Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2020

Havok (US) - Unnatural Selection
Jaar van release: 2013
Label: Candlelight Records
Havok (US) - Unnatural Selection
De thrash metalrevival is dood. Het aantal releases loopt sterk terug, menig reünie is al afgelopen of het is bij dergelijke bands weer angstvallig stil en laten we eerlijk wezen: het is leuk geweest, maar wat is er ook veel rommel in dit genre uitgebracht in de afgelopen jaren. Natuurlijk zijn er de goede bands geweest, al zit er wel een ‘maar’ bij. Veel beloftes hebben niet de verwachtingen ingelost (Evile, Gama Bomb, Bonded By Blood), zijn al weer uit elkaar (Merciless Death, Dekapitator) of laten weinig van zich horen. Slechts enkele van de jonge bands doen nog niet onverdienstelijk mee, maar dat is na de hype maar een magere oogst.

Havok is een bandje dat net onder de radar opereert. Unnatural Selection is inmiddels het derde album, maar heeft in tegenstelling tot een Evile, Warbringer of Gama Bomb nooit de aandacht van het grote publiek gekregen. Dat heeft er voor een groot deel mee te maken dat hun muziek tot op heden altijd wel aardig tot redelijk goed is geweest. Niet goed genoeg om echt de aandacht op te eisen, maar Havok wist altijd keurig in het spoor van de bands te blijven die het wel gemaakt hebben. Het zou een prima opwarmingsband zijn voor bijvoorbeeld Exodus of Death Angel.

Havok gaat vooral verder waar Time Is Up twee jaar geleden ophield. De productie is een tikje moderner, maar speltechnisch en in kwalitatief opzicht is er geen verandering. Aangezien de vorige platen genietbaar zijn, is deze dat dus ook. Havok is geen band die het gaspedaal vol intrapt of uitstapjes zoekt richting extreme metal. Ze houden het lekker oldskool en leveren een tiental songs af die er best mogen wezen. It Is True is een gaaf nummer met sterk melodieus riffwerk. Under The Gun is minstens zo pakkend, maar kent wat gewaagde zanglijnen. Ik vind het echter best leuk klinken.

Zo valt er over de meeste nummers wel iets positiefs te melden. De heren van Havok kunnen best muziek schrijven, al zal het ze geen status geven zodat ze zich tussen de grote bands mogen scharen. De enige echte opmerking wil ik plaatsen bij de Black Sabbath cover Children Of The Grave. Die is namelijk helemaal niet nodig. Het is geen verkeerde uitvoering, maar ik had hier liever een eigen track gezien. Ik blijf hopen dat Havok nog eens met een echte klapper komt, maar aangezien de revival duidelijk voorbij is, moeten we dit soort bands wel gaan koesteren.

Tracklist:
1. I Am The State
2. Give Me Liberty... Or Give Me Death
3. It Is True
4. Under The Gun
5. Waste Of Life
6. Living Nightmare
7. Chasing The Edge
8. Worse Than War
9. Children Of The Grave (Black Sabbath cover)
10. Unnatural Selection

Score: 80 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 2 augustus 2013

[ Terug naar de Album Reviews ]

Havok (US) - Unnatural Selection
Reactie van VADER op 02-08-2013 om 21:13u
Score: 80 / 100

Erg leuke plaat met een erg lekkere sound.
Vond de vorige plaat sterker - Meer power en minder gepiel.
Nu wat teveel techniek ( wat de songs dus iets minder pittig maakt )
Die stroming in thrash vind ik niet zo tof. Zeker een aanrader voor de
liefhebbers van Retro-Thrash.


Revival over? Ik weet het niet....de troep en wat reünie bands zijn
inderdaad weer vertrokken. Echter...de kwaliteit is er nog.
Ook zit er nog veelbelovend materiaal aan te komen dus ik ben benieuwd...

Havok (US) - Unnatural Selection
Reactie van Metal Meepy op 04-08-2013 om 21:48u
Score: 65 / 100

Bij een review met daarin de opmerkingen 'aardig', 'redelijk' en 'best leuk' hoort nooit en te nimmer een score van 80... dat is namelijk zonder voorbehoud GOED... en dat is dit simpelweg niet.

Laten we daarom helder zijn: deze band acteert al jaren op dit niveau, en zal daarom ook gewoon onder de radar moeten blijven. Het is inderdaad best leuk, maar best leuk heb ik er dit jaar al een paar honderd gehoord. En best leuk = 65.

Havok (US) - Unnatural Selection
Reactie van Erik op 08-08-2013 om 11:58u
Score: 85 / 100

Lekker thrash album, niets meer maar zeker ook niet minder!