Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  19 februari:
 • Decapitated, Black Tongue, Archspire en Inferi
 • Gojira, Alien Weaponry en Employed To Serve
 • Katatonia, Sólstafir en SOM
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • Tony Macalpine
Kalender
Vandaag jarig:
 • Clive Edwards (UFO) - 69
 • Daniel "Dani" Férnandez (Dark Moor) - 48
 • Jake Fredén (Nostradameus) - 42
 • Jan-Marco Becker (Superior) - 48
 • Jeff Pilson (Dokken) - 63
 • Kazco Hamano (The Black Mages) - 52
 • Peter "Pepe" Lyse Hansen (Hatesphere) - 43
 • Robert Palmer (The Power Station)† - 73
 • Rod Evans (Deep Purple) - 75
Review

Killing Joke - Absolute Dissent
Jaar van release: 2010
Label: Spinefarm Records
Killing Joke - Absolute Dissent
Killing Joke is een band die haar sporen allang verdiend heeft binnen zowel de mainstream als de metalscene. Waar niet ingewijde mensen slechts Love Like Blood (1985) kennen, weten kenners dat Killing Joke al sinds 1978 een indrukwekkend groot aantal verpletterende metal/punk releases op zijn naam heeft staan. Killing Joke (1980) en Pandemonium (1994) zijn klassiekers binnen hun genre en hebben grote impact gehad op hedendaagse grootheden als Metallica en Fear Factory. Veel metalheads weten echter amper van de scherpe randjes van Killing Joke af.

Het is alweer vier jaar geleden dat hun laatste release Hosannas From The Basements Of Hell uitkwam en die was overtuigend. In die vier jaar tijd is er een hoop gebeurd bij Killing Joke, met het verlies van bassist Paul Raven als dieptepunt. De originele bassist en vaste producer “Youth” keerde echter weer terug naar het nest en nu is Absolute Dissent een feit. Killing Joke uit 2003 was nog een ruig stampende metalplaat en Hosannas was een redelijk verlengstuk daarop, maar voor Absolute Dissent wordt een wat meer gevarieerd muzikaal palet gebruikt in de vorm van metal, punk en electro.

De plaat opent met het titelnummer en het is meteen een Killing Joke nummer als vanouds: breed uitgesponnen stampende industrial met zanger Jaz Coleman furieus sputterend en brullend over het onrecht in de wereld. Dit is de Killing Joke die ik graag hoor en ik kan niet wachten om dit nummer live te horen. The Raven King is overduidelijk een eerbetoon aan Paul Raven en een prettig nummer met stevige baslijn. Het is echter even schrikken bij European Super State, want dat is wel een heel blij electropopdeuntje, wat we eigenlijk niet meer gehoord hebben sinds Brighter Than A Thousand Suns (1986). Er was een goeie reden dat Killing Joke afscheid nam van dit geluid eind jaren ’80, omdat dit zeker niet hun beste werk had voortgebracht en de commercie dicteerde hoe deze band moest klinken. Dat neemt echter niet weg dat European Super State nog best een aardig nummer is, maar ik hoor ze liever briesen en stampen.

Ondanks dit nummer en nog een aantal andere overduidelijke electro-momenten is Absolute Dissent absoluut de naam Killing Joke waardig. Zeker als je naar instant klassiekers als In Excelsis, Depthcharge en de prachtig sfeervolle afsluiter Ghosts Of Ladbroke Grove luistert. Hier en daar doen de nummers me zelfs denken aan hun debuut uit 1980! Eigenlijk is het zo dat Absolute Dissent qua geluid een beetje een vergaarbak is van alle muzikale uitstapjes die de mannen van Killing Joke in hun oeuvre hebben gedaan. Bovendien is Killing Joke na 32 jaar nog net zo overtuigend als in 1978. De muziek is veranderd van puntige punk via poppy electro naar ruige industrial, maar dat is niet zonder slag of stoot gegaan.

Iedere metalliefhebber zou eigenlijk het volledige oeuvre van Killing Joke moeten bezitten, maar om te beginnen is Absolute Dissent een goede start. Een prima release van een legendarische band die nog altijd zijn wilde haren niet kwijt is.

Tracklist:
1. Absolute Dissent
2. The Great Cull
3. Fresh Fever From The Skies
4. In Excelsis
5. European Super State
6. This World Hell (Die, Long Pig!)
7. Endgame
8. The Raven King
9. Honour The Fire
10. Depthcharge
11. Here Comes The Singularity
12. Ghosts Of Ladbroke Grove

Score: 85 / 100

Reviewer: Tatzel
Toegevoegd: 29 september 2010

Killing Joke - Absolute Dissent
Reactie van gilly op 29-09-2010 om 13:04u
Score: 90 / 100

Een sterke plaat en ik heb ze juist gisteren aan het werk gezien in Brussel. Indrukwekkend en hun nieuwe nummers deden het goed tussen hun classics. Vooral in excelsis, endgame, the great cull en de titeltrack kwamen goed uit de verf live.

Killing Joke - Absolute Dissent
Reactie van Een Metalfan op 29-09-2010 om 22:59u

Ik zal hem zeker ptoberen, ik heb momenteel alleen pademonium in da kast staan maar het is erg goed band...

Killing Joke - Absolute Dissent
Reactie van stefaan van eeckhoutte op 03-10-2010 om 22:12u
Score: 95 / 100

ijzersterke plaat van deze eigenzinnige krasse band, weerom met de onvergelijkbare wat psychedelisch aandoende snij-gitaar van walker en de diepe base van youth (vooral te genieten bij beluistering met headphones, doen) en nog steeds verbazende stem- en braakgeluiden van -de toch al vijftiger- coleman
een unieke sound heeft gelukkig weer een vervolg gekregen, ook het concert in ab 28/09 was onvergetelijk
hopelijk touren ze snel nog eens terug als hun plaat goed "ingeburgerd" is, maar ook de evergreens blijven hun rechten hebben

Killing Joke - Absolute Dissent
Reactie van Jeffrey op 05-11-2010 om 19:56u
Score: 99 / 100

Godver deze is weer gaaf geworden, intenser dan de laatste 3 schijven met een prachtige brug naar het oudere werk.

Killing Joke - Absolute Dissent
Reactie van Menno op 29-01-2011 om 23:20u
Score: 85 / 100

Wat een album. European Super State is mijn favoriet, terwijl ik normaal groot fan ben van hun 'ruigere' werk. KJ kan gewoon een unieke sfeer oproepen die mij eenvoudigweg omver blaast.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.