Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2021

Times Of Grace - The Hymn Of A Broken Man
Jaar van release: 2011
Label: Roadrunner Records
Times Of Grace - The Hymn Of A Broken Man
Tot voor kort was mijn mening duidelijk: metalcore is compleet doodgebloed, vertrapt en platgewalst. Al die honderden bandjes die beweren origineel en innovatief te zijn, maar ondertussen dezelfde vlakke en grijze troep laten horen dat wij als recensenten al zo vaak hebben gehoord. Metalcore ging rap richting dezelfde afgrond waar nu-metal al jaren in weg ligt te rotten. Ik was daar absoluut van overtuigd. Totdat ik The Hymn Of A Broken Man van Times Of Grace hoorde.

Het is niet geheel toevallig dat Times Of Grace dan ook uit Adam Dutkiewiecz en Jesse Leach bestaat. De huidige gitarist en de ex-zanger van Killswitch Engage weten namelijk dondersgoed hoe je goede metalcore maakt. In mijn optiek is die band het archetype van het genre. The Hymn Of A Broken Man is hier het bewijs van. Dit is tot stand gekomen toen Dutkiewicz in 2008 een spoedoperatie moest ondergaan voor zijn rug en uit verveling maar nummers is gaan schrijven. Later belde hij zijn oude bandmaat Leach op en, zoals je inmiddels al in de gaten hebt, mag het resultaat er zeker worden.

De tracklist biedt veel variatie en verrassingen. En dat is absoluut een verademing. In meerdere nummers wordt er even wat gas teruggenomen, wat het zelfs sfeervol maakt. Until The End Of Days is hier een goed voorbeeld van. Het is stukken trager en logger en heeft meer raakvlakken met doom en sludge. Tevens biedt de plaat ruimte voor krachtige rock in de vorm van Willing en verrast het zelfs het southern-achtige Hope Remains. Uiteraard is er nog ruimte zat voor ouderwetse furie, zoals Where The Spirit Leads Me en Strength In Numbers.

Het duo bewijst met The Hymn Of A Broken Man dat metalcore absoluut niet aan regels gebonden is en geeft hiermee een duidelijk signaal af aan die grote grijze massa die hopeloos faalt in het maken van goede muziek. Met dit album heeft Times Of Grace de lat weer een stuk hoger gelegd, maar laat het meteen horen dat de nek van metalcore nog altijd niet omgedraaid is. Fantastische plaat.

Tracklist:
1. Strength In Numbers
2. Fight For Life
3. Willing
4. Where The Spirit Leads Me
5. Until The End Of Days
6. Live In Love
7. In The Arms of Mercy
8. Hymn Of A Broken Man
9. The Forgotten One
10. Hope Remains
11. Worlds Apart
12. Fall From Grace

Score: 85 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 7 januari 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Bastiaan op 07-01-2011 om 14:28u
Score: 88 / 100

Met metalcore ben ik al jaren klaar, maar kwaliteit blijft kwaliteit. Leach zingt de sterren van de hemel, wat een emotie en oprechtheid! Het akoestische The Forgotten One is ook zeer de moeite waard.

Reactie van t op 08-01-2011 om 09:44u
Score: 90 / 100

Ik denk ook allang niet meer in genres maar gewoon in goeie acts! En dit is een Zeer Fijne CD!

Reactie van Old Mhb op 08-01-2011 om 15:48u
Score: 90 / 100

Ik geef hem ook een hoge score. Je luisterd er niet elke dag naar maar dat doe je met de beste schijven van de zogenaamde supergroepen ook niet. Ik weet wel dat deze zo regelmatig mijn speler zal passeren. En dat is me veel waard.

Reactie van DarkAngel op 02-02-2011 om 20:04u
Score: 95 / 100

Ik vind de perfecte mix van allerlei muziekstijlen. Adam Dutkiewiecz staat bekend om zijn idioterie op het podium, maar laat ook zien dat hij gevoel in zijn donder heeft. Wat mij betreft een plaat die in mijn persoonlijke top 10 is gekomen. Genre of niet dit is muziek die niet gespeeld word, dit is muziek die gevoeld word...

Reactie van Rein op 28-03-2011 om 21:47u
Score: 95 / 100

Heb de plaat inmiddels weken in bezit en wat een onwijs goed album is dit zeg ! Vol geluid, heerlijk rifwerk, mooie opbouw en die zang.....pfff.....verschrikkelijk goed !!

Reactie van Metal Meepy op 25-04-2011 om 13:02u
Score: 90 / 100

Lang leve de Pasen! Uhmmm, ja - omdat ik nu eindelijk de tijd heb om wat van mijn 'CD-todo-lijstje' te beluisteren. En dit was er eentje van.

Dit is eigenlijk helemaal niet mijn genre, maar 't is simpelweg kwaliteit van de bijna-bovenste plank. Deze gaat heel heel vaak gedraaid worden.

Reactie van LHATICORE op 30-08-2011 om 17:43u
Score: 9 / 100

geniaal