Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

10-12-2019

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Jaar van release: 2010
Label: Nuclear Blast Records
Dimmu Borgir - Abrahadabra
Wat moeten we nog zeggen over Dimmu Borgir? Ze worden verguisd, geliefd, gehaat en aanbeden. Liefhebbers van het eerste uur haakten immers al lang af en de groeiende populariteit onder jongeren werkte ook niet altijd in het voordeel van de band. Ondertussen bracht de groep meestal wel kwaliteit uit en schuwde men het experiment niet, door samenwerkingsverbanden aan te gaan met complete orkesten. Met het enigmatisch getitelde Abrahadabra zijn de Noren bovendien alweer toe aan hun achtste langspeler (als we de heropgenomen versie van Stormblåst even buiten beschouwing laten).

Fans van In Sorte Diaboli moeten ongetwijfeld even wennen aan deze jongste telg in de discografie van Dimmu Borgir. Het nieuwe album lijkt er namelijk in de verste verte niet op. Goed, men behield de open productie, maar voor de rest vaart de band verder op de orkestrale koers die op Death Cult Armageddon werd ingezet. Was de combinatie van orkest en band op die plaat nog wat onwennig en te volgepropt; nu hebben de heren de zaken veel beter voor elkaar. Hoewel de complexe nummers enige tijd vergen om in te komen, is Abrahadabra simpelweg de beste plaat sinds Enthrone Darkness Triumphant. Ondanks de toevoeging van het 100-koppige orkest (!) en koorpartijen, heeft de band nu wel in de gaten hoe de nummers overzichtelijk te houden. Dat is deels te danken aan de heldere (en niet te luidruchtige) sound, maar ook aan de intensieve samenwerking met componist Gaute Storaas. De heftige stukken en orkestrale arrangementen vormen hierdoor meer dan ooit één geheel en vloeien naadloos in elkaar over.

Alles aan deze nieuwe plaat is groots. De orkestrale partijen klinken fantastisch en ook de band stijgt af en toe tot grote hoogten. Zo is het gitaarwerk van een bijzonder hoog niveau, vooral waar het op licks en leads aankomt. Qua riffs doet de band nergens echt ingewikkeld, maar Galder en Silenoz spelen vooral in dienst van het nummer, zodat de composities na verloop van tijd voldoende herkenningspunten tentoon spreiden. Dankzij het bijzonder effectieve drumwerk van Daray vermijdt de groep op een knappe manier chaos en overdreven drukte, waardoor de muziek ondanks de talloze details en complexe passages behoorlijk toegankelijk blijft. Songs als Dimmu Borgir en het geweldig pakkende Renewal blijven op die manier ook na vele luisterbeurten interessant.

Eigenlijk is er weinig negatiefs over dit werkstuk te melden. Misschien dat het hier en daar wat agressiever had gekund, maar aan de andere kant slaat de balans ook niet door naar overmatige bombast. Dimmu Borgir lijkt eindelijk een comfortabele balans te hebben gevonden en dat is prijzenswaardig. Slechte songs staan er niet op en het is een verademing om de afgeknepen zang van Vortex niet meer te hoeven horen. De ietwat vervormde vocalen van Snowy Shaw doen het in dat opzicht toch een stuk beter, hoewel ook hij geen echt memorabele momenten aanlevert. Agnete Maria Forfang Kjølsrud van Animal Alpha doet dat echter wel. Haar geschifte en schizofrene zang in Gateways werkt perfect samen met het toch al uitstekende zangwerk van Shagrath.

Hoewel de meningen ook nu weer uiteen zullen lopen, ben ik persoonlijk erg tevreden over deze schijf. Nergens kakt de plaat in en er staan genoeg extraatjes en interessante passages op, om luisteraars voor een lange tijd zoet te houden. Het Noorse gezelschap heeft zichzelf weten te behoeden voor bombastische kitscherigheid en overtuigt niet alleen met de orkestrale opsmuk, maar ook met de uitgekiende basis van de nummers. De belachelijke verkleedpartijen (zeehondenbont?), het vrij matige artwork en het nogal geforceerde gedweep met Aleister Crowley vergeven we ze voor het gemak maar even. Muzikaal gezien klinkt de band frisser, geïnspireerder en spannender dan ooit en daar gaat het om.

