Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-03-2021

Bonded By Blood - Exiled To Earth
Jaar van release: 2010
Label: Earache Records
Bonded By Blood - Exiled To Earth
Twee jaar geleden maakte Bonded By Blood diepe indruk op me door met Feed The Beast een fantastische plaat op de markt te slingeren. De band combineerde ijzersterke songs met een venijn dat er werkelijk vanaf spatte. Klassieke thrash metal van de bovenste plank. Nog altijd is het album voor mij het beste wat in 2008 verscheen, waardoor ik al maanden uitgekeken heb naar nieuw materiaal. Al ruim voor de verschijningsdatum (die overigens ook nog eens twee maanden uitgesteld is) heb ik de cd kunnen beluisteren en ik moet bekennen dat ik al die tijd met een tweeslachtig gevoel zit.

Ik zal beginnen met de positieve kant. Exiled To Earth is namelijk een typisch Bonded By Blood album geworden. Je kunt duidelijk horen dat het om dezelfde band gaat. De productie is ten opzichte van de voorganger sterk verbeterd en ook op dit plaatje is weer een erg fraai artwork geplaatst. Aladdins stem is misschien nog iets maniakaler geworden, maar zijn stem past wat minder goed op dit album.

Het is Alex Lee, wiens gitaarspel absoluut fenomenaal is, die de hoofdrol op dit album opeist. Zijn soleerwerk doet sterk denken aan wat Craig Locicero en Glenn Alvelais op Forbidden Evil van Forbidden lieten horen. Op het debuut was zijn talent nog in ontwikkeling, maar op Exiled To Earth grijpt hij op effectieve wijze de hoofdrol. Het is alleen wat jammer dat collega Juan Juarez niet bij machte is om volwaardig lid van een goed gitaartandem te worden. Het soleerwerk is beperkt tot Alex, maar doet dat zoals gezegd met verve. Op Exiled To Earth krijgen we de echte Alex Lee te horen: een gitarist met eigen stijl. Van de jongere generatie metalgitaristen zonder twijfel één van de beste.

Achtergebleven op Exiled To Earth zijn de pakkende songs. Wat ik mis zijn de krakers die Feed The Beast wel had in de vorm van bijvoorbeeld Immortal Life en Psychotic Pulse. Ik mis de sterke riffs waar Aladdin zo heerlijk op mee kon schreeuwen. Slechts op Prison Planet en Desolate Future hoor ik dat nog terug. Verder is alleen Prototype: Death Machine van diezelfde hoge klasse door Alex’ sublieme soleerwerk. De overige nummers variëren van aardig tot goed en het resultaat mag er zeker wezen.

Exiled To Earth is een prima album geworden, maar met Feed The Beast in het achterhoofd toch een kleine teleurstelling. Op basis van oude prestaties weet je dat dit thrash metalgezelschap beter kan. Hopelijk keren de heren uit Pomena, Californië op hun volgende album terug naar de songgerichte aanpak. Het zou nog veel beter zijn als ze dan het beste van beide platen combineren. Ik geef de hoop nog lang niet op.

Tracklist:
1. 600 A.B. (After The Bomb)
2. Episodes Of Aggression
3. Prototype: Death Machine
4. Prison Planet
5. Genetic Encryption
6. Blood Spilled Offerings
7. Exiled To Earth
8. Parasitic Infection
9. Desolate Future
10. Sector 87
11. Cross-Insemination

Score: 80 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 9 juli 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Bonded By Blood - Exiled To Earth
Reactie van Éomer op 10-07-2010 om 21:33u

Voor mij was Feed The Beast ook één van de betere albums sinds de Thrash revival. Kijk dan ook heel erg uit naar deze release, maar vrees tegelijkertijd ook dat mijn verwachtingen te hoog gespannen zullen zijn...

Bonded By Blood - Exiled To Earth
Reactie van Cor op 30-06-2011 om 23:30u
Score: 10 / 100

In een woord: geweldig! kan geen genoeg krijgen van de solo's