere oldschoolplaat genadeloos de grond in geboord. Geen pakkende riffs, geen sterke melodieën en al helemaal niet het ‘niks moet, alles mag’gehalte die van platen als Spreading The Disease en Among The Living terechte klassiekers maakte.

Het enige wat ik Anthrax na moet geven is dat de plaat heel strak is opgenomen. Iets wat ook wel mag trouwens als je album enkele jaren in de stijgers heeft gestaan. Blijkbaar is daar dan alle moeite in gestoken. Songtechnisch is Worship Me een compleet drama geworden. De meeste nummers zijn opgebouwd uit vreselijk saaie riffs en dito drums. Wist Anthrax vroeger speels, fris en frivool uit de hoek te komen. Tegenwoordig stellen ze zich tevreden met simpele hakketakkeriffs waar zelfs beginnende bands zich nog voor zouden schamen. Sowieso weet Anthrax zich hiermee niet aan het niveau van het gemiddelde retrobandje te ontworstelen. Nee, wie zoekt naar standaard groove metalriffs en dito moderne rock waar nog geen lachje vanaf kan, zit hier goed.

Belladonna’s zang voegt eigenlijk maar weinig toe. Alsof je een hondendrol met bloemetjes versiert. Het blijft een drol. Het is ook een beetje zielig om te zien hoe Anthrax onder het mom van ‘aanbid muziek’ een artwork kiest waarin mensen het logo van de band aanbidden. Sommigen zullen het als een eerbetoon aan echte muzikale helden beschouwen, ik zie er niet meer in dan een schaamteloze en vooral misplaatste vorm van narcisme. Over Worship Music kan ik duidelijk zijn. Lekker laten liggen, deze plaat. Over een half jaar ligt hij vast in de uitverkoopbakken. (Ruud)

Score: 45/100

Tracklist:
1. Worship
2. Earth On Hell
3. The Devil You Know
4. Fight 'Em Til You Can't
5. I'm Alive
6. Hymn 1
7. In The End
8. The Giant
9. Hymn 2
10. Judas Priest
11. Crawl
12. The Constant
13. Revolution Screams

Reviewer: Jeroen en Ruud
Toegevoegd: 29 september 2011

Koop dit album in

Meer Anthrax:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Anthrax - Worship Music
Reactie van Jos op 29-09-2011 om 15:55u
Score: 75 / 100

De eerste 3 keer dat ik het album luisterde viel hij me erg tegen, daarna ben ik em toch meer gaan waarderen vooral de refreinen blijven na een aantal luisterbeurten in je hoofd hangen. Als je vergeet dat het de nieuwe van Anthrax is waar we zo lang op hebben gewacht is het het best een leuke plaat.

Anthrax - Worship Music
Reactie van Old Mhb op 29-09-2011 om 16:00u

Jullie hebben allebei voor een stuk gelijk. Een hoogvlieger is het niet maar een laagvlieger evenmin. Ik geef hem 72 en das in mijn ogen voldoende voor deze schijf.

Anthrax - Worship Music
Reactie van da -Z- op 29-09-2011 om 16:17u

@Ruud. Je vindt "We've Come For You All" een matige cd. Dat is de enige cd van Anthrax die ik nog regelmatig draai. Ik werd een Anthrax fan in 1991, en dacht dat Persistance of Time hun beste album was. Nu, 20 jaar later ben ik van mening dat Anthrax een overgewaardeerde band is. Vette riffs, maar overal een mediocre band. WCFYA is een positieve uitschieter IMO. Ik probeer je smaak niet aan te vallen, maar ik denk dat dat album een van hun weinige relevante en interessante releases is. Deze cd, worship music, zal ik dan ook checken vanwege hun voorgaande album

Anthrax - Worship Music
Reactie van Damien op 29-09-2011 om 16:27u
Score: 65 / 100

Ik ga met 65 ook voor de gulden middenweg, er staan leuke songs op maar ik word over het algemeen niet heel warm van deze plaat :) Niks mis met de zang overigens!

Anthrax - Worship Music
Reactie van iron_dennis op 29-09-2011 om 17:23u
Score: 70 / 100

Aardige plaat. Het nummer Fight em... is helaas niet representatief voor de rest van het album.

Anthrax - Worship Music
Reactie van Marco op 29-09-2011 om 19:40u
Score: 84 / 100

Ik ben het met Jeroen eens,goed album en klinkt lekker weg.
Ruud ga toch buiten spelen , dit album verdient veel meer dan jij.zegt of zit die drol nog in je oren.

Anthrax - Worship Music
Reactie van sargent d op 29-09-2011 om 20:03u
Score: 85 / 100

Beste mensen, we leven niet meer in de jaren 80. Anthrax heeft het duidelijk voor fans van alle era goed willen doen. Dat levert een afwisselende schijf af met een aantal snelle thrashy songs, en wat langzamere, meer melodieuze, Bush achtige songs. Een mooie mix. Ik heb geen slap nummer kunnen ontdekken. Arrangementen, productie en muzikantschap zijn af! Ik ben aangenaam verrast. Het perfecte comeback album!