Tracklist
1. Xibir
2. Born Treacherous
3. Gateways
4. Chess With The Abyss
5. Dimmu Borgir
6. Ritualist
7. The Demiurge Molecule
8. A Jewel Traced Through Coal
9. Renewal
10. Endings And Continuations

Score: 87 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 26 september 2010

Koop dit album in

Meer Dimmu Borgir:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Assassin op 26-09-2010 om 16:50u
Score: 89 / 100

Het was even wennen maar toch weer een heerlijk album!

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van youri op 26-09-2010 om 16:54u
Score: 85 / 100

mee eens

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Hans op 26-09-2010 om 18:52u
Score: 90 / 100

Kicken plaat !

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Serge op 26-09-2010 om 19:20u
Score: 90 / 100

Goede recensie! ben het er bijna geheel mee eens. Als -wellicht minder objectieve- DB fan vind ik In sorti namelijk even groots, maar Adahadabra wél beter. Er is geen band te vinden (heeft uiteraard zeker met geld te maken) die zo groots een concert kan "inhuren", in die context en met de cleane producties voorspel ik een haast rammstein achtige commerciële ontwikkeling, salonfähige blackmetal zeg maar. De commercie van DB en de aanvallen vooral op dat gegeven maken me iedere keer weer pissig, het zijn WIJ die een band groot maken door te kopen! niet andersom, kennelijk doen de grote jongens in de metalwereld het dus goed. Ik vind het wat zwak om steeds dat argument te gebruiken als antigif evenals de constante strijd over goed en slecht, black of death etc.etc. goed is wat je er zelf van vindt!
Bottomline *ontopic mode aan* :
Deze CD is een musthave!

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Een Metalfan op 26-09-2010 om 20:22u

Er is geen band te vinden (heeft uiteraard zeker met geld te maken) die zo groots een concert kan "inhuren",


Nee vast niet.

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Teun op 26-09-2010 om 20:54u

Die hoes is juist fantastisch!

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Een Metalfan op 26-09-2010 om 20:54u

Elke band die bij een grotere en rijkere platenmaatschappij zit?

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Poison-Fog op 26-09-2010 om 22:54u
Score: 90 / 100

Ik ben het met de recensie eens, het was voor mij even wennen, een fantastiche plaat, vele malen beter als ISD! Hulde!

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Rene op 26-09-2010 om 23:00u
Score: 80 / 100

"Alles aan deze nieuwe plaat is groots".
Inderdaad. De limited box is ook "groot" maar wat er in zit stelt niet alteveel voor.
Dan is €35,00 een groots bedrag voor de limited uitgave.

Tip.
Haal gewoon de standard uitvoering in huis.

Wel een tof al;bum trouwens!

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Een Metalfan op 27-09-2010 om 09:16u

Wat valt er precies zo tegen aan de box editie? Ik heb hem besteld maar nog niet binnen. Kan dus helaas nog geen ordeel geven over deze cd

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Kees op 27-09-2010 om 09:33u
Score: 40 / 100

Saai, commercieel en nep. No offence voor de mensen die wel luisteren naar dimmu, maar na het verschijnen van de nieuwe enslaved weet menig kenner hoe black metal wel moet smaken.

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van dimmub op 27-09-2010 om 09:45u
Score: 90 / 100

Ik vind het een superplaat, net als in de recentie verteld wordt. alleen dat er wordt verteld dat jullie blij zijn dat de geknepen zang van Vortex er niet meer opstaat, ben ik het niet mee eens, want die man is echt een klasse zanger pursang.
Zoek maar eens solo's van hem op op youtube.

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van J. op 27-09-2010 om 10:34u

Bij Borknagar en Arcturus wel ja, maar zijn zang bij Dimmu Borgir vond ik al tijd erg geforceerd en niet passend.

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Eddie2 op 27-09-2010 om 12:31u
Score: 80 / 100

Ik vind hem goed!

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van pos op 27-09-2010 om 12:57u
Score: 85 / 100

Dimmu Borgir is veel meer dan alleen maar Black Metal Kees.
Appels en peren moet je dus nooit gaan vergelijken.

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Kees op 27-09-2010 om 13:25u
Score: 40 / 100

@pos: je bedoelt rotte appels en peren vergelijken?

