Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-12-2019

Cathedral - The Guessing Game
Jaar van release: 2010
Label: Nuclear Blast Records
Cathedral - The Guessing Game
Ooit schreven deze Engelsen geschiedenis met albums als Forest Of Equilibrium dat voornamelijk verraste wegens het logge geluid dat men wellicht niet verwachte van de voormalig Napalm Death frontman. Middels albums als The Carnavalle Bizarre en Caravan Beyond Redemption nestelde de band zich moeiteloos tussen de doomgrootheden die doorgaans van een generatie eerder zijn dan Cathedral zelf. De laatste tien jaar heeft de band het echter moeilijk om deze status echt hoog te houden. Na het wat matige The VIIth Coming kon het vorige wapenfeit The Garden Of Unearthly Delights er toch wel mee door...

Het nieuwste werkje, waar we overigens vijf jaar op moesten wachten, lijkt toch wel de ommezwaai te markeren. Via zijn eigen Rise Above Records (wat ooit begon met een 7" single van de ongekroonde koningen van de Japanse grindcore S.O.B.) laat zanger Lee Dorian zijn voorliefde voor 60's psychedelica en 70's prog (rock) flink doorschemeren. Wat betreft Cathedral liet hij het vooral bij een enkele flirt, maar daar lijkt nu echt verandering in te zijn gekomen. Op The Guessing Game moet er met een vergrootglas gezocht worden naar de stukken waar het nog draait om die trademark swingende doomrock. Liefhebbers van de band die zoeken naar meer nummers zoals die te horen zijn op de voorgenoemde klassiekers zullen van een koude kermis thuis komen. Zelfs het lompe en zware geluid dat zijn voorganger nog wel aantrekkelijk maakte mist op The Guessing Game.

Wat er dan nog overblijft is eigenlijk een wat gezapig mengelmoesje van folky progrock, psychedelica en wat dertien in een dozijn doomrock. Hier en daar is er zeker een lichtpuntje in de muziek te ontdekken, zoals bijvoorbeeld in het titlenummer waar de band klinkt als Jethro Tull of Circulus (dat niet verwonderlijk op Rise Above uitkomt). Probleem is dat de betere folkmomenten nergens ook maar echt verrassen of echt authentiek klinken. Lee Dorian's eigen vocale prestaties beginnen ook steeds bedenkelijker te worden, soms tergend op het randje van zijn kunnen dan weer lelijk schreeuwend. Dat dit nooit zijn sterkste punt is geweest was alom bekend, maar als de muziek dan ook wat inkakt valt het des te meer op. De originaliteit heeft het dan wel gewonnen van het vaste 'doom/stoner met een vleugje prog'-stramien dat de band jaren lang gevolgd heeft maar het resultaat wordt hoe langer hoe dubieuzer...

Disc 1:
1. Immaculate Misconception
2. Funeral Of Dreams
3. Painting In The Dark
4. Death Of An Anarchist
5. The Guessing Game
6. Edwige's Eyes
7. Cats, Incense, Candles & Wine

Disc 2:
1. One Dimensional People
2. The Casket Chasers
3. La Noche Del Buque Maldito (aka Ghost Ship Of The Blind Dead)
4. The Running Man
5. Requiem For The Voiceless
6. Journeys Into Jade

Score: 40 / 100

Reviewer: Felix
Toegevoegd: 17 mei 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Cathedral - The Guessing Game
Reactie van Doomdude op 17-05-2010 om 13:14u
Score: 90 / 100

ga eens in de hoek staan....

Cathedral - The Guessing Game
Reactie van iron_dennis op 17-05-2010 om 15:17u
Score: 55 / 100

40 is een wat lage score maar die kans loop je wanneer je een dubbel album maakt. Lee heeft in interviews aangegeven eigenlijk na The Garden... er een punt achter te hebben willen zetten. Mede omdat die plaats volgens hem moeilijk te overtreffen was. Ik vind deze plaat ook tegenvallen en het prima dat daar eens een kritische recensie over geschreven wordt. Beter dan weer eens 80 punten geven vanwegen de behaalde reslutaten in het verleden.

Cathedral - The Guessing Game
Reactie van Erik op 17-05-2010 om 17:19u
Score: 85 / 100

Geweldig album waar je weliswaar de tijd voor moet nemen maar dat alsmaar beter wordt naarmate je 'm vaker draait.
Over een paar jaar mischien wel een klassieker gebleken!

