Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

14-08-2020

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Jaar van release: 2009
Label: Roadrunner Records

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings

Na Systematic Chaos uit 2007 is Black Clouds and Silver Linings het tiende studioalbum van de Amerikaanse progressieve metalband die eigenlijk al geen introductie meer behoeft. Zes nieuwe nummers, waarvan twee onder de tien minuten, brengen zij ons met deze nieuwste schijf. Letterlijk een achtbaan van muziek en emoties, want buiten de muzikale capriolen die zij ook op dit nieuwe album weer uithalen, staat het bomvol teksten met een behoorlijk persoonlijk lading.

Uiteraard opent het allemaal weer groots en bombastisch met A Nightmare to Remember. Direct doet het denken aan het dubbelalbum Six Degrees of Inner Turbulence en dat gevoel wordt alleen maar sterker naarmate Black Clouds and Silver Linings vordert. Het is een mooi gebalanceerd geheel waarbij de ruwe metalmomenten mooi worden afgewisseld met wat lichter progressief werk met een duidelijke symfonische inslag. De diverse nummers lijken minder in elkaar over te lopen dan bij eerdere albums het geval was. Elke song is eerder een op zichzelf staande miniatuur met een duidelijk begin en eind. Na het epische A Nightmare to Remember volgt bijvoorbeeld A Rite of Passage wat compleet anders is van klankkleur dan zijn voorganger met snoeiharde metalriffs en een groovy bass.

Na de overbodige zeikballad Wither is het moment daar voor drummer Portnoy’s afsluiter van zijn twaalfdelige Anonieme Alcoholisten-serie The Shattered Fortress. Een keihard en onheilspellend einde voor deze ‘saga’ met flink veel muzikale thematiek die al te horen was op vorige albums. Het meest emotionele moment op dit album is tekstueel ongetwijfeld The Best of Times wat handelt over het verlies van Portnoy’s vader. De song zit geweldig in elkaar met een mini-overtüre, een spetterende opening en vervolgens een ijzersterk thema, helaas verwordt deze geweldige song naar het einde toe net een beetje te zoet met een flink uitgerekte gitaarsolo rondom het hoofdthema.

Afgesloten wordt er met het twintig minuten durende The Count of Tuscany wat weer een typisch nummer is waarin alle registers worden opengetrokken voor de virtuoze kunsten van elk van deze topmusici. Interessant is het sterke jaren zeventig symfonische rock karakter van deze afsluiter, maar meer nog een prachtige afsluitende melancholieke melodie die gedragen wordt door de stem van James LaBrie. Over zijn stem is altijd veel te doen geweest, en live heb ik hem er ook nog wel eens naast horen zitten, maar in de laatste vijf minuten van The Count of Tuscany weet hij perfectie aardig goed te benaderen.

Het nieuwste album van Dream Theater is weer een juweeltje, maar klinkt aan de andere kant ook extreem bekend in de oren. Het is een beproefd recept waar zes nieuwe creaties uit zijn voortgevloeid. Muzikale avonturen waar fans ongetwijfeld weer even mee vooruit kunnen. Stiekem dus niets nieuws onder de zon op dit Black Clouds and Silver Linings, maar wel weer ongelooflijk lekker.

Tracklist:
1. A Nightmare to Remember
2. A Rite of Passage
3. Wither
4. The Shattered Fortress
5. The Best of Times
6. The Count of Tuscany

Score: 85 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 11 juni 2009

Koop dit album in

Meer Dream Theater:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van Een Metalfan op 11-06-2009 om 14:19u
Score: 95 / 100

Prima review. Ik vind het eigelijk weer een perfect album. Weet alleen niet zeker of hij Scenes from a memory of Images and words kan overtreffen. Dat is bij mij altijd de vraag. Al komen ze een fractie in de buurt, dan is het al een meesterwerk.

Wither is trouwens een wonderschone ballad die niet onderdoet van de betere DT-ballads.

The Best of Times is geweldig. Dream Theater weet als geen ander zoveel technische hoogstandjes te combineren met zoveel gevoel. Die outro solo is werelds!

Al met al weer een topplaat voor de collectie!

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van Een Metalfan op 11-06-2009 om 16:58u
Score: 97 / 100

Alweer een album van super hog niveau!

Petje af hoor!