Anthrax - Worship Music
Reactie van pos op 29-09-2011 om 20:07u
Score: 90 / 100

Geweldige plaat. En Ruud na je volstrekt onzinnige opmerking dat de plaat humorloos was begon ik te gapen. Dan weet je gelijk dat verder lezen zonde is van iedere seconde.

Anthrax - Worship Music
Reactie van Marco op 29-09-2011 om 22:56u
Score: 70 / 100

@Ruud; Worship me? Stijgers? (worship music/steigers), maar dat zijn schoonheidsfoutjes...De rest van de recensie slaat nergens op. Het is ook in mijn optiek zeker niet het beste Anthrax album, maar om er nou zo'n afzeikverhaal van te maken is wat overdreven. Uiteraard is het zo dat het een persoonlijke mening is, maar de objectiviteit is ver te zoeken.

Anthrax - Worship Music
Reactie van Jeffrey op 30-09-2011 om 06:28u

Anthrax is altijd de overgewaarde band van de big four geweest. Beetje als het broertje van die geweldige acteur goed vinden acteren omdat het zijn broertje is. Kom nou, Anthrax heeft geen enkele plaat uitgebracht die cruciaal is geweest voor metal. Zeer overgewaardeerd. Belladonna is een erg goede zanger, de muzikanten van Anthrax stijgen serieus boven het gemiddelde uit, maar klassiekers/invloedrijke platen schrijven kunnen ze helaas niet...

Anthrax - Worship Music
Reactie van TastelessEnterprise op 30-09-2011 om 09:20u
Score: 90 / 100

Ik ben juist van mening dat Anthrax de beste band van de zogenaamde 'Big Four' is. Zoals ook door leden van Metallica in de docu 'Get Thrashed' wordt gezegd hebben de New Yorkers altijd échte nummers gehad, in de zin van pakkend, memorabel en origineel. De herkenbaarheidsfactor van Anthrax-nummers is veel groter dan die van bijvoorbeeld Megadeth of Slayer. Daar hoor je toch meer chaos en onnodig gesoleer.

En bovenal invloedrijk: de impact van Anthrax op de crossover/alternativemetalscene van eind jaren tachtig/begin jaren negentig kan niet onderschat worden. Ook bij bands als Death Angel en Suicidal Tendencies zijn de Anthrax-invloeden evident aanwezig. Het pionneerwerk met rap/hiphop mag ook niet vergeten worden!

Ik merk de laatste tijd dat veel metalheads agiteren tegen Anthrax. Waarschijnlijk is de band te ludiek en te openminded en niet stoer of duister genoeg voor de gemiddelde gefrustreerde metalhead met een negatief zelfbeeld.

Anthrax - Worship Music
Reactie van Een Metalfan op 30-09-2011 om 11:45u

bij lords of metal krijgt hij 93 punten , vertel mij maar wie gelijk heeft.

Anthrax - Worship Music
Reactie van Een Metalfan op 30-09-2011 om 11:48u

heb jij een drol in je orennnnnnnnnnnnnnnnn

Anthrax - Worship Music
Reactie van Een Metalfan op 30-09-2011 om 11:54u

jeroen heb je je oren dicht zitten .

Anthrax - Worship Music
Reactie van Een Metalfan op 30-09-2011 om 11:57u

eikel die jeroen.

Anthrax - Worship Music
Reactie van Een Metalfan op 30-09-2011 om 13:19u

Whahaha ja dit is de oplossing als jullie het oneens zijn! Hoe moet de lezer zich nou ooit een beeld vormen of deze cd wel of niet de aanschaf waard is als de een hem fantastisch vindt en de ander hem totaal de grond in trapt?

Anthrax - Worship Music
Reactie van Pieter op 30-09-2011 om 15:08u
Score: 3 / 100

Ligt nu al in de uitverkoop om cdwow.nl
5,95
en voor die prijs laat ik 'm zelfs nog liggen.

Anthrax - Worship Music
Reactie van ANTI-ruud op 30-09-2011 om 16:42u
Score: 80 / 100

@Ruud : ga nog maar wat nu-metalbands luisteren. Maar bespreek geen kwalitatieve cd's meer!

Anthrax - Worship Music
Reactie van Metal Meepy op 30-09-2011 om 18:30u

Ha, dat vind ik nou leuk. Kunnen jullie als metalfan redactie voortaan wat vaker 2 (sterk verschillende) recensies opnemen - en dan vooral bij de 'grote bands' of 'belangrijke' releases? Vind ik wel een gezonde manier, zo...