Cathedral - The Guessing Game
Reactie van Cataclysm Child op 17-05-2010 om 18:11u

40? Jezus, briljante plaat is dit!

Cathedral - The Guessing Game
Reactie van Marcel H op 17-05-2010 om 18:18u
Score: 45 / 100

Ik kan me prima vinden in deze recensie... lijkt toch eigenlijk nergens meer op tegenwoordig. Ik lees hierboven dat ze eigenlijk wilden stoppen, had me een goed idee geleken. Het is jammer om te zien hoeveel bands van 'vroeger' over de jaren heen alles verliezen

Cathedral - The Guessing Game
Reactie van The Hellion op 17-05-2010 om 21:06u
Score: 85 / 100

Geen makkelijke plaat, maar 40 punten??

Cathedral - The Guessing Game
Reactie van Jeroen op 18-05-2010 om 14:37u
Score: 20 / 100

Vind 40 zelfs nog veel... wat een gekut!

Cathedral - The Guessing Game
Reactie van Andre op 18-05-2010 om 16:49u
Score: 95 / 100

Zwaar onderschat album!
Dit is gewoon geniale muziek gemaakt door een artiest die lekker z'n eigen ding doet!

Cathedral - The Guessing Game
Reactie van Quarlon op 19-05-2010 om 13:53u
Score: 20 / 100

ben het met jeroen eens. alleen painting in the dark vind ik een aardig nummer maar voor de rest is het echt helemaal niets. als er eens een leuke riff in zit dan wordt die meteen door gepruts erna verknald. wat een overbodige plaat zeg en heb hem echt veel rondes gegeven

Cathedral - The Guessing Game
Reactie van kees op 19-05-2010 om 21:57u
Score: 30 / 100

Het is gewoon asociaal om te denken dat ze na het maken van goede albums maar gewoon kunnen denken wat te kunnen doen en dat het dan toch wel goed gevonden gaat worden.

Fail...

Cathedral - The Guessing Game
Reactie van Rick op 20-05-2010 om 13:28u
Score: 90 / 100

Geniaal album!

Cathedral - The Guessing Game
Reactie van Marcel op 20-05-2010 om 15:30u
Score: 40 / 100

Ik had het niet beter kunnen verwoorden! :-)
Goed te zien dat er nog meer mensen zijn die het niks (meer) vinden, heb nergens op het net verder een negatieve recensie kunnen vinden. Waarom zouden grotere bands allemaal goede recensies moeten krijgen? Als dit een album van een beginnende band was waren ze er ook niet mee weggekomen!

Cathedral - The Guessing Game
Reactie van Metalnick op 22-05-2010 om 09:56u
Score: 93 / 100

Ik kan me voorstellen dat als je net Forest of Endtyme hebt geluisterd, dat je dit dan een hele ommezwaai vindt, maar ik vind het niet meer dan een logische progressie na Garden. Nja, daarbij houd ik zelf ook wel van een beetje 70er jaren prog, dus dat zal dan wel aan mij liggen.

En wat zijn we toch een heerlijk hypocriet zooitje hé? Aan de ene kant moeten sommige bands maar ophouden omdat ze al 20 a 30 jaar dezlefde plaat maken, maar een band die z'n sound aldoor vernieuwt en *slik* misschien wel doet waar ze zelf zin in hebben na 20 jaar?! Bel de brandweer!

Cathedral - The Guessing Game
Reactie van Louis op 22-05-2010 om 15:38u
Score: 95 / 100

Waanzinnige plaat van een band die lekker doet waar ze zelf zin in hebben, nl. gepassioneerde muziek maken!

Cathedral - The Guessing Game
Reactie van Jozua op 26-05-2010 om 12:47u
Score: 85 / 100

Een heerlijke plaat dat bol staat van afwisseling. De prog- en psychedelica-invloeden maken de muziek een waar genot voor het oor.

Grappig, jazeker. Over the top, absoluut!

Maar ik blijf toch maar keer op keer de plaat opleggen.

Cathedral - The Guessing Game
Reactie van Felix op 26-05-2010 om 12:48u

Jij liever dan ik, haha! :-)

Cathedral - The Guessing Game
Reactie van Marcel op 16-07-2010 om 22:53u
Score: 40 / 100

@metalnick

Natuurlijk mag een band doen waar ze zelf zn in hebben en is verandering goed, maar niet als het een kutplaat oplevert, breng dan liever helemaal niks uit,