Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Jaar van release: 2008
Label: Roadrunner Records
Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Na enkele tumultueuze jaren zit Cradle of Filth alweer een behoorlijke tijd op zijn plek bij Roadrunner Records. Godspeed On The Devil’s Thunder is alweer het derde album dat de heren via Roadrunner uitbrengen, na het uitstekende Nymphetamine en het iets wisselvalligere Thornography. Het is tevens het derde conceptalbum van Cradle of Filth geworden, na de geniale klassieker Cruelty And The Beast en het conceptueel overdonderende Damnation And A Day. De verwachtingen zijn dus al onmiddellijk hooggespannen, waarmee de band het zichzelf dan ook niet gemakkelijk maakt. Kan dit album aan de verwachtingen voldoen?

Het korte antwoord is: ja! Zonder enige twijfel zelfs. Het album begint al geweldig, met het voor Cradle of Filth typerende symfonische openingsnummer. In Grandeur And Frankincense Devilment Stirs verdient meer dan alleen het predikaat ‘intro’, het is een prachtig op zichzelf staand (symfonisch) nummer. Het hierop volgende Shat Out Of Hell knalt er behoorlijk op los en klinkt alsof de bandleden allemaal een stevige peper in de kont hebben. Die (toch wel opmerkelijke) felheid is over de gehele lengte van het album overigens goed terug te horen. Een ander pluspunt is dat de symfonische elementen – toch wel enigszins de kern van Cradle of Filth – weer duidelijker in de muziek zijn verwerkt, zonder dat hierdoor de gitaargerichte aanpak van de vorige albums in het geding komt. Door deze versmelting klinkt de band weer groots en episch, maar tegelijkertijd steviger en meer ‘metal’ dan ooit.

Hoewel Godspeed On The Devil’s Thunder al bij de eerste luisterbeurt erg lekker klinkt, is het toch een groeialbum. Pas na meerdere luisterbeurten valt op hoe goed de muziek in elkaar zit, hoeveel sterke riffs er in de nummers langskomen en hoe intelligent de symfonische elementen zijn vervlochten met de krachtige gitaarsound. Bovendien bevat vrijwel ieder nummer een berg aan details die de muziek interessant houdt. Luister maar eens naar nummers als Midnight Shadows Crawl To Darken Counsel With Life en Darkness Incarnate.

Volgens zanger Dani Filth grijpt het nieuwe album voornamelijk terug op Cruelty And The Beast, maar dan met een vollere, krachtigere productie. Voor een deel klopt dat ook wel, hoewel een nieuw Cradle of Filth-album – hoe goed ook – nooit meer dezelfde impact zal hebben. Des te meer respect verdient de band om in haar zeventiende jaar van bestaan met een rijk, gedetailleerd, krachtig en overtuigend album als dit te komen.

Tracklist:
1. In Grandeur And Frankincense Devilment Stirs
2. Shat Out Of Hell
3. The Death Of Love
4. The 13th Caesar
5. Tiffauges
6. Tragic Kingdom
7. Sweetest Maleficia
8. Honey And Sulphur
9. Midnight Shadows Crawl To Darken Counsel With Life
10. Darkness Incarnate
11. Ten Leagues Beneath Contempt
12. Godspeed On The Devil's Thunder
13. Corpseflower

Score: 87 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 17 oktober 2008

Koop dit album in

Meer Cradle Of Filth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van Smetsar op 17-10-2008 om 09:01u
Score: 87 / 100

Volledig met je eens! Sinds Thornography had ik het wel gehad met Cradle Of Filth, maar dit album is een heel aangename verrassing!

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van Baard Staartjes op 17-10-2008 om 09:03u
Score: 85 / 100

Nooit echt een grote fan van COF geweest, maar met deze plaat weten ze me toch te bekoren... ben dan toch stiekem de oudjes van stal gaan halen.

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van Fred op 17-10-2008 om 13:17u
Score: 20 / 100

Het blijven een stel posers, dit Cradle of Filth...
Heb het nooit goed gevonden.. Doet u mij maar bands zoals
Immortal, Dark Funeral...Dit zijn echte bands..

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van Edwynn op 17-10-2008 om 16:04u

Dark Funeral... Eén van de meest true grimm ende evol bands ooit! whoehahahaahah.

Immortals Call Of The Wintermoonvideo ontstijgt ook alle waarden op de poserschaal.

Dark Funeral en Immortal geen posers, maar echte bands. Laat mij niet lachen.

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van iron_dennis op 17-10-2008 om 18:08u

Old Wainds - Death Nord Kul!!!!!!!

