Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2020

Legion Of The Damned - Descent Into Chaos
Jaar van release: 2011
Label: Massacre Records
Legion Of The Damned - Descent Into Chaos
Kort geleden vroegen we jullie in een poll wat het beste album ooit is van Nederlandse bodem. De vele verschillende antwoorden die jullie noemden, bewijzen dat er in ons land een bijzonder groot aantal getalenteerde metalbands rondloopt. Slechts een paar handenvol daarvan is er echter in geslaagd om internationaal enig succes te boeken. Tot die zeldzame exportprodukten behoort Legion Of The Damned, dat al enige tijd de bestverkopende act is op het gerespecteerde Duitse label Massacre Records.

De kracht van dit death/thrash gezelschap ligt niet in originaliteit, integendeel, maar in kwaliteit. Net als een Amon Amarth ontwikkelt Legion Of The Damned zich in muizenstapjes, waarbij elke nieuwe plaat net iets melodieuzer lijkt te klinken dan de vorige, zonder de beproefde formule wezenlijk te veranderen. Descent Into Chaos zet deze traditie (gelukkig) voort. Het sfeervolle, afwijkende intro zorgt nog voor een kleine verrassing, maar daarna doet Legion Of The Damned gewoon negen songs lang wat we inmiddels van het viertal verwachten.

Tekstueel is de focus wel enigszins verschoven, want hoewel er nog genoeg satanische en anti-christelijke slogans te horen zijn, hebben krijgsliederen ditmaal de overhand. Zou het succes van het recente werk van landgenoten Hail Of Bullets en God Dethroned de formatie hiertoe geïnspireerd hebben? Wat de reden ook moge zijn, de oorlogsheroïek en -gruwelen passen perfect bij de verpletterende muziek van Legion Of The Damned. Het levert de nodige hoogtepunten op, zoals War Is In My Blood, Killzone en het op de gelijknamige meesterroman gebaseerde Lord Of The Flies. Ook het ouderwets occulte The Hand Of Darkness is een uitschieter.

Als geheel benadert Descent Into Chaos moeiteloos het hoge niveau van de voorgangers, al wordt de klasse van Malevolent Rapture (2006) naar mijn mening net niet gehaald. Daar zullen de meningen echter ongetwijfeld over verschillen. Wat buiten kijf staat, is dat als je de eerdere platen van Legion Of The Damned (en voorloper Occult) te gek vond, je de nieuwe cd weer blindelings aan kunt schaffen. Bovendien zorgt de eerste samenwerking met Peter Tägtgren er voor dat de sound van Descent Into Chaos zo mogelijk nog iets vetter is dan op de door Andy Classen geproduceerde voorgangers. Daarnaast krijg je bij de gelimiteerde editie als bonus een achter-de-schermen documentaire en een remake van het lijflied Legion Of The Damned, met een gastoptreden van Tägtgren.

Mocht je overigens nog niets van deze band kennen, maar groepen als Slayer en Kreator tot je favorieten rekenen, dan moet je Legion Of The Damned zeker eens proberen. De vocalen zijn wat extremer en de gitaarsoli ontbreken (hoewel ik ze persoonlijk niet mis), maar zelfs bij de uitstekende recente platen van Kreator komt Legion Of The Damned kwalitatief verrassend dichtbij. Daarmee hebben we zowaar een vaderlandse act waarover we, bij een bezoek aan één van die prachtige Duitse metalfestivals, tegen onze muzikaal beter bedeelde oosterburen kunnen opscheppen.

Tracklist:
1. Descent Into Chaos
2. Night Of The Sabbath
3. War Is In My Blood
4. Shrapnel Rain
5. Holy Blood Holy War
6. Killzone
7. Lord Of The Flies
8. Desolation Empire
9. The Hand Of Darkness
10. Repossessed

Score: 85 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 31 december 2010

Koop dit album in

Meer Legion Of The Damned:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Legion Of The Damned - Descent Into Chaos
Reactie van iron_dennis op 31-12-2010 om 14:33u

Het nieuwe jaar begint weer goed zo!

Legion Of The Damned - Descent Into Chaos
Reactie van metaller op 31-12-2010 om 18:06u

geen gitaarsolos? kunnen ze wel gitaar spelen?

Legion Of The Damned - Descent Into Chaos
Reactie van Yeri op 31-12-2010 om 20:11u

Exact, thrash zonder gitaarsolo's, dat kan gewoon niet. Bovendien schrijft deze band veel te simpele nummers om lang boeiend te blijven. Het boeit één of twee keer en is live best te behappen, maar op plaat is het saai en zo eenvoudig dat er al snel ergernis opkomt na meerdere draaibeurten.

Legion Of The Damned - Descent Into Chaos
Reactie van marc op 01-01-2011 om 10:06u

Goh ik dacht dat ik de enige was die er ook zo over dacht.
btw: Ik heb ook de videoclip gezien. Wat origineel om in een fabriekshal te gaan filmen. Bedenk eens wat beters. Vergelijk ze nooit met Kreator. Dat is appels met peren vergelijken.