Ik kan me overigens vreemd genoeg wel een beetje vinden in beide recensies. Hmm: (84 + 45) / 2 = 64.5...? Nee, zo'n gemiddelde score doet nu juist weer helemaal geen recht aan deze plaat. Grappig...

Anthrax - Worship Music
Reactie van Barnacle Bill op 30-09-2011 om 22:07u
Score: 81 / 100

Prima albuym, en op de opmerking dat het album humorloos is: daar kun je als eightiesband anno 2011 echt niet meer mee aankomen! Ik vind het een volwassen plaat.

Anthrax - Worship Music
Reactie van MF Crew op 30-09-2011 om 22:17u

Onzinreacties worden vanaf hier verwijderd.

Anthrax - Worship Music
Reactie van Ruud op 30-09-2011 om 22:56u
Score: 45 / 100

Er is zowaar een ANTI-Ruud! Ik voel me vereerd eigenlijk.

Ik wil toch nog even een ding duidelijk maken. Ja, ik vind dit een kutplaat, maar ik bepaal niet hoe je moet denken. Verre van zelfs. Jeroen en ik hebben allebei wel iets met Anthrax en allebei ervaren we deze plaat op een eigen manier. Het is aan de lezer om te kiezen of je meer een 'Jeroen' of een 'Ruud' bent. Iedereen weet van zichzelf wat ze verwachten van dit album en kunnen zich spiegelen aan twee verschillende meningen. Simpel toch? Prima als je alleen reageert op de review waarmee je het niet eens bent, maar wanneer dat niet inhoudelijk gaat, ben je vooral voer voor de lachers (mezelf incluis). We bieden gewoon twee reviews; doe er je voordeel mee.

Anthrax - Worship Music
Reactie van Marco op 01-10-2011 om 10:51u

Je hebt gelijk Ruud ik oordeel ook alleen maar op de review en iedereen heeft idd zijn eiigen mening ,maar ik denk toch dat je naar de cd geluisterd hebt met die hondedrol in je oor.

Anthrax - Worship Music
Reactie van Ruud op 01-10-2011 om 11:09u

Had jij niet een ban? Goede argumentatie ook. Ik zal de plaat misschien nog maar eens draaien. Misschien moet ik dan ook maar een 90/100 review schrijven.

Anthrax - Worship Music
Reactie van tankard op 01-10-2011 om 21:39u

BESTE BAND VAN DE BIG FOUR slechtste band voor mij zeer zeker megadeth!

Anthrax - Worship Music
Reactie van tja op 02-10-2011 om 05:44u
Score: 8 / 100

Als je wilt weten of een cd de moeite waard is, moet je dus geen recensies gaan lezen. Want een recensie is nog altijd een mening van een individu en dus kun je er geen pijl op trekken.

Zoek even op youtube naar wat nummertjes en dan weet je of het te doen is of niet.

Anthrax - Worship Music
Reactie van Danny op 02-10-2011 om 22:49u

Op zich best aardig, maar geen nummers waarvan je een half uur later denkt Goh wauw wat me nu overkomen is.............dat was met spreading toch anders, maar ja toen was ik ook nog niet zoveel gewend. Vroeger was alles.................nee dat is niet waar, maar wel veel

Anthrax - Worship Music
Reactie van Dennuz op 03-10-2011 om 21:18u
Score: 90 / 100

Beste Anthrax plaat sinds A Fistfull Of Metal en The Sound Of White Noise!

Anthrax - Worship Music
Reactie van Erik op 07-10-2011 om 11:47u
Score: 75 / 100

De eerste helft van de plaat ( t/m in the end ) klinkt erg bevlogen maar daarna zakt het niveau aardig in. 5 van de 10 nummers vind ik persoonlijk dus erg goed ( de 3 intro's dus niet meegerekend ) en dat is na een afwezigheid van 8 jaar wel wat weinig!

Anthrax - Worship Music
Reactie van Greg op 07-10-2011 om 16:46u
Score: 80 / 100

Als Anthrax-adept zijnde vind ik het een prima plaat. Mensen moeten van deze band geen old-school geneuzel verwachten, dan geef je een plaat geen kans. Het ligt allemaal goed in de oren, en onderhand krijg ik van menig track op de CD geen genoeg. Of het dan eckte-eckte thrash is of niet, dat interesseert me dan weer echt he-le-maal niks - met Belladonna is de echte stem van de Thrax weer terug; dat is het allerbelangrijkste.

Al had er van mij nog wel een knipoog a-la het eind van Gung-Ho ingemogen... maar het zij zo ;)

Anthrax - Worship Music
Reactie van reinier op 05-07-2014 om 11:49u
Score: 9 / 100

"Onzinreacties worden vanaf hier verwijderd." Kan die onzinrecensie van Ruud dan ook even verwijderd worden,serieus !! remspoor!!