Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2020

Havok (US) - Time Is Up
Jaar van release: 2011
Label: Candlelight Records
Havok (US) - Time Is Up
Ik heb het al eerder gezegd. De retro thrash metalgolf is nu enkele jaren bezig en veel jonge, enthousiaste bands hebben we zien komen. Een leuk album uitbrengen is een ding, maar met een succesvol vervolg komen , vergt meer. Kortom, welke bands gaan er nu weer inpakken? Havok brengt twee jaar na Burn helemaal geen onverdienstelijk album uit.

Zo valt Time Is Up het beste te omschrijven. Niet onverdienstelijk. Het punt is dat de songs van dit album op zichzelf best goed zijn. Ze zijn lekker fel, uptempo, en bevatten vaak goede melodieën. Maar eenmaal achter elkaar op een album heb je snel de neiging zulke details over het hoofd te zien. Natuurlijk is dat een beetje zonde. Zeker, omdat materiaal als D.O.A., Scumbag In Disguise en Out Of My Way bijzonder sterke momenten hebben.

De klassieke thrash metal heeft natuurlijk veel weg van bands als Exodus en Testament, maar ik krijg zeker op deze plaat de indruk dat deze band nogal opkijkt naar hun collega’s van Bonded By Blood. Qua stijl beginnen deze twee bands behoorlijk op elkaar te lijken. Havok past op exact dezelfde wijze melodieuze gitaarlijnen toe op hun muziek. Grappig is dat ze ook op precies dezelfde manier toch enigszins eigenzinnig zijn. Bepaalde originele openingen, zoals die van Out Of My Way zijn erg lekker en daar gaat het uiteraard om.

De hamvraag is natuurlijk of Time Is Up het debuut weet te overtreffen. Het verschil in kwaliteit is niet groot, maar wel waar te nemen. Havok is gegroeid ten opzichte van Burn. De plaatsen achter het drumstel en de basgitaar zijn overgenomen door nieuwelingen, maar de muziek klinkt iets volwassener. Als deze ontwikkeling zich voortzet, dan hoop ik dat de tijd voor deze band nog lang niet op is.

Tracklist:
1. Prepare For Attack
2. Fatal Intervention
3. No Amnesty
4. D.O.A.
5. Covering Fire
6. Killing Tendencies
7. Scumbag In Disguise
8. The Cleric
9. Out Of My Way
10. Time Is Up

Score: 80 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 12 maart 2011

[ Terug naar de Album Reviews ]

Havok (US) - Time Is Up
Reactie van mongk op 13-03-2011 om 10:26u
Score: 60 / 100

NIet slecht, maar kvind et gewoon één van de zovele. De nieuwe thrashscène is groot, maar kwalitatief is wat anders...
Geef mij maar die nieuwe Heavy metal bands. Die zorgen voor wat meer diversiteit. (Steelwing, Enforcer, White Wizzard, Cauldron, Volture...)

Havok (US) - Time Is Up
Reactie van lodi op 13-03-2011 om 10:54u
Score: 60 / 100

Het is allemaal wel aardig hoor.Maar de nieuwe generatie thrash,voegt totaal niets toe aan het thrashgenre.Dan doen de oudjes het een stuk beter,Sacrifice,heathen,testament,death angel en zelfs megadeth komen met albums uit met een eigen gezicht enklinken heel up to date.Zoals thrash anno 2010 hoort te klinken.
Daar kunnen al die old school kids een voorbeeld aan nemen

Havok (US) - Time Is Up
Reactie van Ruud op 13-03-2011 om 11:57u

Zo dacht ik er in het begin ook over, maar na een tijdje gaan een paar nummers opvallen. Dit is helemaal geen slechte plaat, maar inderdaad, je hebt het beter gehoord.

Havok (US) - Time Is Up
Reactie van VaTeR op 13-03-2011 om 13:06u

Ik vind de nieuwe releases van de oudgedienden anders ook niet echt toppie.
Heb juist mee coole nieuwe band gehoord dan oude.

Sacrifice - Viel me toch erg tegen. Het was me allemaal wat te "traag" en saai.
Heathen - Vond ik helemaal nix, zware tegenvaller. Veel te braaf allemal en vooral erg leunend op de oude metallica stijl huidige exodus sound.
Testament - Heeft mij nooit wat gedaan. Het is mij allemaal te braaf.
Death Angel - Hele coole plaat....Haok mag hier wel wat mee vergeleken worden qua energie en sound.

Havok (US) - Time Is Up
Reactie van Jeroen op 13-03-2011 om 19:14u
Score: 60 / 100

Ik heb het vandaag even een aantal keren kunnen checken, maar ik vind het eigenlijk een complete eenheidsworst. Spelen kunnen ze, maar ze vallen terug op jatwerk en een schrijnend gebrek aan eigen inbreng. Muzikaal is het vakkundig en best spontaan, maar ik mis de geweldige riffs. Nu klinkt het vooral als een kookpot vol tweederangs jaren tachtig ideeën.

Wat Heathen en Testament betreft, ben ik het zeker niet eens met VaTer, maar dat doet er verder niet toe :)