Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Avantasia - The Metal Opera part 2
Jaar van release: 2002
Label: AFM Records
Avantasia - The Metal Opera part 2
Het succesverhaal-Avantasia zal de meeste metalfans wel bekend zijn: Edguy-zanger en koeienbroekendrager Tobias Sammet schrijft een sprookjesachtig verhaal, schrijft er muziek bij, vraagt een hele club (voornamelijk Power-)Metal-celebrities een bijdrage te leveren, waaronder levende legende Michael Kiske, en word daarmee razend populair. De goed gecomponeerde, catchy Power-Metalsongs slaan aan bij een groot publiek, veel goede kritieken, voor Metalbegrippen goede verkopen, en als extra bonus staat Edguy ook nog eens aardig in de spotlights. Achter de titel 'Avantasia' stond echter nog een toevoeging, namelijk 'part 1'...

Nu is er dus deel 2, tevens het laatste deel. Dit album werd tegelijk met 'part 1' opgenomen, en Sammet deed erg geheimzinnig over de gastzangers (m/v) op deel 2. Grote verrassing dus ook dat, op ex-Magnum zanger Bob Catley na, de cast precies hetzelfde is gebleven! Michael Kiske (ex-Helloween), Kai Hansen (Gamma Ray), Andre Matos (Shaman, ex-Angra), Oliver Hartmann (At Vance) en nog wat anderen komen dus voor de 2e keer langs. Voor de muziek zijn wederom Markus Grosskopf (bass, Helloween), Henjo Richter (gitaar, Gamma Ray) en Alex Holzwarth (drums, Rhapsody) verantwoordelijk, aangevuld door wat solo's van Jens Ludwig (Edguy) en Timo Tolkki (Stratovarius).

De cd opent met de epische track "The Seven Angels", die meteen maar even 14 minuten klokt. In plaats van de verwachte bombast, begint het nummer heel sfeervol. Er word een koortje ingezet, en als Sammet zijn mond opendoet, is dat de aankondiging van het eerste kippenvelmoment! Vervolgens loopt deze intro over in een prima PowerMetalnummer, dat na 4 minuten omslaat in een keyboard-interlude, zoals die op deel 1 als aparte tracks stonden (In Nomine Patris en A New Dimension). Ook leuk in dit nummer, dat eigenlijk verschillende nummers in 1 track is, zijn de Meat Loaf-achtige stukjes, en de kippenvel-ballad als slot. Tot zo ver niets dan lof!

Na zoveel lekkers komt No Return aan als een ijskoude douche op een zondagmorgen. De intro lijkt te veel op Serpents In Paradise van de voorganger, de zang van Kiske is bijna vals te noemen, en Sammet klinkt ook niet erg overtuigend. Zelfs een pakkend refrein kon er niet vanaf. The Looking Glass is dan een stuk beter, een heerlijk mid-tempo nummer met een bijdrage van Bob Catley, die ook op het nummer erna te horen is. Track vier is jammer genoeg een erg saaie ballad. Een heel stuk steviger is The Final Sacrifice, met furieuze gitaarpartijen, en een Sammet en Defeis (Virgin Steele) die hun stemmen tot het uiterste pushen.

Daarop volgen Neverland en Anywhere, respectievelijk een standaard nietszeggende PowerMetalsong en een nog saaiere ballad. Zeker op die laatste laat Tobias zich zowel qua zang als songschrijver van zijn slechtste kant horen. De eerste echt indrukwekkende bijdrage van Kai Hansen staat op track 8, waar hij eindelijk een keer niet zo uit de toon valt bij de rest van de zangers. Verder is ook dit nummer niets nieuws onder de zon.

Acht liedjes gehad, nog 2 te gaan. Wie heeft er ooit van zanger Ralf Zdiarstek gehoord? Ik niet in ieder geval. Maar zingen kan hij, dat staat vast! Muzikaal sluit de track goed aan bij The Final Sacrifice, lekkere Heavy Metal zonder overdadige keyboards en andere tierelantijntjes.

