Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Sabaton - Coat Of Arms
Jaar van release: 2010
Label: Nuclear Blast Records
Sabaton - Coat Of Arms
Sabaton is niet alleen één van de leukste Zweedse power metalbands, het is ook één van de meest productieve bands in het genre. Coat Of Arms is alweer de vijfde plaat in vijf jaar tijd. Niets mis mee, zolang de kwaliteit gewaarborgd blijft. In dat opzicht zat het meestal wel goed met de albums. De band leverde in 2008 met The Art Of War immers zijn meest ambitieuze plaat tot nu toe af.

Op de jongste telg in de discografie keert men terug naar het geluid van Primo Victoria en Attero Dominatus. Slechts de dikke laag epische keyboardklanken doet nog denken aan de voorganger. Voor de rest doen de bandleden gewoon waar ze goed in zijn, namelijk het maken van eenvoudige doch erg vermakelijke power metal met teksten over de Tweede Wereldoorlog. Over originaliteit hoeven we het niet eens meer te hebben, hoewel de heren dankzij de stoere zang van Joakim Broden toch redelijk herkenbaar klinken. Dat blijkt ook uit de opener. Het titelnummer is een typische kraker volgens het bekende recept. Sterke riffs, het vertrouwde gebulder van Broden en erg veel ruimte voor epische melodieën.

Toch is Coat Of Arms over de gehele linie geen grandioze topper. Hoe graag ik ook mag luisteren naar pakkende nummers als Aces In Exile en Wehrmacht of het dramatische The Final Solution, het klinkt toch allemaal wel heel erg bekend. Sabaton blijft steken in eenvoud en doet daar vervolgens niet heel erg veel nieuws mee. Goed, de productie is wederom een stuk beter, maar de plaat klinkt nogal vrijblijvend. Midway is daar een goed voorbeeld van, dat door de pijnlijk simpele opzet veel weg heeft van een haastklus.

Natuurlijk zullen de fans van Sabaton (inclusief ikzelf) zich weer uren kunnen vermaken met de heerlijke melodieuze power metal die het album rijk is, maar toch had ik op net iets meer gehoopt. De band begint zichzelf echt te herhalen, dus misschien is het tijd voor wat nieuwe impulsen. Feit blijft dat het een vermakelijke plaat is met veel muzikaal vuurwerk, maar ik hoop wel dat de band de volgende keer wat meer de vuurlinies opzoekt en niet slechts in het basiskamp met de bekende wapens blijft schieten. Waarom dan toch tachtig punten? Het blijft natuurlijk wel Sabaton! Dat is verder mijn probleem.

Tracklist
1. Coat Of Arms
2. Midway
3. Uprising
4. Screaming Eagles
5. The Final Solution
6. Aces In Exile
7. Saboteurs
8. Wehrmacht
9. The White Death
10. Metal Ripper

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 14 mei 2010

Koop dit album in

Meer Sabaton:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Sabaton - Coat Of Arms
Reactie van Jos van Oss op 14-05-2010 om 13:45u
Score: 90 / 100

Wat ik tot nu toe gehoord heb klinkt geweldig. Het klinkt als Sabaton en zoals alleen Sabaton kan klinken. Ik zou eerlijk gezegd niet willen dat ze gaan klooien aan hun sound. Een beetje hetzelfde als Slayer, die moeten ook als Slayer klinken.

Sabaton - Coat Of Arms
Reactie van youri op 14-05-2010 om 15:08u
Score: 85 / 100

gaaf album van een gave band

Sabaton - Coat Of Arms
Reactie van Old Mhb op 14-05-2010 om 22:23u
Score: 90 / 100

Dat Jeroen als Sabatonfan een kritische noot werpt vind ik erg professioneel van hem en het kan als fan niet makkelijk zijn om een objectieve review te schrijven.Het review is goed en Jeroen heeft een paar punten. Maar ik heb het gevoel dat je de lat een beetje te hoog gelegd hebt na de vorige albums. Ik vind de schijf geweldig. 1 nadeel heeft Sabaton wel als groep. Broden heeft zo'n speciale stem dat ie nu al het geluid van de band bepaald. Net zoals Lemmy,Dickinson,Bolthendal,Halford ...

Sabaton - Coat Of Arms
Reactie van pos op 15-05-2010 om 19:16u
Score: 85 / 100

Is het een nadeel dat de zanger het geluid van een band mede bepaalt ? Wat mij betreft niet. Prima cd van deze band. Vreselijk pakkende nummers in ieder geval.

Sabaton - Coat Of Arms
Reactie van Metalmachine op 18-05-2010 om 20:28u
Score: 90 / 100

Briljant album is dit zeg. Sabaton zoals Sabaton hoort te zijn! Alle teksten ditmaal over de WW2, echt een geweldige sfeer zetten ze neer.

Sabaton - Coat Of Arms
Reactie van robin op 29-05-2010 om 16:09u
Score: 50 / 100

we hebben alles al eens eerder gehoord,ze zijn eens aan iets anders toe!!!!!!!!!

Sabaton - Coat Of Arms
Reactie van rrrrrrrr op 07-06-2010 om 21:41u
Score: 70 / 100

Niet slecht. Ook niet denderend origineel. De zachtere nummers doen bij momenten wel heeeel sterk aan Udo denken....

Sabaton - Coat Of Arms
Reactie van Joeke op 28-09-2010 om 09:26u
Score: 89 / 100

Top, goede album, al deze nummers zijn goed van dit album, en dat kon ik niet zeggen van Primo Victoria etc.

Ga zo door.

Sabaton - Coat Of Arms
Reactie van donnie op 24-11-2010 om 18:33u
Score: 82 / 100

gwoon goed over het algemeen,
niet veel op aan te merken.
er zitten natuurlijk wel zwakkere nummers in,
mr aan de andere kant: in welk album niet?