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van MetalHamster op 11-06-2009 om 21:19u
Score: 100 / 100

1 woord: GENIAAL

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van VADERNL op 11-06-2009 om 21:52u
Score: 50 / 100

TOP muzikanten, bagger zanger.

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van Darth Haven op 11-06-2009 om 23:18u
Score: 99 / 100

wat hebben al de metalen reviews toch tegen wither?
is het niet cool om als metaalhoofdje toe te geven dat wither een enorm vet nummer is ofzo?

anyhoe
BC&SL is een geweldig album geworden
elke keer vraag ik me af hoe de mannen het weer voor elkaar krijgen en elke keer doen ze het toch weer
respect!

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van Dirk op 12-06-2009 om 10:30u
Score: 70 / 100

Van een 'progressieve' band verwacht je dat ze je gaan verrassen. Dream Thtear doet dat, ook met deze plaat, dus niet. Muzikaal dik in orde, maar voorspelbaar tot en met. De plaat is totaal niet spannend, maar luistert wel weer beter weg dan voorganger Systematic Chaos.
Jammer alleen dat bekende thema's voor de tigste keer worden hergebruikt in The shattered fortress en dat de ballad (overigens wel een mooi nummer) Wither wel erg lijkt op Forsaken.

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van Daniel op 14-06-2009 om 17:22u
Score: 90 / 100

Ik heb nog geen definitief oordeel over het gehele album, maar de laatste 2 nummers vind ik echt top.
Na het zo'n maand op mijn i-phone te hebben, durf ik toch wel te beweren dat The count of Tuscany tot het aller-allerbeste behoort wat ze ooit uitgebracht hebben.
Echt een song die zich kan meten met klassiekers zoals Metropolis en Learning to Live..

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van iron_dennis op 18-06-2009 om 10:16u

Ik vind er geen zak aan! Dream Theater is alleen maar krachtpatserij zonder dat de song echt voorop staat. Rush is daar veel beter in, echte liedjes schrijven.

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van Een Metalfan op 19-06-2009 om 19:02u
Score: 30 / 100

Jammer dat het album niet instrumentaal is. Die kraai dumpen en een andere zanger zoeken.Rest van de muzikanten is toppie. Heb ze meerdere malen live gezien en alleen bij de "Images and Words" tour kon Labrie overtuigen.

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van Een Metalfan op 20-06-2009 om 00:47u

beste hierboven. Bij de 3cd versie (die niet echt veel meer kost dan een normale versie) zit heel het album ook instrumentaal, zodat je zelf kan meeblaffen.

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van sietse Grind op 20-06-2009 om 09:11u
Score: 90 / 100

weer een te gek album, ga zo door AUB!

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van de pomper op 20-06-2009 om 16:28u
Score: 100 / 100

Ongelooflijk dat je na 23 jaar nog zo'n fantastisch album kan afleveren! De vonken spatten ervan af, zo fel klinkt de band af en toe. Ik weet al welke Cd de komende weken in de speler zit!

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van DT op 21-06-2009 om 16:43u
Score: 100 / 100

Geweldig album, met een werkelijk fantastisch zingende LaBrie er is geen zanger die zoveel gevoel in zijn stem kan leggen als deze legende...Muzikaal onnavolgbaar, hierbij vergeleken zijn alle andere bands overbodig geworden, ze mogen zelfs niet eens de veters strikken van dit illustere 5-tal.

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van Kiske op 21-06-2009 om 20:29u
Score: 75 / 100

Ag... Weer typisch Dream Theater... Goede muzikanten met een dramatische zanger... leuke momenten maar geen goede nummers... gigantische "kijk es hoe goed ik ben" show off... maar wel weer goed te luisteren hoor.

De reactie van DT van hierboven is weer een typische reactie van een Dream Theater fan. Een echte band kan ook goede shows geven... en als een stel paspoppen precies spelen wat er ook al op je album staat kan elke band!

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van Progfan op 23-06-2009 om 19:19u
Score: 90 / 100

Natuurlijk heeft iedereen zijn/haar voorkeur wat betreft beste album. Maar DT heeft wederom een goede plaat uitgebracht. Niet legendarisch maar zeker wel weer de moeite waard. Je houdt er van of niet.
Wel jammer dat de mensen die er niets aan vinden dat zo graag willen laten weten. Luister er dan niet naar en laat de liefhebber met rust!

