Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Uli Jon Roth - Under A Dark Sky
Jaar van release: 2008
Label: SPV / Steamhammer Records
Uli Jon Roth - Under A Dark Sky
Uli John Roth... een controversieel gitarist. Hij was de ster van de opkomende Scorpions in de vroege zeventiger jaren, getuige ook de populariteit van de dubbel-LP Tokyo Tapes. Ik moet toegeven dat ik 's mans spel nooit als vernieuwend of heel bijzonder heb ervaren. Wel is hij een kundig instrumentalist. Op een video-opname waar hij (natuurlijk samen met een invalbeurt voor meneer Schenker) met UFO een aantal nummers speelt, heb ik kunnen zien en horen wat hij allemaal kan. Daarom was ik ook best benieuwd naar dit album.

Dat is helaas alleen een kleine desillusie geworden. Dit album is een conceptalbum geworden waarvan ik het concept mis (maar da's niet heel erg), in neo-klassieke stijl, met zweverige teksten en zweverige muziek. Het heeft wat weg van filmmuziek, maar dan wel met een oud randje. Voor dit album werd een legioen artisten uitgenodigd, zoals daar zijn zanger Mark Boals en ex-Sahara zangers Liv Vandall. Uli speel zelf gitaar, bas en keyboards en heeft ook nog een heel koor en orkest ingehuurd. Dat klinkt als Ayreon, of misschien Tobias Sammett. Als het maar zo klonk dan had ik dit schijfje misschien nog kunnen waarderen. Ik ben alleen bang dat er aardig wat wierook-walm ronddreef in huize Roth toen hij de muziek voor dit album schreef...

Liefhebbers van rock, laat staan metal, kunnen denk ik erg weinig met dit album. Ik snap dat men Uli's image nog steeds verbindt met de Scorpions maar de goede man maakt nu muziek die ik eerder verwacht bij een B-film dan dat ik enig genietbaar element uit dit epos kan halen. OK...behalve dan The Magic Word, daar zit tenminste nog wat leuk gitaarwerk in. Je mag het er niet mee eens zijn, maar geef dan als proberend luisteraar zelf een cijfer aan dit werk. Uit respect voor Uli ga ik dit voor de verandering eens níet doen...

Tracklist:
1. S.O.S.
2. Tempus Fugit
3. Land Of Dawn
a. Techno Man
b. Land Of Dawn
c. Lion Wings
4. The Magic Word
5. Inquisition
6. Letter Of The Law
7. Stay In The Light
8. Benediction
9. Light & Shadows
10. Tanz In Die Dämmerung
a. Destination Twilight
b. Morgenrot
c. Searchlights From Hell
d. Seelenschmerz
e. Inside The Titanic
f. Fama Errat
g. Requiem For The Nations
h. Morituri
i. Rex Tremendae
j. Star Peace
k. Tanz In Die Dämmerung
l. Silence

Reviewer: Hans
Toegevoegd: 4 november 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Uli Jon Roth - Under A Dark Sky
Reactie van Redemption op 04-11-2008 om 13:47u

Beetje jammer dat je 'uit respect' geen cijfer geeft. Dat lijkt me toch part of the job, niet? Ook 'helden' kunnen baggerplaten maken, beetje objectiviteit graag!

Uli Jon Roth - Under A Dark Sky
Reactie van Wezli op 04-11-2008 om 19:09u
Score: 89 / 100

Ik als fan van Roth moet toegeven dat het geen gemakkelijk album is. Moeilijker nog dan z'n andere soloalbums, want als ie zingt is dat lastig aan te horen en de muziek is erg kitscherig en bombastisch meestal. "Under A Dark Sky" bevat ook zang van Roth maar ik vind het wel beter als eerder zowaar. Het hele albums is eigenlijk drukker dan druk, nooit was er op een album van hem zoveel verschil in de songs en zoveel toegevoegd. Maar vaker luisteren hielp mij het te begrijpen en ik vind het wel een goed album uiteindelijk. Dit is de manier om klassiek en rock te mengen naar mijn idee en Roth noemt dit zijn versie van rock! Kleine minpunten zijn dat het laatste nummer zeer plotseling stopt en persoonlijk vind ik het jammer dat het album minder positef van aard is, maar overwegend donker dit keer.

Voor de duidelijkheid trouwens; Uli Jon Roth is niet zo kapot van drugs en blowen is niet zijn ding. Ik snap het misverstand wel hoor, door zijn uiterlijk waarschijnlijk :)