Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

29-10-2020

Enslaved - Axioma Ethica Odini
Jaar van release: 2010
Label: Indie Recordings
Enslaved - Axioma Ethica Odini
Enslaved heeft me geraakt, echt diep geraakt. Axioma Ethica Odini is simpelweg de beste kruisbestuiving van black metal en progressieve geluiden, ooit. Over, sluiten, klaar, uit. Het album is een zinderende reis, een waar luisteravontuur. Perfect geschreven, perfect gespeeld en perfect geproduceerd. Superlatieven schieten weer eens ouderwets tekort om de grootsheid en het majestueuze karakter van deze schijf te omschrijven.

Overdreven? Dat is aan iedere luisteraar om te beoordelen, maar ik hoorde in ieder geval zelden zo'n fantastische en creatieve plaat. Het begint al bij de basisriff van de opener Ethica Odini. Zo eenvoudig, maar tegelijkertijd zo ongelofelijk pakkend. Enslaved heeft er bovendien een haast magische compositie omheen gebouwd die werkelijk aan alle kanten klopt. De gitaarpartijen zijn geniaal en zowel de agressieve als heldere zang liggen perfect in de mix. Wat een opener!

Doorgaans kakken bands in na het eerste nummer, maar bij Enslaved is dat niet het geval. Was Vertebrae op bepaalde momenten een beetje te mellow, hier blijft het ongekend hoge niveau continu aanwezig. Waruun bijvoorbeeld. Een intro met de smerigheid en dissonanten van een album als Monumension, uitmondend in een ware clash van dramatiek, epische momenten en fantastisch riffwerk. Conservatievere geesten luisteren naar The Beacon (inclusief orgeltje) en stellen vast dat Enslaved naast vakkundigheid de oude agressie geen moment uit het oog verliest. Bij ieder nummer overtreft de band zichzelf opnieuw en laat daarbij talloze stijlgenoten mijlenver achter zich.

Ik kan uren doorgaan over hoe goed deze nieuwe plaat is, maar eigenlijk moet iedere lezer (of je de vorige albums nou interessant vond of niet) deze plaat gaan beluisteren. Laat je meeslepen door de melancholische melodieën, talloze progressieve accenten en het weergaloze componeertalent van deze Noorse geweldenaren. Dit is de ultieme samensmelting van zwartgallige (viking) black metal en vooruitstrevende klanken. Eindelijk heeft men de juiste balans gevonden. Daarbij past simpelweg één score. Perfectie!

Tracklist:
1. Ethica Odini
2. Raidho
3. Waruun
4. The Beacon
5. Axioma
6. Giants
7. Singular
8. Night Sight
9. Lightening

Score: 100 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 22 september 2010

Koop dit album in

Meer Enslaved:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Enslaved - Axioma Ethica Odini
Reactie van arjan op 22-09-2010 om 09:58u

wow ben benieuwd

Enslaved - Axioma Ethica Odini
Reactie van enchant op 22-09-2010 om 11:23u

Lekker objectieve review.

Enslaved - Axioma Ethica Odini
Reactie van youri op 22-09-2010 om 11:50u

maakt me nieuwschierig maar aangezien ik niet een black/viking metal liefhebber ben denk ik niet dat dit een review is waar je uit kan halen of je hem nou moet kopen of niet

Enslaved - Axioma Ethica Odini
Reactie van Hendrik op 22-09-2010 om 13:05u

Enslaved is inderdaad een heel goeie banden ik heb het album nog niet gecheckt dus ik kan er ook nog geen oordeel over vellen maar de reviewer met z'n objectieve scores al evenmin. Ik ben om eerlijk te zien niet echt wijs geworden uit deze review.

Enslaved - Axioma Ethica Odini
Reactie van Daniel op 22-09-2010 om 15:34u
Score: 95 / 100

100 uit 100 is altijd iets te veel...maar briljant is dit album zeker. Nee, niet alleen voor liefhebbers van vikingmetal, blackmetal, maar gewoon voor iedereen die van progressieve, ambachtelijk en eerlijk muziek houdt. Sterke nummers, vreemde wendingen, rauwe kreten, sterke riffs, geweldige soli, mooie melodieuze zang etc.
Enslaved is m.i. gaver dan Opeth omdat ze meer rocken en iets meer King Cromson gekkigheid in hun songs stoppen (ipv softere/latere Pink Floyd). Maar ook zij die van Tool, Rush, Iron maiden of voor mijn part Watain houden moeten gewoon een uurtje gaan luisteren. Geniaal metal album!!!!

Enslaved - Axioma Ethica Odini
Reactie van op 22-09-2010 om 21:35u

100 punten geven maakt een recensist ongeloofwaardig, het perfecte album bestaat nl. niet en zal ook nooit worden gemaakt.

De cleane zang bij Ethica Odini is m.i. tenenkrommend slecht en staat t.o.v. de screams voor mijn gevoel iets te zacht in de mix. Bij een nummer als Raidho is de zang al veel beter te pruimen.

Verder ben ik nog niet gekomen, tot nu toe klinkt het niet slecht, wel iets te repetitifief. Als de 1e 2 nummers een voorbode zijn voor de overige 7 dan gaan we richting de 80-85 punten.

