Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-03-2021

Brainstorm - Just Highs No Lows - 12 Years Of Persistence
Jaar van release: 2009
Label: Metal Blade Records
Brainstorm - Just Highs No Lows - 12 Years Of Persistence
Na acht albums in twaalf jaar maken ze bij het Zuid-Duitse Brainstorm de balans op. Tegelijkertijd met het nieuwe album Memorial Roots brengt de band dit compilatie- dubbelalbum uit.

Brainstorm heeft een stevige fanbasis in het thuisland, maar heeft hier nog steeds veel terrein te winnen. De thrashende powermetal spreekt mij in ieder geval al jaren aan. De band heeft naast typisch Duitse trekjes (oude Heloween), vooral Amerikaanse trekken (Vicious Rumors, Iced Earth), en heeft door het beste van beiden al vanaf het begin een eigen smoel. De Brainstorm stijl is altijd herkenbaar gebleven, maar er is door de jaren heen wel wat veranderd.

Dit verloop is goed te horen op deze verzamelaar. De ongepolijste eerste twee albums worden helaas bijna volledig overgeslagen, het nieuwe album komt helemaal niet aan bod. Gelukkig zijn de drie albums uit de topjaren 2000-2003 goed vertegenwoordigd. Het ijzersterke en solide Metus Mortis komt langs met een aantal denderende nummers, en de kracht van Soul Temptation wordt getoond met het magnum opus: het intense en exotische drieluik Shiva’s Tears, Fornever en Soul Temptation. Wat het Ambiguity album betreft is het een enorm gemis dat de absolute krakers Crush Depth en Arena ontbreken. Niettemin zijn het allemaal nummers waarbij Brainstorm zijn tanden laat zien, en het onafscheidelijke gitaartandem Ihlenfeld en Loncaric bewijst fantastische thrashmetalriffs te kunnen schrijven.

Op de recente albums Liquid Monster en Downburst, wordt meer de nadruk gelegd op aanstekelijke, individuele nummers. Het gevolg hiervan is dat de albums niet meer zo sterk zijn, maar wel uitschieters bevatten die een groter publiek aanspreken. Dit is zonder twijfel het geval bij het herkenbare en orkestrale All Those Words (met gastzangeres), het swingende Fire Walk With Me en de ‘hemelse’ ballad Heavenly. In al deze diversiteit weet de charismatische Andy B. Franck zich geweldig te redden met zijn sterke stem zonder kitscherige fratsen zoals veel Europese collega’s van hem bezitten.

Just Highs No Lows is een compleet overzicht geworden van Brainstorm’s discografie. Voor de liefhebber staan er echter ook nog een aantal aardige covers, bonusnummers en live nummers op. Jammer van de gerecyclede hoes, maar voor een schappelijke prijs ben je wel in één klap voor eens en altijd op de hoogte van Brainstorm’s kunnen.

Tracklist:
Disc 1
1. Falling Spiral Down
2. Fire Walk With Me
3. End In Sorrow
4. How Do You Feel
5. Worlds Are Coming Through
6. All Those Words
7. Inside The Monster
8. Painside
9. Heavenly
10. Highs Without Lows
11. The Leading
12. Doorway To Survive
13. Shiva's Tears
14. Fornever
15. Soul Temptation

Disc 2
1. Blind Suffering
2. Hollow Hideaway
3. Shadowland
4. Under Lights
5. Tear Down The Walls
6. Maharaja Palace
7. Beyond My Destiny
8. Demonsion
9. Face Down
10. Breathe
11. Drowning
12. Crawling In Chains
13. Before The Dawn
14. Voices
15. Liar's Edge

Reviewer: Teun
Toegevoegd: 11 november 2009

Koop dit album in

Meer Brainstorm:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Brainstorm - Just Highs No Lows - 12 Years Of Persistence
Reactie van Een Metalfan op 11-11-2009 om 13:52u

snel cashen van het vorige platenlabel!