Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Soulfly - Conquer
Jaar van release: 2008
Label: Roadrunner Records
Soulfly - Conquer
Tien jaar geleden bracht Max Cavalera het gelijknamige debuut uit van zijn nieuwe band Soulfly. Opgericht uit frustratie en woede na zijn vertrek bij Sepultura en de moord op zijn stiefzoon Dana ''D-Low'' Wells. Soulfly denderde door op de formule van Sepultura-klassieker Roots: Strakke thrash met tribal-elementen. Dit bleek de kip met de gouden eieren te zijn. Soulfly werd mateloos populair over deze hele aardkloot en anno 2008 zijn Max en consorten toe aan hun zesde album: Conquer.

Zes albums in tien jaar is een hele prestatie. Toch dateert het laatste album van Soulfly al uit 2005 (Dark Ages). Max heeft natuurlijk in die drie jaar niet stilgezeten. Zo heeft hij het eindelijk bijgelegd met broer Igor, waarmee hij begin dit jaar, onder de naam Cavalera Conspiracy, het geweldige album Inflikted uitbracht.

Gelukkig heeft Max tussen de bedrijven door nog voldoende tijd gehad om te werken aan Conquer. Immers, het laatste album van Soulfly smaakte naar meer. De formule leek na 3 en Prophecy een beetje te zijn uitgewerkt, maar Dark Ages knalde er weer in als een mokerslag. Dit schepte automatisch weer hoge verwachtingen voor dit nieuwe brouwsel. Het album start dan ook furieus. Blood Fire War Hate is een geweldig uptempo thrashnummer dat meteen de toon weergeeft voor de rest van de plaat. Soulfly is wederom op oorlogspad. Waar eerdere albums meestal begonnen met wat meer mid-tempo nummers om je alvast op te warmen, drukt dit nummer je meteen met de neus op de feiten.

Zoals gebruikelijk ging Max weer even in zijn adresboek bladeren voor vocalisten die mee willen brullen. Deze keer is de keuze gevallen op David Vincent (Morbid Angel) en Dave Peters (Throwdown). Laatsgenoemde is te horen op Unleash, dat sterk klinkt naar een nummer van Pantera. Dat is op de conto te schrijven van diezelfde Peters die in vocaal opzicht sterk neigt naar Phil Anselmo. Samen met de typische Soulfly-riffs maakt het een prima nummer.

Ook op Conquer zitten de nodige tribal-elementen. Toch met de kanttekening dat het steeds minder de boventoon voert. Soulfly begint steeds meer naar oude thrash te klinken met een wat sinister geluid. De tribalgeluiden kunnen het publiek niet echt meer verrassen en daarom lijkt er meer ruimte te komen voor leadgitarist Marc Rizzo, die werkelijk uitblinkt op dit album. Soulfly lijkt niet meer alleen om Max te draaien. Sinds 2004 zijn er geen veranderingen meer toegebracht in de line-up en dat doet het geluid zeker te goede.

Soulfly heeft met Conquer weer een prima plaat afgeleverd. Het biedt over de hele lengte niks nieuws, maar ligt gewoon weer lekker in het gehoor. En daar is niks mis mee. Het beukt nog altijd als een gek. Het album is weliswaar niet zo goed als Inflikted, maar wel zeker één van de beste Soulfly-albums tot nu toe.

Tracklist:
1. Blood Fire War Hate
2. Unleash
3. Paranoia
4. Warmageddon
5. War Ghost
6. Rough
7. Fall Of Sycophants
8. Doom
9. For Those About To Rot
10. Touching The Void
11. Soulfly VI

Score: 83 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 9 juli 2008

Koop dit album in

Meer Soulfly:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Soulfly - Conquer
Reactie van henkie op 18-07-2008 om 00:17u
Score: 89 / 100

foute tracklist
op roadrunner staat andere
zeer brute plaat overigens

Soulfly - Conquer
Reactie van Een Metalfan op 29-07-2008 om 19:22u

helaas, henkie, dit is wel de goeie, rechtstreeks vanaf de cd.

Soulfly - Conquer
Reactie van TijsseN op 02-08-2008 om 16:55u
Score: 90 / 100

Goede plaat, die mij doet denken aan de oude sepultura.
Mijn interesse in soulfly is weer terug na Dark ages en deze CD.

Soulfly - Conquer
Reactie van Spaske op 02-08-2008 om 19:59u
Score: 90 / 100

Cavalera delivers the good, in brutal fashion!

Soulfly - Conquer
Reactie van lientje op 02-08-2008 om 23:39u
Score: 98 / 100

prachtig album :) heb cavalera conspirecy dit jaar op gmm gezien en max was gewoon de max :p heb hard uitgekeken naar dit album, zeker de nummers unleash en rough zijn echt goed.
kan ni wachten om ze binnenkort live in eindhoven te zien.

max iiiiiiiiiiiiiii looooooveeeeeeeeeee you xxx

Soulfly - Conquer
Reactie van JKTOm op 11-08-2008 om 18:27u
Score: 90 / 100

Feel the anger, Feel the hate

BACK TO THE PRIMITIVE


Beste cd sinds Back to the primitive