Enqute

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat Worship The Eternal Darkness
Black Label Society Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe Bloodmoon: I
Crazy Lixx Street Lethal
Cynic Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit Noktvrn
Exodus Persona Non Grata
Gov't Mule Heavy Load Blues
Hemelbestormer Collide & Merge
Hypocrisy Worship
In Mourning The Bleeding Veil
Khemmis Deceiver
Lock Up The Dregs Of Hades
Lordi Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget Zău
Obscura A Valediction
Omnium Gatherum Origin
Proscriptor McGovern's Aps Proscriptor McGovern's Aps
Rhapsody Of Fire Glory For Salvation
Stormkeep Tales Of Othertime
Swallow The Sun Moonflowers
Unleashed No Sign Of Life
Voices Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enqutes ]

Geen concerten bekend voor 04-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Frank Boeijen (The Gathering) - 48
  • Jan S. Eckert (Masterplan) - 56
  • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 45
  • Kristian "Necrolord" Whlin (Diabolique) - 50
  • Mina Caputo (Life Of Agony) - 48
  • Morten Veland (Sirenia) - 44
  • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 50
  • Piero Paravidino (Mesmerize) - 49
  • Robert Balci (Stormwitch) - 51

Vandaag overleden:
  • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Review

Guns N Roses - Chinese Democracy
Jaar van release: 2008
Label: Geffen Records
Guns N Roses - Chinese Democracy
Zeventien jaar geleden, in november 1991, hadden we over de produktiviteit van Guns N Roses niets te klagen. Zon twee maanden eerder had de band, luttele jaren na Appetite For Destruction en Lies, op n dag beide Use Your Illusion cds uitgebracht, met in totaal meer dan 2 uur muziek. Guns N Roses fans konden dus nog wel een tijdje vooruit. Dat ze z lang zouden moeten wachten op een nieuwe plaat met zelfgeschreven songs, zal destijds niemand hebben verwacht. Bovendien is van de kernleden inmiddels alleen zanger Axl Rose nog over. Desondanks zullen de exemplaren van Chinese Democracy weer als warme broodjes over de toonbank gaan.

Muziekliefhebbers met een wat elitaire smaak beweren soms dat de verkoopcijfers van cds weinig of geen verband houden met kwaliteit. Daar ben ik het niet mee eens. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals de boybands en popzangeresjes bij wie de hitsingles het gevolg zijn van een attractief uiterlijk en een groot marketingoffensief, maar over het algemeen verkopen de beste (rock en metal) bands ook de meeste cds. De reden dat AC/DC, Guns N Roses en Metallica miljoenen cds verkopen als ze na jaren weer eens een nieuwe plaat op de markt brengen, is dat die bands in het verleden cht bijzondere muziek hebben uitgebracht; unieke songs en albums die talloze mensen in het diepst van hun ziel hebben geraakt.

Toen Guns N Roses voor het eerst een klein hitje scoorde in Nederland met Sweet Child O Mine, heb ik die single grijsgedraaid. Het nummer verwoordt een gevoel van heimwee en romantiek dat veel luisteraars herkennen en koesteren. Ook composities als Paradise City, Patience, November Rain en Estranged hebben iets speciaals, dat door miljoenen mensen gemeenschappelijk wordt ervaren zodra ze die songs beluisteren. Wat die nummers nou zo bijzonder maakt, is moeilijk onder woorden te brengen. De beleving van muziek is immers een kwestie van gevoel en niet van het verstand. Als je het logisch kon beredeneren, dan zouden artiesten wel elke dag zulke klassiekers op de plaat zetten. Zelf weten die muzikanten achteraf ook niet hoe ze het voor elkaar kregen. Het overkomt ze gewoon.

