Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Kamelot - Ghost Opera - The Second Coming (re-release)
Jaar van release: 2008
Label: SPV / Steamhammer Records
Kamelot - Ghost Opera - The Second Coming (re-release)
Na Roadrunner heeft SPV er tegenwoordig ook een handje van om albums al na een jaar opnieuw uit te brengen, met wat bonusmateriaal. Onlangs kwam Type O Negative's laatste album al opnieuw uit, en nu is het de beurt aan Ghost Opera van Kamelot. Nog geen jaar terug verscheen deze (overigens prima) plaat, en nu is er dus de nieuwe versie: Ghost Opera - The Second Coming.

In tegenstelling tot de re-release van het laatste album van Type O Negative is het bonusmateriaal bij deze van Kamelot wel de moeite waard. Aan het normale Ghost Opera album is niets veranderd, en daarvoor verwijs ik je door naar de review van collega Rene. Deze nieuwe "second coming" versie bevat, naast een andere cover die wel geheel in stijl is van de normale, een bonus-cd, met daarop niet minder dan veertien nummers. Vier ervan zijn nummers uit de studio, waaronder een remix van Rule The World en drie nieuwe nummers. De ballad Epilogue staat twee maal op de cd, eenmaal live en eenmaal uit de studio, en is best mooi. Season's End is een beetje een rustig zeiknummer. De remix van Rule The World is wat mij betreft erg overbodig. De electronica die eraan is toegevoegd past namelijk niet echt bij het nummer, waardoor deze remix al helemaal niet bij de rest van het album past.

De tien livenummers op de bonus-cd zijn opgenomen in Belgrado, en bestaan voor het grootste deel uit materiaal van Ghost Opera en het vorige album The Black Halo. De opnames zijn best goed, en niet overgeproduceerd zoals bij sommige live albums wel eens gebeurt. Gewoon heel degelijk, eigenlijk. Het had zelfs geen schande geweest als deze live-cd op zichzelf was uitgebracht, in plaats van als bonus-cd. Simone Simons van Epica maakt overigens net als op de albumversie haar opwachting in The Haunting.

Voor wie al eens heeft genoten van een Kamelot concert en het laatste album Ghost Opera nog niet heeft is deze nieuwe uitvoering wel een uitkomst, want je krijgt zowel het studio-album als een live-album. Het is eindelijk weer eens een re-release met waardig bonusmateriaal.

Tracklist:
1. Solitaire
2. Rule The World
3. Ghost Opera
4. The Human Stain
5. Blücher
6. Love You To Death
7. Up Through The Ashes
8. Mourning Star
9. Silence Of The Darkness
10. Anthem
11. EdenEcho

video:
1. Memento Mori (live in Belgrado)
2. Human Stain (videoclip)

Bonus cd, live in Belgrado:
1. Solitaire
2. Ghost Opera
3. The Human Stain
4. Mourning Star
5. When the Lights Are Down
6. Abandoned
7. The Haunting (met Simone Simons)
8. Memento Mori
9. Epilogue
10. March of Mephisto
11. Seasons End (studio) 12. Pendulous Fall (studio)
13. Epilogue (studio)
14. Rule The World (remix)

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 21 maart 2008

Koop dit album in

Meer Kamelot:

[ Terug naar de Album Reviews ]