Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-10-2020

Murder Therapy - Symmetry of Delirium
Jaar van release: 2009
Label: Deity Down Records
Murder Therapy - Symmetry of Delirium
Death metal waarbij mentale afwijkingen centraal staan: dat is de muziek van Murder Therapy in een notendop. Niet bepaald het meest originele concept binnen de wereld van death metal (is met Cannibal Corpse niet alles gezegd?), maar toen ik leerde dat gitarist en tekstschrijver Francesco D'Adamo psychologie studeert was mijn interesse gewekt. Zou zijn muziek net zo gestoord zijn als zijn study cases, en zouden de teksten dieper gaan dan het standaard zaag- en snijwerk? Tijd dus om te onderzoeken of Symmetry Of Delirium waanzinnig goed is, of dat het beter achter slot en grendel had kunnen blijven.

Laten we eerst eens het muzikale aspect op de divan leggen. Na meerdere sessies ben ik tot een diagnose gekomen: er is hier sprake van een identiteitsstoornis. Veruit de meeste nummers bestaan uit riffs die kenmerkend zijn voor de meeste deathmetal: snelle loopjes worden afgewisseld met logge stukken waarin de drums overheersen. Het punt is echter dat er in diezelfde nummers regelmatig geëxperimenteerd wordt met de songstructuur: er is sprake van maatwisselingen en tempoveranderingen. Nu klinkt dit op papier heerlijk bizar, maar in de praktijk is dit gewoon erg verwarrend. De songs lijken uit losse riffs te bestaan en vormen daardoor nauwelijks een geheel.
Murder Therapy is technisch gezien een behoorlijk vaardige band, maar muziek gaat verder dan alleen de beheersing van instrumenten.

Ook op tekstueel gebied moet ik helaas een negatieve diagnose stellen. Ik heb diverse interviews gelezen met de bandleden, en daaruit kwam naar voren dat de Italianen allesbehalve dom zijn. Waarom zitten de teksten dan zo ontzettend simpel in elkaar en ontstijgen ze het niveau van vaag geneuzel niet? Brulboei Riccardo Meschiari weet ze met veel overtuiging te brengen, maar hier had duidelijk meer ingezeten. Daarnaast maakt de band een vreemde keus bij het nummer Hidden In Lies . Het concept van geestesziekten wordt even losgelaten en in plaats daar van wordt er – op een ontzettend clichématige manier- van leer getrokken tegen het christendom. Hebben we al niet genoeg van dit soort teksten in de black metal scène?

Al met al is Symmetry Of Delirium een debuutalbum geworden dat je, net als de meeste mafkezen, het beste kan negeren. De nummers blijven nauwelijks hangen en de teksten stellen enorm teleur. Nee, dit schijfje heeft me niet gek weten te maken.

Tracklist:
1. The Scourge
2. Extra-Ordinary Perfect Machine
3. Staring At The Zodiac 4
4. Tales Of The Bizarre
5. Equilibrium
6. Two Shots In Colebrook
7. Hidden In Lies
8. Asymmetry
9. Delirium

Score: 50 / 100

Reviewer: Bart
Toegevoegd: 26 maart 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Murder Therapy - Symmetry of Delirium
Reactie van VATERNL op 27-03-2010 om 11:07u
Score: 85 / 100

Death metal met een paar licht Deatcore invloeden ( lees: alleen de goede dingen binnen deathcore )
Lekkere CD met veel dynamiek, lekkere nummer en daar boven op ook nog eens een zeer goede sound ( wat vele bands in hetzelfde genre nog wel eens missen)...aanrader!

Murder Therapy - Symmetry of Delirium
Reactie van Gerard op 27-03-2010 om 13:32u
Score: 85 / 100

Helemaal eens met VATERNL. Bij mij blijven de nummers wel degelijk hangen, en ze smaken naar meer. 85 uit 100.

Murder Therapy - Symmetry of Delirium
Reactie van Bart op 27-03-2010 om 18:42u

Tja, smaken verschillen natuurlijk! Goed om te zien dat de Italianen het album niet voor niets hebben opgenomen iig ;)

Murder Therapy - Symmetry of Delirium
Reactie van Bryan op 27-03-2010 om 18:43u
Score: 8 / 100

Typisch... Krijgen overal goede reviews, live supervet en hier een 5.
Muziek moet je pakken maar een 5 is te laag zelfs als je niet van deze combinatie van hak-op-de-takmetal houdt...

Murder Therapy - Symmetry of Delirium
Reactie van iron_dennis op 28-03-2010 om 13:28u

Matige plaat. Ik heb er ook een review voor geschreven en kwam tevens niet hoger dan een 55 punten.