Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Riverside - Anno Domini High Definition
Jaar van release: 2009
Label: InsideOut Music
Riverside - Anno Domini High Definition
Eigenlijk kan ik binnen enkele woorden klaar zijn met de recensie van het laatste Riverside-album Anno Domini High Definition: Fucking briljant album, gelijk kopen! Maar goed, een beetje meer onderbouwing lijkt me wenselijk voor diegenen die Riverside wellicht niet zo goed kennen of simpelweg nooit direct geloven wat een reviewer zegt (en groot gelijk!).

Anno Domini High Definition is Riversides vierde album. De albumtitel bestaat uit vier woorden en de speeltijd is 44 minuten en 44 seconden. Er zijn wel vijf complete songs, dus de symboliek is niet helemaal compleet, maar dat is de Polen vergeven. Want met een album als Anno Domini High Definition kun je wat mij betreft niet veel meer fout doen. Wat een dijk van een plaat!

Liefhebbers van de eerdere cd’s horen in Anno Domini High Definition vast veel bekends en daardoor zal dit album niet teleurstellen. Toch is duidelijk te horen dat Riverside enorm gegroeid is sinds Rapid Eye Movement dat alweer uit 2007 stamt. Anno Domini High Definition klinkt moderner, gelikter, diverser en energieker dan Riversides eerdere werk. De nummers zitten geweldig in elkaar en zijn elk een meesterwerkje op zich.

Egoist Hedonist is de song die mij direct greep: werkelijk alles zit er in. De prachtige, krachtige zang van Mariusz Duda, de geweldige riffs van gitarist Piotr Grudzinski... De opbouw is fantastisch en als ergens in de zesde minuut trompetten (erg UB40!) het nummer opvrolijken, weet ik zeker dat dit een van de beste albums is die ik ooit gehoord heb. Left Out doet wat meer denken aan de gevoelige, emotionele en gejaagde sfeer van de vorige albums, terwijl opener Hyperactive direct uit je speakers knalt.

Een minpuntje aan Anno Domini High Definition kan zijn dat je er even aan moet wennen. Toen ik het album voor het eerst hoorde, dacht ik: “Sja... leuk...” Maar na een paar keer luisteren was ik helemaal verkocht. Het duurde heel even voordat het album echt een impact maakte. Maar toen dat het eenmaal deed... Ik geloof niet dat ik nog een andere plaat heb opgezet (wat niet echt handig is als je nog een stapel cd’s moet recenseren).

De conclusie is dus ook: fucking briljant album, gelijk kopen!

Tracklist:
1. Hyperactive
2. Driven To Destruction
3. Egoist Hedonist
4. Left Out
5. Hybrid Times

Score: 97 / 100

Reviewer: Inge
Toegevoegd: 15 juni 2009

Koop dit album in

Meer Riverside:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 15-06-2009 om 20:46u

whaaaaaa

fantastisch album inderdaad!

Reactie van Kwibus op 16-06-2009 om 10:15u
Score: 90 / 100

What the Fuck!!!

Ik was redelijk onbekend met deze Poolse band. Naar aanleiding van deze review het album maar eens gedownload. Super vet.
Vandaag gelijk aangeschaft.

Reactie van gilbert op 16-06-2009 om 19:55u
Score: 99 / 100

krijg maar niet genoeg van adhd.zeeeeeeeeeeeeeeeeeerrrrrrr goed

Reactie van Dempsey op 19-06-2009 om 19:18u
Score: 99 / 100

Dit album verlangt gewoon van je dat je een hedonistische egoïst wordt. Wat een album hebben de poolse mannen weer weten te maken. Super!

Reactie van MuggendeVlieg op 04-07-2009 om 01:13u

Heerlijk. Zag op SPUTNIK een review waarvan ik dacht: jezus, wtf? Ze vonden hem slecht. Gelukkig ben ik het volledig met dit review eensch. Echt een lekker album weer.

Reactie van cornie op 10-07-2009 om 20:10u
Score: 95 / 100

Fantastisch album, heerlijk geluid van het hammond orgeltje, boeiend 44 min. &44 sec. lang en dat al een week niet uit mijn cd speler geweest. Kijk uit naar okt. kan ik ze weer live zien.