In het verleden behaalde resultaten bieden daarom geen garantie voor de toekomst. Een artiest kan de gave om cht bijzondere songs te schrijven even snel kwijtraken als dat deze gift gekomen is. De vraag is dus of Axl Rose het na zoveel jaar, en zonder de hulp van Izzy Stradlin en Slash, nog steeds in zich heeft. Ik kan niet voor al die andere Guns N Roses liefhebbers spreken, maar wat mij betreft is het antwoord bevestigend, zij het met een kanttekening. Chinese Democracy bewijst in mijn ogen dat Axl Rose altijd al het genie van Guns N Roses is geweest, maar tevens dat hij op zijn best is bij het schrijven van ballads en afwisselende, epische tracks. De wat hardere, recht-toe-recht-aan rockers op dit album weten minder vaak te overtuigen. Daar lijkt Rose zijn voormalige schrijf-partners Stradlin en Slash wel degelijk te missen.

Degenen die teleurgesteld waren dat Guns N Roses op de Use Your Illusion albums al niet meer zo rauw en hard klonk als in de begindagen, kunnen Chinese Democracy gerust links laten liggen. Het album is een vrij logische opvolger van Use Your Illusion II, met nog minder hard rock en nog meer rustige passages. Aan de stevige tracks zijn de nodige industriёle elementen toegevoegd, terwijl de popinvloeden niet van de lucht zijn. Bij There Was A Time moet ik onwillekeurig aan David Bowie ten tijde van Hunky Dory denken en bij Prostitute zelfs aan Robbie Williams, terwijl op andere momenten namen als Elton John en Queen naar boven komen. Wanneer Axl Rose zich op If The World aan R&B vergrijpt, moet ik even slikken. Toch blijkt ook dit nummer na een aantal luisterbeurten een (voor dat genre) geslaagde compositie.

De songs op Chinese Democracy hebben namelijk tijd nodig om zich in je hoofd te nestelen, maar dan blijken veel melodielijnen onweerstaanbaar. De hoogtepunten zijn voor mij, zoals hierboven reeds aangegeven, een aantal ballades en epische tracks. Madagascar is een meesterlijk epos, dat niet alleen door het gebruik van dezelfde sample uit de film Cool Hand Luke aan de klassieker Civil War doet denken. Catcher In The Rye is vernoemd naar de magistrale roman van J.D. Salinger en doet zijn naam eer aan met een briljante tweede helft. Street Of Dreams, This I Love en Sorry zijn prachtige (power) ballads. I.R.S. en Better zijn pakkende en afwisselende mid-tempo rockers.

De resterende tracks zijn soms wat gewoontjes. Als je bekijkt hoe lang aan deze cd is gewerkt, zou je wellicht verwachten dat het album alleen maar uitschieters bevat. Wanneer je Chinese Democracy afzet tegenover wat andere artiesten afleveren, is het daarentegen een topplaat. Misschien had Axl Rose dit album beter onder zijn eigen naam uit kunnen brengen, gezien het hoge pop/rock gehalte en het ontbreken van het typische gitaargeluid van Slash. Vermoedelijk was Rose echter contractueel verplicht om de cd onder de noemer van Guns N Roses uit te brengen. Bovendien staat de naam van deze band op de hoes van Chinese Democracy, hoe onbetrouwbaar de frontman ook lijkt te zijn, nog steeds garant voor een aantal cht bijzondere songs van een zeldzaam hoog niveau.

Tracklist:
1. Chinese Democracy
2. Shacklers Revenge
3. Better
4. Street Of Dreams
5. If The World
6. There Was A Time
7. Catcher In The Rye
8. Scraped
9. Riad N The Bedouins
10. Sorry
11. I.R.S.
12. Madagascar
13. This I Love
14. Prostitute

Score: 88 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 21 november 2008

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Old Mhb op 22-11-2008 om 05:36u
Score: 70 / 100

Aan de review te zien blijkt dat jij een grote fan bent. Een beetje te groot ,wat niet bepaald ten goede komt aan de objectiviteit waarmee je
dit schijfje beoordeeld.

