Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Dragonforce - Ultra Beatdown
Jaar van release: 2008
Label: Roadrunner Records
Dragonforce - Ultra Beatdown
Met de voorgaande drie albums heeft Dragonforce heel wat metalzieltjes gewonnen. Want tegenover de kritiek dat de band altijd hetzelfde zou doen, stonden tienduizenden (jonge) metalfans die volledig in euforie raakten van de vingervlugge solo's, de razende tempo's, het jonge honden enthousiasme van de bandleden en de zorgeloze meezingteksten (waarbij ik mezelf tot die laatste categorie reken). Met het vierde album - het nogal stompzinnig getitelde Ultra Beatdown - zal de band in eerste instantie gemengde reacties oproepen. Het lijkt erop dat de bandleden zich de kritiek hebben aangetrokken en besloten hebben om de ongebreidelde snelheid en energie van Inhuman Rampage iets meer te doseren en wat afwisselendere nummers te schrijven. Daarom was ik in eerste instantie ook wat teleurgesteld over dit album, want als ik van één band niets anders wil dan een flinke injectie muzikale euforie, dan is dat wel van Dragonforce.

Opener Heroes Of Our Time laat nog niet echt wat van die veranderingen horen: het nummer schiet heerlijk uit de startblokken en de muziek klinkt als een op tilt geslagen flipperkast. De luisteraar wordt vanaf het eerste moment ondergedompeld in de extreme muzikale weldaad van Dragonforce. Heerlijk! Het hierop volgende The Fire Still Burns laat echter al een wat rustigere kant van de band horen: het nummer is zeker geen ballad, maar het tempo is over het algemeen toch wat meer gematigd dan op de voorgangers het geval is. Dat geldt ook voor het van een triomfantelijk refrein voorziene Reasons To Live - dat met een blastbeat begint maar zich ontpopt tot een lekker meezingnummer.

Hoewel het tempo op de meeste nummers dus net een tandje lager ligt dan voorheen (maar nog altijd heerlijk hoog in vergelijking met de vele brave genregenoten die momenteel rondlopen), weet Dragonforce nog steeds nummers te schrijven die blijven hangen. Met name de afsluitende nummers Inside The Winter Storm en The Warrior Inside zorgen voor een mooi einde. Helaas staat daar met The Last Journey Home wel de eerste magere ballad tegenover die de band geschreven heeft (zeker in vergelijking met ballads als Dawn Over A New World en Trail Of Broken Hearts), maar één matig nummer op een uur tijd is natuurlijk ook niet zo'n ramp.

Mensen die altijd liepen te klagen dat de nummers van Dragonforce onderling inwisselbaar zouden zijn (onzin natuurlijk), raad ik aan om Ultra Beatdown toch maar eens een kans te geven. De band gaat hier namelijk zeker een stuk veelzijdiger te werk, ook al wordt er aan de basisformule natuurlijk niet al te veel gesleuteld. In eerste instantie had ik als fan van de vorige albums dan ook wat meer moeite hiermee, maar na meerdere luisterbeurten blijkt ook dit vierde album genoeg moois te bieden om de fans van de vorige albums ruimschoots tevreden te houden. Maar hoewel Ultra Beatdown een goed album is geworden, prefereer ik de heerlijke ongeremdheid van de geniale albums Sonic Firestorm en Inhuman Rampage.

Tracklist:
1. Heroes Of Our Times
2. The Fire Still Burns
3. Reasons To Live
4. Heartbreak Armageddon
5. The Last Journey Home
6. A Flame For Freedom
7. Inside The Winter Storm
8. The Warrior Inside

Score: 80 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 19 augustus 2008

Koop dit album in

Meer Dragonforce:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Dragonforce - Ultra Beatdown
Reactie van Natchai op 19-08-2008 om 11:12u
Score: 85 / 100

Ik ben het hier helemaal mee eens.
Het is wat anders dan de "normale" Sonata Arctica op cocaine, maar ze laten wel zien dat ze geen one-trick-pony zijn.

