Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2021

Elvenking - Two Tragedy Poets... And A Caravan Of Weird Figures
Jaar van release: 2008
Label: AFM Records
Elvenking - Two Tragedy Poets... And A Caravan Of Weird Figures
Het Italiaanse Elvenking levert met Two Tragedy Poets (And A Caravan Of Weird Figures) alweer het vijfde full-length album af. Met deze akoestische plaat gaan de Italianen terug naar de roots.

Zelf was ik zo’n folk-metalliefhebber die helemaal wegliep met het debuut van Elvenking. Wat een fantastisch album was Heathenreel. Iets totaal nieuws met een onwijs vrolijk, gezellig en fantasierijk tintje. Helaas wist Wyrd al minder te imponeren en bij het laatste album The Scythe was ik eigenlijk de interesse helemaal verloren. Goed nieuws dus dat Elvenking na zeven jaar weer op de proppen komt met een album dat zeer vergelijkbaar is met Heathenreel. Two Tragedy Poets straalt dezelfde ambiance uit en de folk-elementen krijgen weer de overhand. De zang van Damna klinkt zo goed als hetzelfde.

Toch zijn er enkele verschillen. Elvenking heeft in de tijd natuurlijk ook niet stilgestaan en je hoort toch nog die moderne invloeden, die vooral van de laatste twee albums komen, op Two Tragedy Poets. Voor mij is dit enigszins een rare combinatie die na een paar luisterbeurten nog steeds niet helemaal heeft kunnen wennen.

Niettemin hadden Another Awful Hobs Tale en From Blood To Stone zo op Heathenreel kunnen staan en dat maakt ze voor mij de leukste nummers van het album. De folk-geluiden passen perfect bij de wat hardere stukken en de sfeer van de songs is puur.

Daarna wordt het minder. The Winter Wake is bijvoorbeeld een ietwat te ‘catchy’ nummer met een flink sausje pop. Het dieptepunt wordt pas echt bereikt met de cover van de eighties-hit Heaven Is A Place On Earth. Nou vind ik dat sowieso al een draak van een nummer, maar Elvenking heeft het er niet beter op gemaakt. Eigenlijk een ronduit belachelijke song die absoluut niet op dit album had gehoeven. Een beetje vergelijkbaar met Tarja Turunens poging om Poison van Alice Cooper te coveren. Nee, geen succes.

Om het even samen te vatten: Two Tragedy Poets is een album dat de fans van het eerste uur grotendeels kunnen waarderen. De folk-invloeden hebben de overhand op het album en over het algemeen zit de sfeer er goed in. Helaas zitten er naast een paar geweldige songs ook wat minder geslaagde nummers tussen. Dit maakt het een album dat goed is, maar niet naar grote hoogtes stijgt.

Tracklist:
1. The Caravan of Weird Figures
2. Another Awful Hobs Tale
3. From Blood to Stone
4. Ask a Silly Question
5. She Lives at Dawn
6. The Winter Wake
7. Heaven Is a Place on Earth
8. My Own Spider's Web
9. Not My Final Song
10. The Blackest of My Hearts
11. The Wanderer
12. Miss Conception
13. My Little Moon

Score: 72 / 100

Reviewer: Inge
Toegevoegd: 6 december 2008

Koop dit album in

Meer Elvenking:

[ Terug naar de Album Reviews ]