Legion Of The Damned - Descent Into Chaos
Reactie van Midian op 01-01-2011 om 12:17u

LotD gaat snel vervelen. Net ook even op My space gekeken maar het is even leuk maar het klinkt ook allemaal hetzelfde, zelfde riffs etc

Legion Of The Damned - Descent Into Chaos
Reactie van jansen op 01-01-2011 om 15:53u
Score: 90 / 100

onzin, vocals zijn super vet. veel beter dan bij de meeste thrash bands..
wel jammer dat er nooit solo's inzitten, misschien iets voor de volgende keer?

Legion Of The Damned - Descent Into Chaos
Reactie van Heathen op 01-01-2011 om 19:22u
Score: 95 / 100

Wie niet hoort dat dit een genadeloze thrash-schijf is, heeft geen oren aan z'n kop of is een azijnpisser. Boehoehoe, er zijn geen solo's te horen, boehoehoe... Deze band heeft geen solo's nodig om matige nummers te verhullen. Klasse-band & Europese top. Period.

Legion Of The Damned - Descent Into Chaos
Reactie van Bastiaan op 01-01-2011 om 22:23u
Score: 60 / 100

Wellicht geen solo's omdat LOTD met maar een gitarist speelt. Plaat is overigens niet aan mij besteed. Het klinkt mij als een pot nat voor en wat betreft kwaliteit ondermaats.

Legion Of The Damned - Descent Into Chaos
Reactie van Gilbert op 02-01-2011 om 11:17u

Even voor de duidelijkheid: Iedereen mag hier zijn mening geven over het album of de band, maar berichten waarin andere bezoekers van Metalfan.nl, bandleden of medewerkers van Metalfan.nl persoonlijk worden beledigd, worden door mij direct verwijderd. Bij herhaalde overtredingen kan er een tijdelijke of permanente ip-ban volgen.

Legion Of The Damned - Descent Into Chaos
Reactie van matt op 02-01-2011 om 15:06u

gilbert een IP ban is makkelijk te omzuilen
maar de LotD is ook geen pure trash band en ik mis de solo's ook nie ik vind het maar vervelend als er zoveel solo's inzitten

Legion Of The Damned - Descent Into Chaos
Reactie van Een Metalfan op 03-01-2011 om 20:33u

TOPMUZIEK..

Beste export product die NL heeft

Legion Of The Damned - Descent Into Chaos
Reactie van Frank68 op 04-01-2011 om 22:28u
Score: 54 / 100

Wat een matigheid en teleurstelling deze plaat. Dat geldt voor de songs en de productie. Het (meeste) knalt en rost niet. Luister na een willekeurig nummer van deze plaat een ouder nummer als Sepulchral Ghoul of Solar Overlord. Dan weet je wat ik bedoel. Als fan wel pijnlijk om te constateren. Volgende keer beter.

Legion Of The Damned - Descent Into Chaos
Reactie van Fransi op 05-01-2011 om 11:58u
Score: 90 / 100

Mega plaat! De mensen die hier klagen zijn gewoon jaloers. De band is volgens mij al 20 jaar bezig, ik heb er respect voor, ze doen gewoon wat ze zelf gaaf vinden zonder zich te storen wat andere er van vinden, en ze hebben daarmee toch al heel wat bereikt. Ga zo door zou ik zeggen!

Legion Of The Damned - Descent Into Chaos
Reactie van Old Mhb op 08-01-2011 om 16:08u
Score: 85 / 100

Tsja,op 1 punt kan ik objectief zijn tegenover sommige anderen hier. Ik ben geen Nederlander. Ik heb de plaat beluisterd. Hij vloog voorbij. Lekker nummers die wel wat te kort zijn. Wat die solo"s betreft. Een top amerikaans trash(geen schrijffout)bandje heeft dat een paar jaar geleden ook gedaan. Voor mij is dat ding nog steeds niet aan te horen.. Deze heren kunnen wel een cd vol zetten zonder dat je die solo's mist. Maar ik hoop wel dat ze er bij de volgende cd weer een hoop tusen zwieren. Het gemis op het kersje op de taart is alleen hier aan te danken.
De meningen zijn hier wat verdeeld, maar volgens mij is dit een band die heel ver kan geraken.

Legion Of The Damned - Descent Into Chaos
Reactie van Tiberya op 19-02-2011 om 20:40u
Score: 95 / 100

Legion Of The Damned - Descent Into Chaos
Reactie van Bjorn op 10-05-2011 om 17:37u
Score: 96 / 100

Voor mij is deze plaat gewoon vet en dicht bij perfectie, het beste album dusver de andere zijn ook heel goed maar deze is iets meer thrashy en dat is meer naar mijn tand!!!!!! (solo's mis ik niet hoor geef mij maar die vette riffs!!!) Night Of The Sabbath, Shrapnel Rain, Killzone, Lord Of The Flies, The Hand Of Darkness ah man zalig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Legion Of The Damned - Descent Into Chaos
Reactie van Een Metalfan op 04-08-2012 om 23:21u

GEWOON DE VETSTE BAND DIE ER IS . PUNT

Legion Of The Damned - Descent Into Chaos
Reactie van Een Metalfan op 14-01-2015 om 15:32u

Zitten wel solo's in hoor. Hierboven wordt beweerd van niet namelijk.

Deze band kon vroeger onder de naam Occult al niet op tegen Thanatos en nu nog steeds niet.