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van Een Metalfan op 24-06-2009 om 00:33u
Score: 100 / 100

DT is toch in de verste verte niet te vergelijken met Rush!!! DT heeft veel meer kracht. Rush daarentegen niet.

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van Een Metalfan op 26-06-2009 om 12:57u
Score: 98 / 100

Superplaat!

Kiske van hierboven heeft vast geen instrumentale jams van DT gezien. Van dat niveau improviseren is voor weinig bands weggelegd. Er bestaan van een aantal nummers echt supervette (verlengde) versies.

Maar ja...Als hij blijkbaar Helloweenfan is, valt het ook wel weer te verklaren dat hij eigenlijk deze muziek met rust moet laten.

Of fan van Kiske...'Top'zanger trouwens hoor

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van 95 op 27-06-2009 om 11:04u

Geen Images en geen Scenes (almost perfection)...maar

Iets wat daar net onder komt is gewoon ook een meesterwerk!

Ze flikken het weer!

Komt toch maar even binnen op nr 3 van de top-40

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van 95 op 27-06-2009 om 11:06u

Album top 100 natuurlijk...

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van Kiske op 27-06-2009 om 17:14u
Score: 75 / 100

@ Een Metalfan:
Ach joh... gaf ik kritiek op je favo bandje? Op 1 of andere manier is het voor DT fans toch echt onbegrijpelijk dat er mensen zijn die de muziek van DT niet heel goed vinden!!!

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van Een Metalfan op 28-06-2009 om 23:14u

@Kiske

Ik wijs je er alleen maar op dat je niet met feiten komt. Klakkeloos naspelen, pff..Als er 1 band is die dat niet doet.

Zeg dan niks...Als je het niks vindt waarom reageer je dan, volgens mij heb ik je dit zelfde zien doen met Systematic Chaos. die je na kritieken ook nog een hogere score toebedeelde...Hoe beïnvloedbaar kan je zijn?!
Deze plaat zal je ook wel weer een draaibeurtje hebben gegeven om dan maar weer met de standaardkritieken te komen...Geloofwaardig kom je over!

heuh!

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van Jim op 29-06-2009 om 11:24u
Score: 87 / 100

Geweldig album. Vind hetzelf wel fijn dat ze hier en daar wat bombastisch zijn, en de atmosfeer is ook helemaal goed.

@ Kizke, post hier gewoon niet als je toch niks intelligents te melden hebt. Geen enkele band is perfect, ok?

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van Franklin op 04-07-2009 om 20:28u
Score: 100 / 100

Ik was ze al een aantal jaren uit het oor verloren, omdat ik vond dat de krachtpatserij het had gewonnen van de melodie. Tot ik heel per ongeluk een maand geleden Octavarium kocht. Geweldige cd en mijn aandacht was weer gewekt en dan nu.... Black clouds and Silver linings!! Wat een wereld cd, van het begin tot het ULTIEME EIND, want The Count of Tuscany is echt een supernummer!!! Kreeg weer koude rillingen van vooral de geweldige laatste 5 minuten met een in topvorm jaaa in topvorm zingende James La Brie. Wat een emotie wat een stem! IK ben weer helemaal fan!! En merk nu pas hoe ik ze gemist heb. Ahoy here I come Dream Theater RULES!!!

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van cornie op 10-07-2009 om 20:27u
Score: 95 / 100

Geweldig album.La Brie zingt beter dan ooit en wordt ook steeds beter .Zelfs wither een pracht nummer. SUPERBAND!

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van DT op 21-07-2009 om 21:43u
Score: 100 / 100

@ kiske

Het is heel vervelend als je niet het inzicht hebt om de enorme hoeveelheid kwaliteit te zien, helloween is een totaal andere muziekstijl welke ik ook niet heel slecht vind hoor. Desalniettemin mogen ze misschien mee met dt op tour om de thee te zetten.
Verder uitstekend album!!

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van Odin Giles op 16-08-2009 om 04:48u
Score: 100 / 100

Dream Theater: Black Clouds & Silver Linings...!