Hij kan absoluut niet tippen aan de originele band en hetgeen ze hebben
gepresteerd in het verleden. Bovendien vind ik Axl 's zang niet altijd goed en is het artwork oerlelijk.

Na 13 jaar kun je wel stellen dat use your illusion zeker niet het motto was waarmee deze schijf is geproduceerd.

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Tom op 22-11-2008 om 08:15u
Score: 90 / 100

"Bovendien vind ik Axl ''s zang niet altijd goed en is het artwork oerlelijk."
Hoezo objectief? Een mening is toch nooit objectief?
De enige fout die Axl gemaakt heeft met dit album is er Guns n' Roses boven zetten.


Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Alex op 22-11-2008 om 17:02u

zijn enige fout was het op te nemen, maar ik was 20 jaar geleden al geen fan...

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Paratyfus op 22-11-2008 om 20:32u
Score: 90 / 100

Geen Guns album idd. Maar wel een tof Rock album. De zang van Axl is weer superkick!

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Kenneth op 22-11-2008 om 23:13u
Score: 80 / 100

"... ik was 20 jaar geleden al geen fan..." Waarom schrijf je hier dan iets neer???

Ik vind het trouwens goed meevallen na enkele luisterbeurten. Vooral 'Sorry' vind ik een prachtige ballad. Allemaal niet echt het Guns van eind jaren '80 maar we zijn dan ook weeral zo'n 20 jaar verder.

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van margrave op 23-11-2008 om 11:49u

sinds ik axl live heb gezien op graspop. ben ik het beginnen een arrogante klootzak te vinden. absoluut geen respect voor niemand. wat een blaaskaak is dit geworden.

mja mss nekeer downloaden. maar kopen? NO WAY

btw; heb chinese democracy al gehoord(de song) en vind het echt bagger.

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Een Metalfan op 23-11-2008 om 13:56u
Score: 30 / 100

matig album, matig artwork zeke gezien ze er zo'n 20 jaar voor nodig gehad hebben. Ik kan deze band nauwelijks nog serieus nemen.

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Vincent op 24-11-2008 om 09:24u
Score: 100 / 100

Geniale plaat!

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Verglas op 24-11-2008 om 15:56u
Score: 95 / 100

Ik had er niet veel van verwacht... Maar na 4 keer geluisterd te hebben, moet ik toch zeggen dat het een verdomd goed plaatje is geworden...!!

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Frank op 24-11-2008 om 19:14u
Score: 90 / 100

Axl is back

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van demonizer op 26-11-2008 om 17:54u
Score: 80 / 100

na een aantal luisterbeurten valt dit album reuze mee, je kan als band geen 50 klassiekers schrijven en g n r heeft er toch al wat op zijn naam staan. ik vind dat er heerlijk gesoleerd wordt en better, there was a time zijn uitstekende songs.
geef het album een eerlijke kans, het is nog altijd de muziek wat telt en al de rest is bijzaak. enjoy it grtz

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van iron_dennis op 27-11-2008 om 00:27u

Negeren die hap! Niks eerlijke kans...

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Dag En Nacht op 27-11-2008 om 13:36u
Score: 80 / 100

Geen typische G N' R, maar we zijn ook al zo veel verder in de tijd. 't is een volwassen album met een steengoeie zanger. Ik mis hier en daar wel een mooie gitaarsolo, maar je kan niet alles willen.

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Tom op 27-11-2008 om 17:39u
Score: 90 / 100

Rustig de tijd nemen om een aantal maal de (complexe) plaat te beluisteren en door te laten dringen om dan tot de vaststelling te komen: topklasse!
Axl is inderdaad back en hoe!

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van philip666 op 27-11-2008 om 17:49u
Score: 75 / 100

Het is zeker niet slecht, maar noem het aub geen Guns & Roses.

