Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Haltpop Winterfest
 • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
 • 10 december:
 • Dezerter en Offensywa
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • 11 december:
 • Enter Shikari, Trash Boat en Wargasm
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • John Corabi
 • 15 december:
 • Anvil
 • Atlanta en Soothsayer Orchestra
 • Danko Jones en Giac Taylor
 • Lijkschouwer, Vermin, Graftak en Indigo Pastel
Geen concerten bekend voor 09-01-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Aaro Koponen (Nailed Coil) - 35
 • Dennis Dunaway (Alice Cooper) - 76
 • Fabian Merkt (Coronatus) - 40
 • Paul H. Landers (Rammstein) - 58

Vandaag overleden:
 • Marie Fredriksson (Roxette) - 2019
 • Matt Williamson (Power Of Omens) - 2006
 • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks) - 1984
Review

Finntroll - Nifelvind
Jaar van release: 2010
Label: Century Media Records
Finntroll - Nifelvind
Met de als paddenstoelen uit de grond springende folk metalbands van tegenwoordig zouden we haast één van de grondleggers van het genre vergeten. Dan heb ik het natuurlijk over niemand minder dan Finntroll, de band die met het in 1999 verschenen Midnattens Widunder een frisse wind blies door de metalscène door onstuimige, opzwepende folk-deuntjes te combineren met black metal-invloeden. Een schot in de roos, zo bleek. Ruim tien jaar verder kunnen we gerust stellen dat Finntroll een behoorlijk grote invloed heeft gehad. Inmiddels verschijnt met Nifelvind het vijfde volledige album van de band en wordt het tijd om te kijken of deze ‘oudjes’ de concurrentie met de jonge garde nog steeds aankunnen.

Daar waar de in 2007 verschenen voorganger Ur Jordens Djup nogal donker uitpakte, blijkt eigenlijk al vrij snel dat Nifelvind weer wat meer teruggrijpt op de klassieke feestsound van de band. Toch is dit zeker geen Jaktens Tid 2 geworden. Nifelvind staat weliswaar vol met onweerstaanbare, frivole deuntjes, maar nummers als Solsagan en Ett Norrskensdad worden beduidend beheerster en minder losbandig gespeeld dan op de oudere albums. Voor de liefhebbers van het oudere werk klinkt dat misschien in eerste instantie negatief, maar na meerdere luisterbeurten blijkt juist in dat meer ‘volwassen’ geluid de meerwaarde te zitten. Daar waar bands als Korpiklaani inmiddels behoorlijk in herhaling beginnen te vallen, overtuigt Finntroll door sterke composities, waarin de vrolijke melodielijntjes en jolige humppa-passages vooral in de details verstopt zitten.

Uiteindelijk blijkt Nifelvind dus een album te zijn dat pas na meerdere luisterbeurten zijn details prijs geeft. Door de uitstekende productie komt het rijkere geluid van Finntroll ook goed uit de verf. Hier en daar doen de groots klinkende orkestrale passages zelfs een beetje aan een folk-versie van Hollenthon denken (het krachtige Mot Skuggornas Värld is daar een mooi voorbeeld van). Het doet mij goed om te horen dat Finntroll niet voor de gemakkelijke weg kiest, maar duidelijk probeert om haar sound verder uit te bouwen. Tegelijkertijd blijft dit echter overduidelijk Finntroll, dus de identiteit van de band blijft gewaarborgd. Dat blijkt wel weer uit de onweerstaanbare nummers Under Bergets Rot en Fornfamnad, die mij beiden een dikke grijns bezorgen. Dit is Finntroll ten voeten uit. Met Nifelvind plaatst Finntroll zich dan ook wederom aan de top van de folk metalscène. Het is een verfrissend, maar tegelijkertijd herkenbaar album geworden dat genoeg interessante details bevat om ook op de langere termijn boeiend te blijven.

Tracklist:
1. Blodmarsch (Intro)
2. Solsagan
3. Den Frusna Munnen
4. Ett Norrskensdåd
5. I Trädens Sång
6. Tiden Utan Tid
7. Galgasång
8. Mot Skuggornas Värld
9. Under Bergets Rot
10. Fornfamnad
11. Dråp

Score: 86 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 9 februari 2010

Meer Finntroll:

Finntroll - Nifelvind
Reactie van Lex op 09-02-2010 om 11:34u

Jij moet echt opletten wat je zegt. Geen kwaad woord over Finntroll. Zij zijn altijd origineel geweest in hun stijl maar het verwerken van folk-invloeden in metal was in 1999 ook niets nieuws. Verder een prima recensie.

Finntroll - Nifelvind
Reactie van Smetsar op 09-02-2010 om 14:11u
Score: 85 / 100

Who cares Lex? Ik vind het hun interessantste album tot nu toe. Heel experimenteel en afwisselend. En heerlijk dat bepaalde geluiden uit hun debuutalbum terugkeren in enkele nummers!

Finntroll - Nifelvind
Reactie van anti metalfan op 09-02-2010 om 20:24u
Score: 1 / 100

Kutmuziek folkmetal is gay oprotte met die zooi. En nu wachten op de eerste gay die hierop reageert.

Finntroll - Nifelvind
Reactie van Doornroosje op 09-02-2010 om 22:06u
Score: 88 / 100

Beste jongeman. Het is oprotteN. En je bent enkele komma's in je eerste zin vergeten. Ik raad je dan ook aan om eens naar school te gaan in plaats van jezelf volledig belachelijk te maken en onzin uit te kramen waar zelf een gothictiener zich nog voor zou schamen.

Finntroll - Nifelvind
Reactie van Freddo op 09-02-2010 om 22:15u
Score: 86 / 100

Groot gelijk Doornroosje, het is trouwens een megavet album geworden! En Anti Metalfan moet zichzelf maar eens ophangen en ons met gerust laten!

Finntroll - Nifelvind
Reactie van robin op 11-02-2010 om 17:22u

ik geef nog geen score omdat ik het volledige album nog niet gehoord heb. voor de rest, aan de anti - metalfan , als het eerste woordje GAY is die in u opkomt dan ben je waarschijnlijk zelf de grootste stroopridder die er rondloopt!!!!!!!!!!!!!

Finntroll - Nifelvind
Reactie van Een Metalfan op 17-02-2010 om 15:38u

Beetje lamme reactie, maar om terug naar school te moeten voor wat komma's, lijkt me wat sterk, hm?

Anyway. Finntroll was op zijn hoogtepunt met Jaktens Tid.

Finntroll - Nifelvind
Reactie van Jim op 17-02-2010 om 19:43u
Score: 78 / 100

Ben nooit echt fan van deze band geweest, zeker niet omdat ik niet zo'n fan ben van 'zuip metal'. Maar dit plaatje klinkt daarintegen wel lekker!

Finntroll - Nifelvind
Reactie van Een Metalfan op 06-08-2010 om 11:18u
Score: 86 / 100

Check op youtube of myspace de video van Under Bergets Rot eens. Is een van de gaafste clips die ik in tijden gezien heb.

Finntroll - Nifelvind
Reactie van Youssef op 20-02-2013 om 11:58u

Its like you read my mind! You appear to know a good deal about this, like you wrote the book in it or sohetming. I think which you could do with several pics to drive the message home a bit, but other than that, this is amazing blog. A fantastic read. I'll surely be back.

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.