Dragonforce - Ultra Beatdown
Reactie van Kees op 19-08-2008 om 19:12u
Score: 50 / 100

Nog meer van hetzelfde..........

Dragonforce - Ultra Beatdown
Reactie van Kiske op 19-08-2008 om 20:17u
Score: 90 / 100

@ Kees: Ik weet niet of je de review hebt gelezen en het album hebt gehoord maar ehm... Op het album hoor je heel duidelijk meer varriatie in de nummers. Er worden hogere snelheden gehaald in bepaalde nummers en die lijken dan ook heel erg op de oudere nummers maar er word ook meer afgewisseld. Zeker qua snelheid. Er staat zowaar een echt langsame ballad op en ook een aantal minder snelle nummer dan dat ze voorheen deden. Precies wat deze review heel goed omschrijft! Jou reactie op de review slaat dus ook compleet nergens op. Dus voordat je met commentaar komt luister eerst het album want dat heb je niet gedaan ook al ga je nu het tegenovergestelde beweren.

Ik denk dat dit het album is zoals DragonForce moet klinken. Goed uitgeballanceerd als het gaat op snelle, "midtempo" (voor DragonForce begrippen) en rustige ballads. Persoonlijk is dit mijn favo album van de band. De zang op dit album is ook van zeer hoog niveau. De koorstukjes zijn prachtig. Het album klopt gewoon en is voor DragonForce begrippen veelzijdig... daarom kan dit album mij van begin tot eind boeien en de vorige albums niet. Die moest ik vaak na 4 nummers afzetten... Een heel gaaf album!!!

Dragonforce - Ultra Beatdown
Reactie van VATERNL op 19-08-2008 om 23:21u
Score: 5 / 100

Technisch erg goede band - Valt niets op af te dingen.

Maar:
De Smurf die ze als zanger hebben ingehuurd mag wat mij betreft vervangen worden door een zanger met iets meer power.

Ook ben ik persoonlijk niet zo gecharmeerd van het mee-zing gehalte wat nogal on-engels ( lees Duits ) overkomt. Dat simplistische gedoe geeft mij werkelijk kippevel ( en dan bedoel ik het niet positief ).

5 punten omdat de muziek wel staat als een huis.....

Dragonforce - Ultra Beatdown
Reactie van Kees op 21-08-2008 om 12:42u
Score: 50 / 100

Ja heb het album helemaal gehoord. Vind alleen het eerste album de moeite waard. Ik heb een tijdje terug 2 nummers door elkaar aangezet, en het is allemaal hetzelfde. Sorry maar dit valt bij mij onder kinder-metal.

Dragonforce - Ultra Beatdown
Reactie van Kees op 21-08-2008 om 12:44u
Score: 50 / 100

@ Kiske: Ik luister altijd eerst het album voordat ik commentaar geef. Jammer dat je zo fel reageert, ik zal me niet verlagen naar jou nivo.

Dragonforce - Ultra Beatdown
Reactie van Kiske op 21-08-2008 om 22:34u
Score: 90 / 100

@ Kees: Je gaf de precies de reactie die ik verwachte...
Dus jij luisterd altijd eerst het album voordat je commentaar geeft...
Waarom nu niet dan?

Dragonforce - Ultra Beatdown
Reactie van VATERNL op 22-08-2008 om 07:49u
Score: 50 / 100

Heren....dit is geen forum.....en smaken verschillen nu eenmaal.
Je mening neerschrijven is prima, maar elkaars mening bespreken
is niet echt handig...

Dragonforce - Ultra Beatdown
Reactie van Kees op 22-08-2008 om 10:58u
Score: 50 / 100

Ik bespreek geen mening. Ik vind het erg, dat je dezer dagen niet meer kan zeggen wat je wilt, zonder van iemand een bak poep over je hoofd te krijgen. Erg jammer.