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Een Metalfan op 29-11-2008 om 12:17u

It's a chiiineeeseee democracyyyy
chocking chick and sooodoomyyyy

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van kai op 02-12-2008 om 16:46u
Score: 90 / 100

Ik vind het een goed album, en ik vind het qua sound een logische verlenging van Use Your Illusion. Zeer goede plat, en de grootste waarheid in de recensie is dat de plaat steeds meer onder je huid kruipt als je ze meermaals beluistert... Great stuff!

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Bart op 03-12-2008 om 20:49u
Score: 95 / 100

Wat een vette plaat is dit geworden! Die jaar waren een beetje overdreven maar het heeft wel een supervet album geproduceerd. Toen Guns n Roses ermee kapte ben ik Velvet Revolver gaan luisteren.Wel aardig maar heeft bij lange niet het niveau van GNR kunnen halen. Axl is met dit album bijzonder dicht in de buurt gekomen. Ik luister het nu 24/7. Vooral prostitute vind ik een gruwelijk nummer.

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Wouter op 08-12-2008 om 12:02u
Score: 95 / 100

Sinds ik het album voor het eerst hoorde heb ik het iedere vrije seconde aanstaan. Echt de beste muziek die ik sinds lange tijd heb gehoord.

This I love is HET nummer van deze cd. Die melodie kerft zich in je ziel om nooit meer weg te gaan. Ik kan niet geloven dat nog niemand dat hier vemeldt heeft.

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Rachelle op 08-12-2008 om 17:23u
Score: 95 / 100

this I love en better vind ik de beste nummers!!!
Madagascar en If The World zijn ook vet!

Ik vind het ook een ijzersterke plaat. Het is wel zo dat je de nummers een paar keer moet beluisteren, maar dat is met alle muziek!! Je hoort dan dat de plaat technisch en met gevoel gemaakt is!

De plaat is inderdaad en helaas niet zo hard, ik vond dat ze m wel vaker wat harder hadden mogen rocken, maar ach, mijn favo band heeft eindelijk een nieuwe plaat en ik moet niet zeuren! Als ik wat harders wil horen zet ik Metallica wel weer op....!

Nu nog hopen dat er een paar klassiekertjes uit deze plaat rollen. Ik vind Better en This I Love grote kanshebbers!

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Simon op 17-12-2008 om 00:48u
Score: 85 / 100

Het valt me op dat je (de reviewer) niets hebt gezegd over het industrile Axl en zijn aanhangers experimentje 'Shackler's revenge', wat toch wel een opvallende track is (wat ik helaas niet in een positieve zin bedoel).
'If the world' zou ik niet onder het labeltje 'R&B' zetten, maar eerder onder 'zachtmoedige rock-ballad'. En als we dan toch bezig zijn, waar blijft de vermelding van 'Scraped'! Wat een lekker door-rag nummertje is dat, zeg! Na de eerste zanglijn van dhr Rose (don't you try to stop us, now) liet dat nummer mij niet los. 'This I love' is fijn om bij in slaap te vallen, maar voor de rest doet het me weinig.

Het lijkt wel alsof iedereen iets anders over deze plaat te zeggen heeft. De n positief, de ander negatief en her en der een enkel die er tussen in zit. Hoe het ook zij, Axl Rose en bandgenoten hebben een spraakmakend plaatje in elkaar weten te zetten, ook al duurde het 17 jaar.

Oh ja, en ik ben fan!

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Hammer op 17-12-2008 om 00:56u
Score: 8 / 100

Tis wel t jaar van de comebacks zeg...

Mos effe wennen, maar zoals vaker gezegd: ECHTE goede nummers hebben tijd nodig. En t gros op deze schijf blijven alleen maar groeien. Daarbij zit t productietechnisch ook vernuftig in elkaar: je lijkt steeds meer geluiden en instrumenten te horen.

Ik ben blij dattie er is!

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Vincent op 06-02-2009 om 20:29u
Score: 80 / 100

Vind t een geweldig album, was nooit zo'n fan van hun, maar door dit album ga ik de oude albums ook eens luisteren. Cker een 8!

