Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

Darkthrone - Frostland Tapes
Jaar van release: 2008
Label: Peaceville Records
Darkthrone - Frostland Tapes
Vrijwel iedereen die extreme metal een warm hart toedraagt, is wel bekend met de naam Darkthrone. Niet alleen leverden deze Noorse black metallers pionierwerk af met klassiekers als A Blaze In The Northern Sky en Transilvanian Hunger, maar Darkthrone is tevens één van de zeldzame oude garde-bands die nu nog steeds relevant – en misschien zelfs relevanter dan ooit zijn – getuige de uitstekende laatste albums The Cult Is Alive en F.O.A.D. Voordat we over enkele maanden echter wederom een nieuwe full length voorgeschoteld krijgen, hebben de heren bij Peaceville het archief nog eens uitgeplozen en de spinnenwebben van oude demo’s, rehearsals en ander zeldzaam materiaal afgeblazen. Dat alles in samenwerking met Darkthrone’s eigen label Tyrant Syndicate Productions, waardoor de geïnteresseerde luisteraar niet zomaar een allegaartje krijgt voorgeschoteld, maar een mooie boxset met liner-notes.

Is het geheel muzikaal gezien ook interessant genoeg? Daar kun je over twisten, maar het hangt er ook vanaf wat je verwacht van demo’s uit het eind van de jaren 80. Land Of Frost, de allereerste demotape van Darkthrone, klinkt geluidstechnisch gezien in ieder geval erbarmelijk. Wie goed luistert, hoort tussen de ruis door wel al enkele aardige ideeën, maar met name toch een matige demo van een band die nog duidelijk op zoek is naar haar geluid. De vooruitgang op de promo A New Dimension is duidelijk hoorbaar. Dit is Darkthrone zoals maar weinig mensen de band kennen: het tien minuten durende (instrumentale!) Snowfall is een bijzonder innovatief nummer boordevol afwisseling, waarin black, death en thrash metal riffs naadloos gecombineerd worden. Indrukwekkend, zeker voor zo’n jonge band. De eerste schijf wordt gecompleteerd met het feller klinkende Thulcandra en het extra nummer Soria Moria.

Het tweede schijfje begint met Cromlech, de laatste demo voordat Darkthrone’s debuutalbum Soulside Journey in 1991 verscheen. Het moge duidelijk zijn dat de band hier meer als een rauwe death metalband klinkt dan als de kille black metalband waarmee naam en faam gemaakt zou worden. Zowel productioneel als compositorisch gezien klinkt de band hier verrassend volwassen, hoewel de zang wel nog wat te wensen overlaat. De nummers van Live From Denmark zijn voor de fans natuurlijk een must, gezien het geringe aantal live-optredens in de geschiedenis van Darkthrone. Het geluid is behoorlijk en de band klinkt rommelig, maar zeker.

Het meest opmerkelijke en zeldzame is echter bewaard voor het derde album: de Goatlord demo-sessie. Opgenomen na het eerste album Soulside Journey laat deze demo een death metal-georienteerde Darkthrone horen. Nadat de band de overstap naar black metal maakte, zijn deze nummers blijven liggen en pas in 1996 (met later opgenomen zang) als Goatlord uitgebracht. Deze instrumentale originele versies geven echter een prima kijkje in de keuken.

Al met al is Frostland Tapes een intrigerend overzicht geworden van de begindagen van Darkthrone. Deze compilatie is dan ook voor iedereen geschikt die deze band een warm hart toedraagt. Jongere metalfans die Darkthrone net beginnen te ontdekken, raad ik echter aan om dit nog even te laten voor wat het is. Die kunnen beter met A Blaze In The Northern Sky (oud) en The Cult Is Alive (nieuw) beginnen.

Disc 1:
1. Land Of Frost
2. Winds Of Triton
3. Forest Of Darkness
4. Odyssey Of Freedom
5. Day Of The Dead
6. Intro: Twilight Dimension
7. Snowfall
8. Eon
9. Thulcandra
10. Archipelago
11. Soria Moria

Disc 2:
1. The Watchtower
2. Accumulation Of Generalization
3. Sempiternal Past/Presence View Sepulchrality
4. Iconoclasm Sweeps Cappadocia
5. Cromlech
6. Sunrise Over Locus Mortis
7. Soulside Journey
8. Accumulation Of Generalization
9. Sempiternal Past/Presence View Sepulchrality
10. Iconoclasm Sweeps Cappadocia
11. Neptune Towers

Disc 3:
1. Rex
2. Pure Demoniac Blessing
3. The Grimness Of Which Shepherds Mourn
4. Sadomasochistic Rites
5. As Desertshadows
6. In His Lovely Kingdom
7. Black Daimon
8. Towards The Thornfields
9. (Birth Of Evil) Virgin Sin
10. Green Cave Float
11. A Blaze In The Northern Sky
12. Fenriz Drum Solo

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 6 augustus 2008

Meer Darkthrone:

Darkthrone - Frostland Tapes
Reactie van Bril op 07-08-2008 om 13:47u


Transilvanian hunger is klassieker????????????
Echt niet, en dit al helemaal niet, en de rest van Darkthrone ook niet. Standaard rotzooi.

Darkthrone - Frostland Tapes
Reactie van iron_dennis op 07-08-2008 om 16:01u

Standaard rotzooi? Dacht het niet. Bij Darkthrone draait het nu eenmaal om sfeer! Dat is op al hun albums zo. Er zijn maar weinig bands die zo'n kille sfeer op weten te roepen dan Darkthrone. Hoewel ik de kwaliteit van deze demo's matig vind en eigenlijkonnodig om uit te brengen al kun je zo natuurlijk wel je verzameling completeren.

Darkthrone - Frostland Tapes
Reactie van Shrek op 27-08-2008 om 19:12u
Score: 35 / 100

Prachtige verpakking, maar wat een treurige rotzooi laten de heren weer op de wereld los. A blaze in the northern skyw as dus echt een toevalstreffer.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.