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Rene op 27-09-2010 om 16:12u
Score: 80 / 100

@Een Metalfan op 2010-09-27 09:16:32

Er zit een digipak in de doos met een (cd formaat) hardcovered boekje verder niets.
Op zich erg leuk maar of het nu de twee tientjes extra waard is.....

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Rene op 27-09-2010 om 16:21u
Score: 80 / 100

@Kees

Jij vind enslaved goed, blah blah blah. Daar vind ik dan weer geen ruk aan!! Blah blah blah...

Smaak laat zich niet betwisten Kees

-------------------------------------
Die de minste tanden hebben, kauwen het meest!
-------------------------------------

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Een Metalfan op 27-09-2010 om 16:30u

@Rene

Bedankt voor de info.
Ik had voor dat geld (Dimmu Borgir kennende) toch wel iets leukers verwacht. Kijk bijvoorbeeld naar het artwork van Death Cult Armageddon.

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Akron op 27-09-2010 om 17:05u
Score: 90 / 100

Ik ben het volledig eens met de review, iets wat ik zelden kan zeggen. Hoewel hun image zwaar is ingestort is de muziek echt vooruit gegaan. Zeker weten hun beste werk na Enthrone.

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Een Metalfan op 27-09-2010 om 19:41u
Score: 60 / 100

Ik vind het tot nu toe een vrij slap album. Nergens knalt het echt. Ik geef de voorkeur aan In sorte diaboli. Blijft veel beter hangen.

Een van de mindere platen samen met DCA uit de Dimmu Borgir catalogus.

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van zwaremetalen op 27-09-2010 om 20:53u
Score: 70 / 100

over het inhuren van orkesten gesproken: Cradle of Filth verklaarde al jaren geleden dat ze voor de orkestpartijen naar Hongarije gingen omdat dat een factor drie goedkoper was dan in West-Europa. Dat kan Dimmu dus ook, maar nu dan met 100man.

*on topic* ben geen groot fan van DB en vind In Sorte niet interessant, maar ik ben door deze review wel reuze benieuwd.Ik ga m snel luisteren!

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Jeroen op 27-09-2010 om 20:56u

Al is het orkest op deze plaat afkomstig uit Noorwegen zelf..

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van iron_dennis op 27-09-2010 om 22:40u
Score: 79 / 100

Lang geleden afgehaakt. Toch geef ik iedere plaat weer een eerlijke kans. Deze is echt de beste sinds jaren al vind ik dat sommige orkestrale partijen wat onwennig samen gaan. Silenoz verklaarde dat het op S&M van Metallica een drama was. Hier is het een stuk beter maar ik vind het uiteindelijk net niet goed genoeg om tot aanschaf over te gaan.

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Rein op 28-09-2010 om 10:53u
Score: 90 / 100

Alhoewel de laatste twee albums me echt teleurstelde (matig drumwerk, overgeproduceerd, zang van Vortex, matige opbouw van nummers) heeft Dimmu toch mijn aandacht behouden. En terecht want dit album is echt een topper. Ben erg blij met Daray op drums en de pakkende opbouw van de nummers. Zeer duidelijke en complete recensie waar ik me geheel bij aansluit.

En ik sluit me aan bij een van de reacties: Dimmu is meer dan alleen Black Metal. Ik zie het meer als een verzameling van elementen die toevallig uitkomen op een zeer zware en duistere muzieksoort:-)

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Kees op 28-09-2010 om 13:26u
Score: 40 / 100

Fijn dat er zoveel op me gereageerd wordt, maar ik geef een mening zonder iemand aan te spreken, zelfs door het woorden "no offence" te gebruiken, helaas vinden mensen het nodig dan mijn persoonlijk aan te spreken, jammer jullie hebben nog veel te leren.

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van DimmUb op 28-09-2010 om 14:16u

We moeten nog een boel van jou leren....
Luister eens goed naar 'night sight'van Enslaved, is dat Black Metal?
Om van de andere 40 % van het album niet te spreken, want er wordt veel gewoon in gezongen, en ik
persoonlijk vind dat niet Black Metal waardig.
Maar ja ik kan het mis hebben, alhoewel het wel een steen goed album is hoor!!
En Ahacadabra heb ik nu een keertje of 10 geluisterd, maar is best een goed gecomponeerd stukkie metal.
En Kees, ook dit is geen Black Metal meer wat Dimmu maakt, maar meer symphonic Metal.
Ach as mijn oortjes het maar mooi vinden.....ik vind het een lekker album!

