Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-10-2021

Firebird - Double Diamond
Jaar van release: 2011
Label: Rise Above Records
Firebird - Double Diamond
Aan inspiratie heeft Bill Steer nooit gebrek gehad. De beste man maakte al furore met Carcass, Napalm Death, en met ingang van 2010 ook het legendarische Angel Witch. Firebird is al ruim tien jaar de andere uitlaatklep van de man die vooral bekend is in de extreme metalscene. Sinds die tijd brengt de band aan de lopende band platen uit. Double Diamond is het zesde en jongste telg uit de Firebird-familie.

De verschillen met het vorige werk zijn miniem, maar wel aanwezig. Bill Steer presenteert gewoon weer een lekker plaatje vol zomerse stonerrock. Het geluid is lekker, maar de bluesinvloeden laten het helaas wat afweten. Achter de microfoon doet Steer het uitstekend. Dit alles herinnert me bij tijd en wijle aan Slash’s Snakepit.

Toch ben ik niet volledig overtuigd. Misschien ben ik een te groot fan van een album als Hot Wings, want Double Diamond is zonder enige twijfel een goed album, bovengemiddeld zelfs. Het punt is dat Bill Steers beter kan. Opener Soul Saviour is een uitstekend voorbeeld van hoe goede stoner moet klinken, maar Ruined en For Crying Out Loud weten dat niveau niet helemaal door te zetten. Bright Lights en A Pound Of Flesh zijn absoluut lichtpuntjes.

De conclusie is dat dit weliswaar een minder goed album in de discografie van Firebird is, maar daarmee zeker niet slecht. Het doet mij eraan herinneren dat ik ze graag nog eens op een lekker zonnig zomerfestivalletje wil zien, met een goede pint in mijn handen.

Tracklist:
1. Soul Saviour
2. Ruined
3. Bright Lights
4. For Crying Out Loud
5. Farewell
6. A Wing And A Prayer
7. A Pound Of Flesh
8. Arabesque
9. Lose Your Delusions
10. Pantomime

Score: 78 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 12 februari 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]