Dragonforce - Ultra Beatdown
Reactie van VATERNL op 24-08-2008 om 00:59u
Score: 50 / 100

Troostje dan met de gedachte dat ik je mening over dit album deel ;)
De sensatie van de eerste releases is er nu wel af en de minpuntjes
beginnen steeds meer op te vallen.

Ieder zijn meug.

Laatst zei ik tijdens een gesprek met Metal-liefhebbers dat ik James LaBrie van DT maar een vreselijke zanger vond. Ik werd bijna inmekaar gestamp;)

Tja...kan ik het helpen dat zij niet muziekaal genoeg zijn om te horen dat die gozer niet kan zingen?????

Zo zie je maar weer dat sommige mensen hun persoonlijke smaak nogal heftig "verdedigen"...;)




Dragonforce - Ultra Beatdown
Reactie van kabolzer plopp op 27-08-2008 om 21:27u
Score: 25 / 100

Brrrrrrrrrrr pp plop plop plop boink boink graaauuuuaa plop plop skriiiiii wiiiwiiiiiwiiiiwww dit is nog razend exxxtremer dan Nile. Niet voor epileptici en Tourette patienten.

Dragonforce - Ultra Beatdown
Reactie van Een Metalfan op 28-08-2008 om 16:03u
Score: 25 / 100

Ik kan de nummers niet uit elkaar halen meer....

Dragonforce - Ultra Beatdown
Reactie van Wout op 30-08-2008 om 19:28u
Score: 55 / 100

Mortician van de Power metal

Dragonforce - Ultra Beatdown
Reactie van Jorn op 31-08-2008 om 13:30u
Score: 50 / 100

Muv van het feit dat het tempo nu 1.8 ipv 2x zo hoog als normaal ligt voor power metal, is dit nog steeds gewoon inwisselbaar hoor. Ik zie de verandering echt niet. Ze spelen nog steeds wat ze altijd doen.

Dragonforce - Ultra Beatdown
Reactie van tankard op 12-09-2008 om 20:55u

heb hun eerste 3albums drmee hebbek denkek alles al gehoord,hoef deze dus ook niet
feit is wel dat deze mannen gestoord spelen :p

Dragonforce - Ultra Beatdown
Reactie van dragonforcefan op 20-10-2008 om 13:04u
Score: 90 / 100

ik vind het nieuwe album erg cool....
vooral solo stukjes van herman li en sam

en ben vooral fan van de zang
ik vind ze erg cool en kijk uit naar concert in amsterdam

Dragonforce - Ultra Beatdown
Reactie van jasper op 22-10-2008 om 16:50u
Score: 85 / 100

eerste vier nummers vind ik echt gewoon top maar nummer 5 en 6; last journey home en a flame for freedom vind ik echt totaal geen muziek. je zit echt een kwartier lang gebler aan te horen
de laatste vier nummers (inclusief bonustracks) zijn dan wel aardig maar toen had ik echt al zin het album uit te zetten

Dragonforce - Ultra Beatdown
Reactie van wisse op 08-12-2008 om 23:58u
Score: 95 / 100

ja, een reactie van een fanboy, maar ik hou der gewoon van :D

Dragonforce - Ultra Beatdown
Reactie van youri op 06-05-2009 om 17:10u
Score: 100 / 100

ik vind dragonforce GENIAAL

Dragonforce - Ultra Beatdown
Reactie van De Sjamaan op 13-07-2009 om 21:22u
Score: 85 / 100

Heerlijke "extreme power metal" zoals de dudes van Dragonforce het zelf noemen. Het bonusnummer "Strike of the ninja" is wat meer mainstream, maar wel errug lekker. EPM is supervet, maar dat komt dan ook omdat het mij doet denken aan mijn jeugd (lees: de 8 bit era)...

Wel jammer dat er geen epic nummer op staat, zoals Soldiers of the Wasteland, maar dan nog, een ultra vet album!