Nu is het eindelijk zover, tijd voor de grote climax, het bombastische einde van het epische verhaal Avantasia, de song die de luisteraar moe maar voldaan moet laten concluderen dat Tobias Sammet zichzelf weer eens overtroffen heeft. Helaas mag het niet zo zijn, want de afsluiter is wederom een nogal saaie ballad, waarop Nederlands trots Sharon den Adel (Within Temptation) haar kunnen wel 24 hele seconden mag bewijzen, al bijna net zo veel als op deel 1.

Dit alles bij elkaar opgeteld, moet ik tot mijn spijt mededelen dat Avantasia - The Metal Opera II niet voldoet aan mijn verwachtingen, en waarschijnlijk ook niet aan die van vele andere fans die halsreikend hebben uitgekeken naar dit album. Als je beide delen nog niet kent, koop dan eerst deze, dan kan deel 1 gewoon niet tegenvallen. Heb je deel 1 al, dan kun je deel 2 beter eerst luisteren, voordat je 'em aanschaft. Iets beters kan ik er niet van maken.

Tracklist:
1. The Seven Angels
2. No Return
3.The Looking Glass
4. In Quest For
5. The FInal Sacrifice
6. Neverland
7. Anywhere
8. Chalice Of Agony
9. Memory
10. Into The Unknown

Score: 71 / 100

Reviewer: Bob
Toegevoegd: 21 januari 2003

Koop dit album in

Meer Avantasia:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Wolfgard op 21-01-2003 om 14:19u
Score: 85 / 100

Goeie review gast, alleen vind ik wel dat zo'n top plaat hoger verdiend. Ik heb em nog maar ff uitgecheckt... de fantastische melodieën wereldzangers en het gave muzikale geweld..puik Wolfgard

Reactie van Weichy op 22-01-2003 om 08:34u
Score: 71 / 100

Het is dan ook wel een leuk album, maar vergeleken met deel 1 is dit een grote tegenvaller. Ik snap niet dat de verschillen zo groot kunnen zijn. De nummers werden rond dezelfde tijd geschreven, tegelijk opgenomen, alleen is de eerste helft eerder uitgebracht dan de tweede. vreemd...

Reactie van shagrath op 22-01-2003 om 21:37u
Score: 70 / 100

Ik ben het helemaal met de review eens. Het verdiend, vind ik, echt niet meer. Het eerste album was 3 keer beter, vind ik.....alweer. Ik vind het ook jammer dat Sharon (WT) weer zo weinig tijd kreeg. Haar stem past er echt goed in. Tobias had haar wat meer in de ballads kunnen zetten bijvoorbeeld. Mooie zachte stem doet het altijd goed in ballads. Om af en toe te luisteren is het een prima album, maar meer ook niet helaas. Reinier

Reactie van KingFingolfin op 21-05-2003 om 14:03u
Score: 98 / 100

Dit is op Nightfall in Middle-Earth na het beste album dat ik ken!!! Ik vind part II beter dan part I. Ik heb geen idee waarom, maar het klinkt allemaal gewoon erg goed vind ik. Alleen In Quest for is erg saai vind ik, maar de rest is gewoon niet normaal!!

Reactie van MrBadguy op 14-11-2005 om 16:11u
Score: 85 / 100

Tja het is hier al eerder gezegd en ik kan het alleen maar beamen: goede plaat niets mis mee, maar na deel 1 laat hij toch een beetje het (meer van hetzelfde) gevoel na. Natuurlijk was deel 1 ook haast niet te overtreffen, misschien was het beter geweest hier en daar wat te snijden en als dubbelaar of ultra-lange CD uit te brengen. Hoe dan ook, voor de echte liefhebbers van deel 1 toch wel een verplicht nummertje, mensen onbekend met deel 1 schaffen eerst die aan.

Reactie van Derp op 07-03-2012 om 00:06u
Score: 90 / 100

Goh, ik vind No Return juist de topper van de plaat..