Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

07-03-2021

Cattle Decapitation - The Harvest Floor
Jaar van release: 2009
Label: Metal Blade Records
Cattle Decapitation - The Harvest Floor
Carnivoren, pas op uw tellen! De vega's van Cattle Decapitation komen voor uw scalp en onopgemerkt zal deze komst allerminst wezen. Met veel tom-tom zullen ze u bruut om de oren meppen met The Harvest Floor, het nieuwe wapenfeit van de band, die weer eens goed bol staat van pontificale afkeer jegens het dierenvlees, de maatschappij en de mensheid in het algemeen.

Geen verrassingen in dit opzicht, de band staat al heel wat albums lang bekend om de groene, misantropische houding en de mensneersabelende teksten. Op The Harvest Floor wordt deze lijn dan ook gewoon doorgetrokken. Cattle Decapitation lijkt hiermee niet alleen een extreme metalband te zijn, maar vooral een extreme metalband met een missie.
Missie of niet, de muziek is wederom verpletterend. Op The Harvest Floor dweilt Cattle Decapitation de vloer met de meeste experimentele bands die deathmetal volproppen met allerlei progressieve onzin, de muziek daarmee totaal ontkrachtend. Cattle Decapitation doet nagenoeg hetzelfde, alleen weet deze band dus wél hoe je de energie centreert, tot een furieuze vuurbal kneedt en vervolgens doelgericht katapulteert zonder dat de power ondertussen aan alle kanten in stroompjes weglekt.

Muzikaal is The Harvest Floor een dubbelzijdige muzikale puzzel die door een bekwame hand foutloos in elkaar geschoven is. Grind, deathmetal, strakke technische riffs, donkere melodieën, legio dierengeluiden en een fikse dosis bespotting vloeien naadloos in elkaar over, snel, traag, over de top, wervelend, briesend, stekend en wanhopend. De strot van Travis Ryan is op The Harvest Flor even dierlijk als menselijk. Zich in ons bordvulling verplaatsend brult, knort, loeit en krijst hij de ene minachting na de andere door merg en been.
De muziek kent nagenoeg geen interrupties, waarmee The Harvest Floor zich van de meeste progressieve albums binnen dit genre onderscheidt. Alle loopjes lopen door, breaks worden direct opgevangen en de creatieve riffs (met het bijna dansbare refrein in A Body Farm als hoogtepunt) zijn, hoe onwaarschijnlijk ze ook lijken, zo in elkaar geschoven dat er geen hinderlijke stremmingen ontstaan. Een mooi voorbeeld is het nummer We Are Horrible People, waarvan het chaotische voorkomen treffend wordt onderlegd door een vloeiende, donkere gitaarpartij. Wie daar geen kippenvel van krijgt...

De productie had wellicht een klein tandje vetter gekund, maar dit is een klein detail die een uitstekend eindresultaat niet in de weg gaat zitten. Cattle Decapitation is wederom heer en meester op het gebied van extremiteiten, en voor de openminded luisteraars met een gezonde dosis zelfspot, zelfreflectie en zelfbeheersing zijn de teksten van The Harvest Floor, ook zonder meer het doornemen waard.

Tracklist:
1. The Gardeners Of Eden
2. A Body Farm
3. We Are Horrible People
4. Tooth Enamel & Concrete
5. The Ripe Beneath The Rind
6. The Product Alive
7. In Axetasy
8. Into The Public Bath
9. The Harvest Floor
10. Regret & The Grave

Score: 89 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 2 februari 2009

Koop dit album in

Meer Cattle Decapitation:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Cattle Decapitation - The Harvest Floor
Reactie van iron_dennis op 02-02-2009 om 14:52u

Eat this, Cannibal Corpse!

Cattle Decapitation - The Harvest Floor
Reactie van Jouke op 02-02-2009 om 15:11u
Score: 93 / 100

wat een heerlijk plaatje is dit!!!!!

goede revieuw

Cattle Decapitation - The Harvest Floor
Reactie van Sha op 04-02-2009 om 15:21u
Score: 90 / 100

Oeh die screams!!! daar krijg ik nou een stramme kabouter van. Als ik homo was zou ik hem in Travis z'n groene sterretje poeieren om die sqeals de hele nacht te horen!

Cattle Decapitation - The Harvest Floor
Reactie van Amibor op 04-02-2009 om 22:03u
Score: 85 / 100

Kende de band nog niet, maar dit is een behoorlijk gaaf welkom. Ook weer zo'n band die niet zo'n overdreven dikke gladde en overtriggerde productie nodig heeft om boeiend te blijven. Heerlijk afwisselend, ook in vocalen, en het geheel steeks vernuftig in elkaar. De oudere werkjes gaan ook eens even onderzocht worden.

Cattle Decapitation - The Harvest Floor
Reactie van kluh op 06-02-2009 om 18:31u
Score: 90 / 100

Goede plaat, alleen ga ik nu nog meer vlees eten.... stomme vegetariers...

Cattle Decapitation - The Harvest Floor
Reactie van Arjan op 12-02-2009 om 20:49u
Score: 80 / 100

Goede review Lana!! Ik vind het een lekker plaatje. Doet me een beetje denken aan cephelic carnage