Enslaved - Axioma Ethica Odini
Reactie van Verritus op 22-09-2010 om 23:40u
Score: 60 / 100

Niks bijzonders. 'k Zet Eld nog maar 's op.

Enslaved - Axioma Ethica Odini
Reactie van Kees op 23-09-2010 om 14:05u
Score: 90 / 100

Top, als mensen dan toch de vergelijking willen maken met opeth; Dit is veel beter!

Enslaved - Axioma Ethica Odini
Reactie van Santtu op 23-09-2010 om 14:49u
Score: 79 / 100

De plaat begint heel goed, maar zakt aan het eind toch echt in. Zeker als er hele delen cleane zang zijn. Leuk, maar zeker niet de perfecte plaat.

Enslaved - Axioma Ethica Odini
Reactie van NecRobert op 24-09-2010 om 14:32u
Score: 94 / 100

Niet met Santtu eens. Singular en Giants zijn zelfs twee enorme hoogtepunten te noemen! Enige zwakkere nummer is imo Night Sight, die wel héél erg naar Opeth neigt in het begin.. verder een regelrechte topplaat!

Enslaved - Axioma Ethica Odini
Reactie van Arnold op 24-09-2010 om 22:01u
Score: 60 / 100

ik heb het album net gedownload en beluisterd. vond het niets bijzonders, sorry. een krappe 60/100

Enslaved - Axioma Ethica Odini
Reactie van Robster op 25-09-2010 om 20:36u

Arnold, welke plaat heb jij gehoord?

Enslaved - Axioma Ethica Odini
Reactie van Santtu op 26-09-2010 om 20:30u

@NecRobert: ik bedoelde juist Nightside en Lightening. Dat zijn draken die het gehele album naar beneden halen. Van de eerste nummers werd ik erg blij, helaas niet van alles....

Enslaved - Axioma Ethica Odini
Reactie van metalmachine op 28-09-2010 om 09:13u
Score: 88 / 100

Echt een geweldig album! Ik ben helemaal geen Enslaved fan eigenlijk, maar dit klinkt echt heel er gaaf. De vergelijking met Opeth kan ik zeker volgen, dan vind ik dit zelfs nog gevarieerder klinken. Ook hoor ik Moonsorrow hier heel erg in terug.

Enslaved - Axioma Ethica Odini
Reactie van Artorius op 29-09-2010 om 10:01u
Score: 95 / 100

Wow! Dit hakt er lekker in zeg. En eindelijk weer eens een Enslaved album met ballen, dat werd wel weer eens tijd. Vikingligr Veldi is naar mijn mening nog steeds het beste Enslaved album ooit, maar Axioma Ethica Odini staat wat mij betreft op een gedeelde tweede plaats met Frost, een album dat ik ook behoorlijk hoog heb zitten. Verplichte aanschaf dus voor iedereen met oren aan het hoofd. Wie dit niet goed vindt is gek.

Enslaved - Axioma Ethica Odini
Reactie van Danihell op 01-10-2010 om 20:57u
Score: 85 / 100

Wel, het is werkelijk geen slechte cd maar eerlijk gezegd heeft Enslaved mij niet overweldigd. Wat ze wel hebben gepresteerd met voorgaande releases. Below the lights, het begin van een nieuw era. Isa die hier verder op borduurt en het meer uitpuurt. Ruun, die bijna de perfectie benaderde en Vertebrea die het ultieme bereikt. En toen AEO. Eerder een stapje terug maar versta me niet verkeerd, nog altijd goed.

Enslaved - Axioma Ethica Odini
Reactie van jt op 06-10-2010 om 20:17u
Score: 91 / 100

Als je dan al viagra kunt downloaden, dan moet dit het zijn.

Enslaved - Axioma Ethica Odini
Reactie van Marco op 22-12-2010 om 17:34u

De muziek en afwisselingen zijn zeker goed te noemen , ik heb hem nou 3x beluisterd maar ik kan niet wennen aan die schreeuwlelijke stem ,de cleane vocals daar is niets mis mee maar die verschrikkelijke schreeuwstem die gaat door merg en been , jammer

Enslaved - Axioma Ethica Odini
Reactie van Jadolah op 18-03-2011 om 20:29u
Score: 95 / 100

Pas recent ontdekt, maar wat een topper. Productie is geweldig. Favoriete nummer is wat mij betreft Giants. Die drumpartij, magnifiek! Met terugwerkende kracht mijn album van 2010.

Enslaved - Axioma Ethica Odini
Reactie van Carlo op 03-11-2012 om 18:10u

SUPER ALBUM !

Enslaved - Axioma Ethica Odini
Reactie van Dennie op 13-09-2013 om 16:52u
Score: 76 / 100

Ik vind het een redelijk goed album, echter niet zo goed als eerder werk van de band. Topplaten als 'Vertebrae', 'Ruun', 'Munumension', 'Below the lights' en 'Frost' zijn muzikaal een geheel! Er staan geweldige stukken op 'Axioma' zoals 'Nightsight' en 'Lightening'. Echter in z'n totaliteit vind ik deze plaat veel te veel stijlen tegelijk behappen.