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Pete aSs op 28-09-2010 om 15:54u

Lijkt wel 'n musical of de soundtrack van 'n Disneyfilm :-(

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Rein op 28-09-2010 om 16:04u

Ik ben vermoedelijk iets ouder dan de meeste hier en de bovenstaande discussie over wat wel en geen black of death of thrash of wat dan ook is, heeft zo een onwijs lange baard. Wat maakt het een ene donder uit wat het voor "merk" metal is. Enige dat telt is dat de muziek je lekker in de oren klinkt. En dat doet deze CD bij mij zekersssss !!!

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Geert op 28-09-2010 om 17:21u
Score: 35 / 100

Ik sta achter Kees. Ik vind het echt schandelijk dat mensen hem niet gewoon zijn mening laten hebben over muziek. Daar heeft niemand op om aanvallend op te reageren. Hij heeft nergens gezegd dat je het niet mag luisteren.

Is dit nou het typische dimmu publiek, of kunnen jullie je toch van een beter kant laten zien?

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van sietse Grind op 28-09-2010 om 18:28u
Score: 90 / 100

et is een super plaat, maar ja ze zeiken hier weer over wat voor stijl et is, ze gaan gewoon hun eigen gang en dat vind ik dus te gek aan Dimmu, als je er niet van houd draai dan wat anders!!!!!!

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van DiMmUb op 28-09-2010 om 22:13u

Kijk en dat vind ik ook!!
Alleen was de reactie denk ik meer omdat hij de plaat saai commercieel, en nep vindt. Iedereen heeft daarzo zijn mening over, en ach een beetje mekaar stoten is toch niet verkeerd?
@Rein, joe heb geliek, metal is er in vele stromen, maten diktes, en noem maar op. Het gaat erom of je er een goed gevoel bij krijgt, als je de cd luisterd.Nou ik krijg dat bij Abrahadabra wel degelijk. Toch blijf ik het oudere werk van de heren wel meer bekoren.
Regards.

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van michel van straalen op 28-09-2010 om 22:28u
Score: 95 / 100

beste metalvrienden,
ik heb de cd onlangs beluisterd en vind het een TOP-album!
Tempo zit er behoorlijk in, orchestratie is ook zeer goed, inmiddels ook op mijn ipodje gezet, je gaat er zeker harder van lopen hahaha

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Artorius op 29-09-2010 om 10:23u
Score: 80 / 100

Wat ik een pluspunt vind, is dat ze de neiging om van alles en nog wat in een nummer te willen proppen hebben laten varen. De nummers zijn daardoor minder druk, lopen lekkerder, en het album als geheel is hierdoor aanmerkelijk minder vermoeiend dan dat ik van Dimmu Borgir de laatste jaren gewend ben geraakt. En dat bevalt me wel. Commercieel en nep is het inderdaad, maar absoluut niet saai! En ook nu krijgen we weer waar voor onze zuur verdiende centen (behalve dan misschien die arme sukkels die de "limited" box hebben gekocht). Want welke andere black metal band (kuch...) investeert zoveel tijd en geld in een album als Dimmu Borgir? Ik denk geen enkele.

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van youri op 29-09-2010 om 20:04u
Score: 88 / 100

wat een gave plaat zeg!
dit is zo ongeveer de eerste plaat die ik volledig ( en meerdere keren) heb geluisterd van deze band , en ja het is commercieel maar gewoon zooooo lekker!!!

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van frank op 29-09-2010 om 21:10u
Score: 89 / 100

heerlijke nieuwe cd van Dimmu , ik vind hem na een paar luistersessies al veel interessanter dan In Sorte Diaboli .

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Rene op 29-09-2010 om 22:14u
Score: 80 / 100

@Een Metalfan op 2010-09-27 16:30:39

Het artwork van Death Cult Armagedon is inderdaad erg vet.
Heb je het zware "metalen boek" versie?

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van 666 op 29-09-2010 om 22:20u

@Kees op 2010-09-28 13:26:31

Ook jij hebt nog veel te leren qua schrijven, tenzij je enorm dislect bent, dan heb ik niets gezegd.

