Helloween & Hammerfall in Tilburg
Enquête

Op Dynamo Metalfest spelen Death Angel, Dress The Dead, Exodus en Testament uit de Bay Area. Welke song van deze acts of van een band waarbij een lid van de gelegenheidsgroep Bay Area Interthrashional heeft gespeeld, wil jij het liefst op DMF 2022 horen?

D.R.I. – Beneath The Wheel
D.R.I. – The Five Year Plan
Death Angel – Seemingly Endless Time
Death Angel – Thrown To The Wolves
Death Angel – Voracious Souls
Dress The Dead – 1969
Exodus – Bonded By Blood
Exodus – The Toxic Waltz
Exodus – War Is My Shepherd
Forbidden – Chalice Of Blood
Forbidden – Step By Step
Heathen – Death By Hanging
Heathen – Hypnotized
Hirax – Bombs Of Death
Hirax – El Diablo Negro
Machine Head – Davidian
Machine Head – Old
M.O.D. – Get A Real Job
Testament – D.N.R. (Do Not Resuscitate)
Testament – Into The Pit
Testament – Over The Wall
The Boneless Ones – Keg Kept A Flowin'
Toxik – There Stood The Fence
Toxik – World Circus
een andere song van de bovengenoemde bands, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 19-09-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andrea Ferro (Lacuna Coil) - 49
  • Ian Gillan (Deep Purple) - 77
  • Joey Tempest (Europe) - 59
  • John Deacon (Queen) - 71
  • Marco Coti Zelati (Lacuna Coil) - 47
  • Michael Todd (Coheed And Cambria) - 42
  • Steve Grimmett (Grim Reaper)† - 63
  • Steven Sanders (Spoil Engine) - 46
Review

Sonata Arctica - The Days Of Grays
Jaar van release: 2009
Label: Nuclear Blast Records
Sonata Arctica - The Days Of Grays
The Days Of Grays is alweer het zesde studioalbum van Sonata Arctica en de opvolger van het in 2007 verschenen Unia. Op dat album liet Sonata Arctica een nieuw geluid horen. De band had de super snelle power metal achter zich gelaten en liet zich van een meer progressieve kant horen. Deze radicale verandering viel zeker niet bij iedereen in goede aarde. Het heeft mij persoonlijk ook een groot aantal luisterbeurten gekost, maar uiteindelijk ben ik het een van de betere albums van Sonata Arctica gaan vinden. Ik was dan ook erg benieuwd welke richting de band op zou gaan met The Days of Grays.

Mensen die hopen dat Sonata Arctica op The Days Of Grays snelle power metal laat horen moet ik teleurstellen. Op de The Days Of Grays borduurt Sonata Arctica duidelijk voort op de stijl van Unia. Na een instrumentale versie van Everything Fades To Gray, dat een rustige piano intro vormt, is met het nummer Deathaura meteen duidelijk dat de band zich wederom van een progressieve kant laat horen en experimenten niet uit de weg gaat. Het nummer verrast onder andere door de pompeuze opening met orchestrale klanken die we meer gewend zijn van een band als Nightwish en het gebruik van vrouwelijke vocalen. Dit bijna acht minuten durende nummer is redelijk complex en heeft een aantal luisterbeurten nodig om volledig tot zijn recht te komen. In dat opzicht is Deathaura niet representatief voor de rest van het album. Zeker in vergelijking met Unia klinkt The Days Of Grays eenvoudiger en toegankelijker. Een uitzondering vormt wellicht het nummer Zeroes dat mede door het gebruik van vervormde vocalen redelijk experimenteel klinkt. Persoonlijk vind ik dit een van de mindere nummers op het album.

Hoewel The Days Of Grays duidelijk voortborduurt op het progressieve Unia weet Sonata Arctica toch een brug te slaan naar het oudere werk. The Last Amazing Grays en met name het 'ouderwets' snelle Flag In The Ground, dat ook de eerste singel is, refereren duidelijk aan de pre-Unia stijl van de band en doen mij denken aan Reckoning Night. Ik verwacht dat deze nummers het live goed zullen gaan doen. Op The Days Of Grays is een glansrol weggelegd voor Tony Kakko die wederom bewijst een geweldige zanger te zijn. Hij weet de nummers met veel gevoel te vertolken wat de veelal melangolische sfeer ten goede komt. Luister maar eens naar Juliet en The Dead Skin, dat ook door het drumwerk opvalt en wat mij betreft een van de betere nummers op het album is. Verrassend is ook de gastbijdrage van Johanna Kurkela die meezingt op het eerder genoemde Deathaura en No Dream Can Heal A Broken Heart. Ze heeft een mooie stem en haar zang draagt zeker bij aan de sfeer van de nummers. Wat mij betreft een geslaagd experiment. Overigens is The Days Of Grays het eerste studio album met gitarist Elias Viljanen, die op onder andere de ballad Breathing een mooie guitaarsolo laat horen. Het album wordt afgesloten met de volledige versie van Everything Fades To Gray dat de melangolieke sfeer die het hele album uitademt nog eens benadrukt.

