Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Fear My Thoughts - Isolation
Jaar van release: 2008
Label: Century Media Records
Fear My Thoughts - Isolation
Het Zuid-Duitse Fear My Thoughts is allang geen onbekende meer. Het vijftal begon als zoveelste hardcore/metalcore-band, waarna de sound al gauw richting melodieuze death metal evolueerde. De band heeft ook nog eens een enorme werklust, waardoor Isolation alweer het vierde full-length album sinds 2004 is. Bovendien betekent Isolation wederom een keerpunt in de carrière van Fear My Thoughts, aangezien dit het eerste album is met Martin Fischer als zanger.

Na de rustige opener Isolation en de eveneens kalme opvolger The Blind Walk Over The Edge horen we in The Hunted de eerste stevige riffs en heavy drums. Inmiddels wordt dan ook duidelijk dat nieuwkomer Martin Fischer nadrukkelijk zijn stempel drukt op het geluid van het wederom getransformeerde Fear My Thoughts. Mathias von Ockl, die van de eerste EP Sapere Aude tot het vorige album Vulcanus de zang voor zijn rekening nam, hield er van om de ene keer zijn longen uit zijn lijf te schreeuwen en de andere keer clean te zingen. Fischer kiest voor een minder conventionele aanpak en klinkt veel experimenteler met zijn grotendeels zuivere maar originele vocalen.

Fear My Thoughts lijkt met dit album het melodieuze death metalpad alweer te hebben verlaten en heeft een opmerkelijke afslag gekozen. De Duitsers doen namelijk een stap terug in agressiviteit en komen ineens veel experimenteler uit de hoek. Op sommige momenten schiet Tool te binnen als referentie, op andere momenten (Through The Eyes Of God) gaat het meer richting progrock. Vaak ligt het tempo laag, zoals in Bound And Weakened en is er plek voor kleine details, zoals opvallende baslijnen, en krijgt Fischer alle gelegenheid om zijn kunnen te etaleren. Als de plaat zijn einde nadert komen steeds vaker de knallende riffs van Patrick Hagmann en Markus Ruf naar boven. In Death Chamber en Pitch Black wordt het geheel zelfs zo complex dat ook de naam Meshuggah even opborrelt.

Kon je Hell Sweet Hell en Vulcanus goed waarderen en overweeg je om Isolation aan te schaffen, luister vooral even op hun MySpace wat je op je hals haalt, want niet iedere liefhebber van melodeath zal van het gebodene op Isolation gecharmeerd zijn. Ben je wel in voor wat afwisseling en originaliteit dan komt deze plaat zeker in aanmerking. Ik ben benieuwd hoe ver FMT het met deze nieuwe aanpak zal schoppen. Isolation is alvast een veelbelovende stap in een nieuwe richting.

Tracklist:
1. Isolation
2. The Blind Walk Over The Edge
3. The Hunted
4. Numbered By The Beast
5. Bound And Weakened
6. Through The Eyes Of God
7. Death Chamber
8. Pitch Black
9. Creeping Lord
10. Burning The Lamb/The Sacrifice

Score: 83 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 18 juli 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Timebomb op 18-07-2008 om 23:43u
Score: 86 / 100

Absoluut een goed album.
De nieuwe zanger Martin heeft naar mijn mening een heel eigen geluid. Goeie zanger, niets mis mee. Clean klinkt ie goed maar ook met de wat ruigere zang heeft hij geen moeite. De agressie komt uitstekend over op de momenten wanneer dit de bedoeling is.

The Hunted en Bound and Weakened zijn toch wel mijn favouriete nummers van Isolation.

Reactie van Marco op 20-07-2008 om 19:17u
Score: 90 / 100

Geweldig album met veel invloeden van faith no More vind ik. De zanger Martin heeft ook best veel weg van Mike Patton en het lijkt wel verder te gaan waat Faith no More gestopt is alleen zit er meer agressie in.
Dit album is de verassing van 2008 voor mij.

Reactie van Timebomb op 02-08-2008 om 11:22u

Inderdaad. De stem van Martin lijkt heel erg op die van Mike Patton.
Na een fiks aantal luisterbeurten blijf Isolation mij nog steeds boeien. Dat gebeurt me niet vaak, eerlijk gezegd.

Ik geloof dat ik Angel Dust maar eens ga afstoffen.......