Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

09-08-2020

Riverside - Memories In My Head
Jaar van release: 2011
Label: Eigen beheer
Riverside - Memories In My Head
De eerste twee albums van dit Poolse gezelschap staan voor eeuwig in mijn geheugen gegrift als moderne progklassiekers. Hevig geïnspireerd door Pink Floyd, Porcupine Tree, (de kalme) Opeth en neoprogressieve groepen als Pendragon en Marillion, leverde de groep een sound af die avontuurlijk, meeslepend en tranentrekkend mooi was. Rapid Eye Movement deed me persoonlijk wat minder en de compactere aanpak van Anno Domini High Definition wist ook net niet die gevoelige snaar te raken.

Hoe anders is dat met deze mini-cd. Drie lange stukken die onmiddellijk terug doen denken aan de eerste twee platen. Weliswaar wat minder heavy en meer gericht op sfeer en emotie, maar zeker niet minder aantrekkelijk. Mede omdat de rol van gitarist Piotr Grudziński weer wat groter is. Hij mag zich veel vaker laten gaan met zijn prachtige gitaarerupties en David Gilmour-achtige solo's. Altijd gevoelig en melodieus, nooit vervallend in willekeurige notenneukerij. Zanger/bassist Mariusz Duda laat dan juist weer een subtielere kant van zichzelf horen. Waar hij op de laatste twee volledige cd's de neiging had iets teveel aanwezig te zijn, daar geeft hij nu regelmatig de ruimte aan sfeervolle synths, het genoemde gitaarwerk en de speelse drumstijl van Mittloff.

Memories In My Head is al met al een zeer sfeervol en atmosferisch werkstuk. De songs gaan naadloos in elkaar over en zorgen toch voor ruim een half uur zeer genietbare symfonische rock met slechts voorzichtige uitspattingen naar metal. Wanneer de eerste noten klinken, hoef je slechts je ogen te sluiten om mee gevoerd te worden op het indringende klankentapijt van deze getalenteerde band.

Tracklist:
1. Goodbye Sweet Innocence
2. Living In The Past
3. Forgotten Land

Score: 84 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 16 juli 2011

Koop dit album in

Meer Riverside:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Riverside - Memories In My Head
Reactie van Een Metalfan op 16-07-2011 om 19:51u

Zeer goede nummers. Vooral Living in the past. Ik merk meer doom invloeden op, vooral van My Dying Bride. Ook veel sfeer wat mede te danken is aan de opvallend aanwezige bas.

Riverside - Memories In My Head
Reactie van cor op 04-08-2011 om 19:08u
Score: 60 / 100

gekocht omdat ik alle CD's heb van riverside,maar spijt van mijn aankoop,omdat ik deze CD de zwakste vind.Ik vind hem ronduit saai.

Riverside - Memories In My Head
Reactie van Riel op 28-08-2011 om 02:35u
Score: 100 / 100

Beste werk van RIverside tot nu toe. En ik dacht dat het al niet beter kon. Wát een artistiek.