Sonata Arctica slaagt er met The Days Of Grays wederom in om een geweldige plaat af te leveren die in vergelijking met Unia eenvoudiger en toegankelijker klinkt doordat de band de progessieve elementen beter weet te doseren en ook af en toe aan ouder werk refereert.

The Days Of Grays is ook uitgegeven in een digipak-editie met een bonustrack In The Dark en een bonus cd. Op deze bonus cd staat de orchestrale versie van een aantal nummers van het album. Hierop zijn alleen Tony Kakko en Johanna Kurkela te horen met orkest. Persoonlijk vind ik het best aardig om de nummers in deze uitvoering te horen, maar het zal geen verrassing zijn als ik zeg dat deze versies het niet bij de originele versies halen.

Tracklist:
1. Everything Fades To Gray (instrumental)
2. Deathaura
3. The Last Amazing Grays
4. Flag In The Ground
5. Breathing
6. Zeroes
7. The Dead Skin
8. Juliet
9. No Dream Can Heal A Broken Heart
10. Af If The World Wasn't Ending
11. The Truth is Out There
12. Everything Fades To Gray (full version)

Score: 90 / 100

Reviewer: Patrick
Toegevoegd: 1 oktober 2009

Meer Sonata Arctica:

Sonata Arctica - The Days Of Grays
Reactie van EricMaiden op 01-10-2009 om 14:21u
Score: 80 / 100

Over het algemeen een erg gaaf album maar zitten toch nog stukjes tussen dat ik denk, nee dit is niet zo vet..

Sonata Arctica - The Days Of Grays
Reactie van Erwin op 01-10-2009 om 21:08u
Score: 91 / 100

Fijn dat het een positieve review is geworden, want dat verdient het album. Veel mensen beoordelen het album op wat er niet te horen is, terwijl het volgens mij juist gaat om wat je wel hoort. En dat doet Patrick gelukkig, top! Ik mis de snelheid ook af en toe wel, damn wat is Flag in the ground een fijn nummer, maar het album staat vol van prachtige melodieen. Iedere keer als ik het refrein aan het einde van Juliet hoor, flip ik weer! Daarnaast vind ik No dream can heal a broken heart zo'n mooi, lief en treurig nummer tegelijk. Al met al een heerlijk album, waarbij het intro me direct al kippenvel bezorgde. De kaarten voor de Paradiso zijn hier gelukkig al binnen. En yeah, ze brengen Winterborn mee!

Sonata Arctica - The Days Of Grays
Reactie van Kiske op 02-10-2009 om 03:08u
Score: 7 / 100

@ Erwin: En Delain ook!

Sonata Arctica - The Days Of Grays
Reactie van Kees op 02-10-2009 om 11:25u
Score: 85 / 100

Lekker album! Net als bij het vorige album zijn de meningen weer goed verdeeld merk aan de wisselende reviews op andere Metalzines.

Sonata Arctica - The Days Of Grays
Reactie van Dennis op 02-10-2009 om 22:25u
Score: 90 / 100

Prima review! Op andere sites zie je helaas dat er wordt geklaagd dat het niet snel meer is. Als je snelle speed metal zoekt, dan moet je gewoon op zoek gaan naar een andere band, want Sonata Arctica is sinds Unia GEEN snelle speed/power metal band meer. Het is niet eens meer speed of power metal te noemen. Dus loop daar niet steeds over te janken! Je bent zelf ook geen 18 meer... (voor de mensen die de 18 al gepasseerd zijn dan hè)

Zo, ff gal gespuwd... nu over de 'nieuwe' Sonata Arctica.
Wat een geweldige plaat is dit zeg! Wel een groeiplaat, maar elke luisterbeurt ontvouwen zich de meest fantastische melodieën en details in de nummers. Prachtige melancholieke sfeer. De gitaarpartijen zijn bewust rustig en onderbouwend opgezet, want de rest van de muziek, en dan met name de zanglijnen, is compleet volgebouwd. Ik vind deze plaat op sommige momenten echt wel experimenteler dan Unia.

Voor de metalfan die wat ruimdenkender is in zijn/haar muziekbeleving en experimentele(re) bands niet schuwt is dit zeker een aanrader! Meerdere luisterbeurten zijn zeker nodig om deze plaat op zijn waarde te schatten, maar als deze plaat je eenmaal te pakken heeft...

Hmm, hij is weer afgelopen, waar is de play-knop...!

Sonata Arctica - The Days Of Grays
Reactie van Ronald op 14-10-2009 om 21:04u
Score: 90 / 100

Dit is mijn eerste Sonata Arctica cd en ik vind 'm geweldig. Pogressive metal maar niet te ingewikkeld, fraaie melodieën, geweldige zang en spetterende solo's. Ik ga snel hun andere albums checken

Sonata Arctica - The Days Of Grays
Reactie van tankard op 13-11-2009 om 12:32u
Score: 90 / 100

prachtig vervolg op unia sonata heeft het weer eens klaargespeeld,gwn een geweldig album

Helloween & Hammerfall in Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.