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van robin op 30-09-2010 om 18:30u
Score: 85 / 100

vind het een heel goe album, ps welke cd van dimmu borgir zou ik zeker moeten in mijn bezit moeten hebben maw welke vinden jullie de beste schijf die ze hebben uitgebracht. alvast bedankt!!!!!!!!!!

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van 666 op 30-09-2010 om 22:37u

@Robin,

Ga gewoon in de betere platenzaak de albums luisteren. Degene die jou het meest aanspreekt of aanspreken kun je dan kopen.....

Ja echt...zo simpel is het leven!

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Piemel op 01-10-2010 om 12:14u
Score: 55 / 100

Tsja, een dikke teleurstelling. Na PEM is er niets goeds meer uitgekomen van deze heren, jammer. Het klinkt allemaal te gelikt en het knalt nergens.

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Richard666 op 01-10-2010 om 23:58u
Score: 30 / 100

Tjah, misschien ben ik de enige, maar ik vond In Sorte Diaboli een lekkere plaat. Deze is mij te orchestraal. De combinatie Dimmu Borgir en orkest vind ik gewoon niet goed klinken. Het is iets dat moet wennen, maar tot nu toe lukt mij dat gewoon niet. Teleurstellend, na In Sorte DIaboli.

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Bas op 02-10-2010 om 13:57u
Score: 6 / 100

Ik had heel wat verwacht van de plaat. ISD vind ik een te gekke plaat en ik had gerekend op een nog vettere productie met lekkere blast beats. Oke de productie is goed maar de ik mis echt een flinke dosis agressie. Ik ben dan ook misschien wat vewend door de laatste plaat 'evangelion' van Behemoth. Mocht je hetzelfde van de plaat vinden als ik. Dan is Evangelion zeker de moeite waard om eens te luisteren.

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Erik op 03-10-2010 om 17:24u
Score: 65 / 100

Zware tegenvaller!

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van robin op 04-10-2010 om 17:59u

@666 , het probleem is dat ik soms meerdere luisterbeurten nodig heb om overtuigd te zijn, vandaar dat ik mij af vroeg ,welk album de meeste onder jullie het beste vinden. toch bedankt voor de tip!!

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van youri op 04-10-2010 om 19:15u
Score: 87 / 100

@ robin
ikzelf ken alleen dit album, maar de meeste mensen zweren bij het oude werk(correct me if i'm wrong:P)

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van J op 05-10-2010 om 12:06u
Score: 80 / 100

Voor mij blijft Death Cult Armageddon toch het beste wat deze band ooit heeft voortgebracht. Dit album evenaart dat niet, desondanks toch eindelijk weer eens een plaat van Dimmu Borgir. En hij is het luisteren waard.

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van Een Metalfan op 08-10-2010 om 00:17u

@ robin
Ik begrijp het...Het blijft moeilijk om voor iemand anders een album aan te prijzen....Gewoon een paar keer luiseren naar de albums. (internet, bekenden, platenzaken, reviews lezen... etc)

Succes

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van JK60 op 08-10-2010 om 10:34u
Score: 85 / 100

@Robin.

Mijn favoriet is de geremasterde versie van Stormblast. Muzikaal top, je moet wel wat Noors beheersen om de teksten te begrijpen.

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van lcfr op 02-12-2010 om 14:54u
Score: 9 / 100

Top plaat, ik hoor alleen het orkest nauwelijks terug? Lekker sound, strakke drum, zang niet té extreem. Goed.

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van sander op 10-03-2011 om 15:36u
Score: 6 / 100

ik ben het er niet mee eens. dit album is vergeleken met hun vorige werk te half-zacht en voelt incompleet en chaotisch aan. voor mij zitten ze eerder in een crisis dan op hun hoogtepunt, niet in het minste door het verlies van vortex.

en om het album te vergelijken met Deat Cult Armageddon is helemaal een schande. daar is het lang niet heavy genoeg voor.
ik hoop van harte dat het volgende album weer eens een beetje METAL word.

Dimmu Borgir - Abrahadabra
Reactie van DedicatedSATANist op 22-06-2011 om 20:16u
Score: 89 / 100

I think it's a great album , not a single dull moment , great production ! !