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van jordi op 29-05-2009 om 22:36u
Score: 90 / 100

toen ik eht hoorde vooor het eerst:kut cd
maar later toen ik eht vaak had geluisterd dacht ik toch van woow wat een top cd,en axl heeft er een nieuwe november rain bij ,this i love is de beste ballad van guns n roses op november rain na,this i love is heerlijk duister,ook nummers als prostitute,better,en eigenlijk elk nummer vind ik goed,maar de beste mid-rock songs zijn better en prostitute,ze blijven in je hoofd zitten en gaan niet meer weg

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van UltraDMA op 19-06-2009 om 20:40u
Score: 95 / 100

Moest er zelf ook even aan wennen, maar het is een kicke album. Tuurlijk waren ze top met Slash, Duff. Maar van mij mogen de naam GNR echt nog wel dragen. Al die band problemen, en dat de ene gitaarist, drummer is vertrokken en weer een nieuwe kwam, maakt me geen hol uit, en euh....Slash is een wereld gitarist.....maar daar zijn er nog heel veel meer van. Vond het wel jammer trouwens dat toen der tijd Buckethead GNR verlaten heeft want speelde ook echt super, zeker niet minder dan Slash.

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van sofie op 09-08-2010 om 19:32u
Score: 5 / 100

Toen ik het de eerste keer hoorde vond ik het vreselijk.
Axl zijn stembereik is echt magertjes geworden.
Ik was echt heel hard teleurgesteld.
Better is het enige goeie nummer op de plaat.
En dit komt echt wel uit de mond van een heel grote fan!

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Bastiaan op 25-08-2010 om 15:47u
Score: 80 / 100

Dankzij een aantal weergaloze nummers inderdaad zeer de moeite waard.

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van kai op 02-09-2010 om 17:58u
Score: 80 / 100

goede plaat, goede opvolger van UYI. Ja inderdaad, ideaal zou zijn dat GnR de oude bezetting nog heeft, maar... live with that! Dit is een goede plaat en ze geven ook goede optredens...

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Ronald op 05-05-2012 om 23:11u

Ik geen geen score, ben het eens met enkele andere lui, dat Axl live een enorme klootzak is/was, ook op DOA o.a., en ik heb uit principe een hekel aan lui die denken dat ze aan iets status kunnen ontlenen en daardoor anderen graag benadelen en als dat in de hardrock/metal is, dan ben ik direct klaar met je.

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Dennie op 13-09-2013 om 23:22u
Score: 80 / 100

Op zich best mooie nummers. Het is alleen wel erg over geproduceerd allemaal. En 15 jaar eerder was op zich ook wel goed geweest :)

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Jake op 17-01-2015 om 09:08u
Score: 99 / 100

Ik weet niet waarom mensen zoveel zeuren over slash dat is gebeurt... Dit album is goed niet zo geweldig vergeleken met appetite maar goed in zijn eigen stijl

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van jake op 28-01-2015 om 16:52u
Score: 100 / 100

ik vond dit album geweldig, axl heeft laten zien dat hij de beste songteksten kan maken. better en this i love zijn top nummers

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Bigglesworth op 03-05-2015 om 23:27u
Score: 8 / 100

'This I love'

F@cking goed

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Bigglesworth op 03-05-2015 om 23:29u
Score: 80 / 100

Sorry, 80/100 ipv 8/100 natuurlijk

Guns N Roses - Chinese Democracy
Reactie van Hein op 18-11-2015 om 11:15u
Score: 85 / 100

Als je het nou zo doet, krijgt het van mij een 8,5. Gewoon de fillers eraf, beetje zoals op Use Your Illusion ook al moest. En, nou, ok, heb met wat sound editing de coupletten van this I love verwijderd, wordt het beter van, want: wat een refrein en wat een solo!

1- chinese democracy
2- better
3- street of dreams
4- shacklers revenge
5- catcher in the reye
6- madagascar
7- i.r.s.
8- this I love
9- there was a time
10 - prostitute

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.