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van Een Metalfan op 17-10-2008 om 20:01u
Score: 85 / 100

Prima album, had het niet meer verwacht na de teleurstelling van het laatste album.

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van Lisette op 17-10-2008 om 22:27u
Score: 90 / 100

Echt super gaaf album en Cradle is absoluut geen stelletje posers, ze zijn super aardige mensen die nix niet arrogant zijn of wat dan ook, ben goede vrienden met ze en ken ze heel goed.

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van midian op 17-10-2008 om 23:36u
Score: 85 / 100

ik ben erg blij dat cof weer terug is,
na thornography wat ik echt een slecht en en saai album vindt. ik vond het niet de moeite om hem te branden laat staan te kopen. dit nieuwe album is echt verrassend en het klinkt gelijk al boeiend. geweldig !!

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van Een Metalfan op 18-10-2008 om 01:17u
Score: 30 / 100

tegenvaller hoor!
doe mij vampire maar weer terug^^

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van Geert op 18-10-2008 om 08:15u
Score: 85 / 100

Ik heb ook liever vempire, of dusk en cruelty. Geweldige sfeer die er op die labums heerst.

Maar elke band evolueert. Thornography was voor mij ook een misstap, maar in de winkel bij ons waren er velen die Cradle normaal niks vinden en die Thornography helemaal te gek vonden, nieuwe fans dus.

Voor mij is de nieuwe plaat terug een kleine tegemoetkoming naar de fans van vroeger, al blijft de gitaargerichte stijl die ze aangenomen hebben vanaf nymphetamine toch de hoofdbrok.

Voor mij goeie schijf van een modern Cradle.

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van DirkGrijs op 18-10-2008 om 10:43u

Schitterend die discussies na een nieuw CoF album! Er is ook altijd wel iemand die andere BM bands aanhaalt om te bewijzen (bewijzen? niks zo subjectief als muziek) dat CoF posers zijn. Daarnaast zijn er de fans die elk album van CoF geweldig vinden. Oh, en niet te vergeten, er zijn er natuurlijk ook altijd die zich na elk nieuw album weer positief uitlaten over de oudere albums van CoF, die goede oude tijd!
Zoals net al gezegd, schitterend, want het gebeurt elk nieuw album weer...

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van Kees op 18-10-2008 om 11:14u
Score: 10 / 100

Als jullie het mooie muziek vinden moet je het gewoon luisteren, boeien wat poser en niet poser is. :) Maar ik vind het k*t herrie!

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van Cataclysm Child op 18-10-2008 om 13:05u

Na Nymphetamine en Thornography was mijn hoop op een goede CoF plaat wel helemaal verdwenen, maar dit klinkt toch behoorlijk leuk.

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van chef op 18-10-2008 om 23:23u
Score: 9 / 100

Superplaat!!!
Ook de drumpartijen op dit album zijn super!
Kan Adrian niet aan tippen.

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van Fred op 21-10-2008 om 13:09u
Score: 20 / 100

Beste Edwyn, Dark Funeral en Immortal behoren niet tot COF
homo's. Aardige mensen?? Bwaaarp!!

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van Grafhoer op 21-10-2008 om 14:55u
Score: 85 / 100

Niets verrassend meer, maar eindelijk weer een kwalitatief goede plaat van COF. Niets mis mee!

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van warlock op 23-10-2008 om 14:56u
Score: 95 / 100

geweldig album .ik vind het een goeie cradle of filth plaat ik ben niet zo bekend meer in blackmetal land maar dit houd mij wel een paar dagen van de straat.

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van Bronnieponnie op 24-10-2008 om 11:29u
Score: 30 / 100

Gaaaaaap....

.... Oh sorry, heb ik iets gemist?

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van Moose op 25-10-2008 om 22:28u
Score: 85 / 100

Wanneer ik een CD beluister, luister ik naar de muziek, niet naar wat men op het internet zegt. De enige reden waarom velen Cradle of Filth een poser-band vinden, is omdat het internet vol staat van die uitspraken.
Zou meer dan de helft van de "true" (black) metallers morgen zeggen dat Immortal toch maar suckt, zou de andere helft gewoon volgens.
Trouwens, als "true" zijn je gezicht zwart en wit verven is, heb je meteen al een reden om Cradle daar niet meteen bij te rekenen.
Laat ze maar posers zijn, verkies gewoon waar je naar wil luisteren en luister ernaar.

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van mika666 op 26-10-2008 om 22:14u
Score: 90 / 100

Geweldige plaat, weer een topper na de laatste albums.