Ik heb denk ik letterlijk 2 jaar op dit album gewacht!
Voordat ik deze band de hemel in ga prijzen, wil ik op de mensen
wijzen die zeggen dat Labrie niet kan zingen, of een kraai is om dat voor zich te houden!!! James Labrie is 1 van mijn muziekhelden en ik kan er goed pist om worden als er fuckers zijn die hem de grond in stampen! Hij heeft ook nog eens een goed karakter, so fuck off! Ik dank god dat in deze klote tijd van de laatste 10 jaar hier op aarde zon goeie band nog bestaat! Met niet te vergeten Steve Lukather! Wij hebben dit soort, bands nodig om de wereld weer een beetje licht te geven! Ik ben jaren lang een Toto fan geweest, en zal ik ook altijd blijven! Maar Dream Theater bracht me een stap hoger. Deze mensen komen denk geestelijk echt niet van deze wereld! Ze maken muziek, wat zo niet van deze wereld is, en ze doen iets wat nog nooit eerder een band voor elkaar heeft gekregen. Alien muziek! Te goed voor deze wereld eigelijk. Maar goed, Black Clouds & Silver Linings is een mooie opvolger van Systematic Chaos! Ik kan begrijpen dat de fans vinden dat het niet meer verassend is. Maar ik vind het eigelijk wel iets goeds! Ze zijn al 23 jaar in de Train Of Thought om maar effe zo te zeggen, en dan is het namelijk wel fijn als je na al die jaren een beetje een bekende sound hebt! Met Symphony X is dat hetzelfde verhaal. Die hebben ook hun eigen souns en daar is helemaal niks mis mee, en dat geldt ook voor Opeth :) Dream Theater heeft mij geholpen met bijhoorlijke moeilijke tijden die mijn leven binnengedrongen was. So Thank You Dream Theater!
Het is een mooie cd, fijn om naar te luisteren en ik hoop dat velen samen met mij daar ook zo over denken en dat we met zn alle lekker gaan genieten voor de aankomende show 07-10-2009 in AHOY!! :D

Groeten van Odin

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van Nick op 10-10-2009 om 20:36u
Score: 95 / 100

ik ben meteen naar de winkel gerend om hem te halen (wel beetje late reactie:$), ik gooide hem meteen in mijn cd speler maar na de eerste luisterbeurt dacht ik huh is dit het dan. maar ik draaide hem nog een keer en nog een keer en nog een keer en ik bleef hem maar draaien en na een keer of 5 dacht ik het is eigenlijk best een geniaale plaat, en ja het is een geniaale plaat. geweldige zang geniaale riffs en dan hebben ik de drums nog niet gehad. echt geniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaal echt een toppertje

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van lhaticore op 25-01-2010 om 22:55u
Score: 6 / 100

jongens luister eens naar images and words en dan naar deze,
ik vind DT echt niet meer origineel laat staan boeiend,
maak nu eens een album met progressie net als FATES WARNING altijd doet, maar jah commercie wint het overal ook in de progressieve hoek blijkbaar.

opeth is wel origineel trouwens DT komt steeds met dezelfde hoekige rifs en breaks, maar jah mischien is het ook dat ik daar niet van houdt, dus is het maar een mening ;p

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van Sven op 05-02-2010 om 17:07u
Score: 50 / 100

Alles word verpest door die kwaker,ik heb die zang nooit kunnen hebben.

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van Hoppa! op 21-05-2010 om 11:26u
Score: 70 / 100

Fan van het eerste uur. Ik ben absoluut weg van Scenes from a memory, 6 degrees en zeker ook Change of seasons. Dat gezegd hebbende valt dit album mij toch tegen. Ik vond een aantal tracks zelfs voorspelbaar en met name in de eerste helft van het album worden nogal wat muzikale cliches uit de kast getrokken. Labrie zingt op sommige albums goed, maar op dit album zingt hij zoals op Scenes (heel melodieus) terwijl de muziek iets anders vraagt. Meer rauwigheid was niet verkeerd geweest.

Desalniettemin zijn er maar weinig bands die dit voor elkaar boksen.

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van Ratt op 30-06-2010 om 23:15u
Score: 100 / 100

Jezus!!! Als je Labrie na "tig" albums nog geen goede zanger vindt luister dan niet naar deze band!!!

Wat weer een beestachtige plaat zeg! Hoe flikken ze het toch.

Als ik de meesters van DT opzet dan kan ik daarna geen andere band meer aanhoren Daar moet eerst weer een dag overheengaan. Dan kan ik weer naar andere bands luisteren.

Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings
Reactie van mt op 16-04-2011 om 15:47u
Score: 95 / 100

Deze cd is van een zeer goede kwaliteit, en helaas is drummer Portnoy weg bij DT