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van Rein op 28-10-2008 om 22:59u
Score: 88 / 100

Mooi dat de mannen na Thornography dit klasse stuk afleveren. Doet me nog het meest denken aan Vempire (qua gevoel en sfeer). Het is minder bombastisch dan drie platen terug maar toch klinkt het lekker vol. Nieuwe drummer doet het ook bij Cradle prima. Dat hij kon drummen was bekend maar hier pakt het ook te gek uit.

En wel leuk trouwens....die eeuwige poser discussie...vooral de schmink/satan liefhebbers roepen dit erg hard. Ik krijg meestal de slappe lach van die "true" evil blackies:-)

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van MuggendeVlieg op 29-10-2008 om 23:10u
Score: 90 / 100

YEAH.
Hier had ik niet op durven hopen.
Ik houd van alles sinds ''The Principle'', ja ook "Thornography'' is cool, maar dit is echt way beter.
Ik kan er niets anders aan doen dan fan blijven ;D

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van tankard op 31-10-2008 om 12:59u
Score: 91 / 100

ben ook fan van het eerste album,en ik kan elk album appreciere van cof,dit is zeker een goede stap terug in de goede richting ookal vond ik thornography niet slecht zoals iedereen zei,en aan de mensen die dit een poserband noemen luisteren jullie nog een beetje setehrial en dark funeral en al die shit da zijn de gootste posers die er bestaan mense die deze band afbreken zijn meestal mensen die maar 1genre kunnen respecteren en dit zijn idd die true blackmetalheads met hun kutmuziek

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van TIB op 31-10-2008 om 18:20u
Score: 93 / 100

Dit had ik nooit meer gedacht. Sinds "Bitter Suites ..." hoefde het voor mij allemaal niet meer ... maar dit is een heel mooie verrassing. Ook op het tweede schijfje van de digi is het trouwens genieten.

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van KrimiKlown Ace op 02-11-2008 om 01:24u
Score: 85 / 100

Erg fijne Cradle cd, hoewel de drummer naar mijn mening iets te vaak teruggrijpt naar het snelle bass-snare-bass-snare ritme(als daar een naam voor is, mijn excuses, ben geen drummer). Het gitaarwerk is Cradle tot en met. Soms voorspelbaar, maar niet minder lekker.

Dani's stem was op Thornography al hoorbaar achteruit gegaan qua hoge uithalen (erg zonde), maar ik moet zeggen dat hij dat op dit album goed oplost. Lekker veel variatie, en ook weer sterke teksten.

Noemenswaardig is het feit dat er weer een album met bonuscd is die wel de moeite waard is. Dat zijn bij elkaar 20+ tracks voor twee tientjes! Met de huidige kredietcrisis lijkt me dat op Cradle-gebied een veilige aankoop ;)

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van Edwynn op 04-11-2008 om 21:06u
Score: 80 / 100

@Fred,

In het licht van jouw mening dat Immortal en met name Dark Funeral échte stoere bands zijn waar geen posers in zitten, vond ik je opmerking over COF als zijnde poserband behoorlijk belachelijk.
Dat was wat ik bedoelde.

O, en de nieuwe Cradle Of Filth is best aardig, trouwens maar er komt zoveel goed spul uit.

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van KrimiKlown Ace op 05-11-2008 om 23:56u
Score: 100 / 100

DIT IS GEEN METAL!!!


(sorry, ik heb t nog niemand zien roepen, dus hebben we dat puristen gezeik ook alvast weer gehad)

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van Cappuchino op 18-07-2009 om 20:42u
Score: 80 / 100

Goed album, en het gezeik over dat Cradle of Filth geen black metal is etc. Is fucking bullshit.
Ik heb ook onderandere: Dark Funeral, Immortal, Emperor, Satyricon, WITTR, 1349, Gorgoroth (infernus), Hecate Enthroned, Weakling en ga zo maar door in men muzieklijst.
Dus als iemand gaat zeggen, dat alleen maar beginnende metalfans ernaar luisteren, mag diegene zich wel even heel erg gaan schamen

Cradle Of Filth - Godspeed On The Devil's Thunder
Reactie van Laus op 03-05-2010 om 14:23u

Na Bitter suites... en Damnation gestopt met volgen na wat mindere lifeshows van ze. Maar ik moet zeggen dat deze plaat toch wel erg lekker klinkt weer. Leuk ook dat er weer wat meer van die zangeresjes in zitten. Ik hou daar wel van.

Toch die 2 tussenliggende ook maar eens luisteren :p

Zag Dani gisteren ineens bij Viva la Bam. WTF???