Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2020

Jon Oliva's Pain - Global Warning
Jaar van release: 2008
Label: AFM Records
Jon Oliva's Pain - Global Warning
Inmiddels is Jon Oliva’s Pain niet meer het nieuwe project van de Savatage hoofdman, maar is het uitgegroeid tot een interessant collectief dat nu met Global Warning zijn derde album presenteert. Het debuut ’Tage Mahal heeft na enkele jaren eerlijk gezegd wat aan kracht ingeboet, terwijl het in 2006 verschenen Maniacal Renderings tot een van mijn favoriete albums van de laatste jaren is uitgegroeid.

De nieuwe songs liggen alvast niet volledig in de lijn van de meer heavy metal georiënteerde voorloper. Dit keer koos Jon om naast ouderwetse Savatage krakers als Before I Hang, die duidelijk opgebouwd is door een riff van zijn overleden broer Cris, ook zijn zachtere kant nog eens te laten zien. En zodoende kent het album een rustiger karakter en wordt er vooral verwezen naar het latere werk van Savatage en Trans-Siberian Orchestra. Eveneens komen er stiekem wat progrocksongs langs, zijn invloeden van The Beatles ook aanwezig en lijkt Jon het vooral belangrijk gevonden te hebben om veel sfeer in de songs te blazen. De nieuwe songs liggen stilistisch uiteraard in het verlengde van wat Jon al ruim 25 jaar doet, maar deze keer zijn de songs toch gehuld in net wat andere kleuren en geuren.

Hoewel dit niet mijn favoriete Jon Oliva’s Pain is of wordt, kan je wel spreken van wederom een uitstekend werkje. Eveneens is eindelijk de productie en mix helemaal af en is ook voor het overige het album een mooi afgewerkt product. Fans van Savatage zullen dus wel weer tevreden zijn. Oja, bij de eerste luisterbeurten vielen de songs mij ook wat tegen, maar na deze eerste mindere kennismaking wordt het enkel beter. Dus geef het niet te snel op.

Tracklist:
1. Global Warning
2. Look at the World
3. Adding the Cost
4. Before I Hang
5. Firefly
6. Master
7. Te Ride
8. O to G
9. Walk Upon The Water
10. Stories
11. Open Your Eyes
12. You Never Know
13. Someone/ Souls

Score: 82 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 20 maart 2008

Koop dit album in

Meer Jon Oliva's Pain:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Jon Oliva's Pain - Global Warning
Reactie van Rob op 20-03-2008 om 22:47u

ik heb de nieuwe CD van Jon Oliva ook beluisterd en ik moet er ook behoorlijk aan wennen. Minder snel en dynamisch en daardoor minder gemakkelijk te behappen. "Look at the World" kan zo op single. Het is wel allemaal typisch Jon Oliva.
Ik zal Global Warning nog een paar kansen geven ook al omdat ik een groot Savatge-fan ben. Nu draait de nieuwe Firewind nog op mijn koptelefoon maar hierna. ....

Jon Oliva's Pain - Global Warning
Reactie van anb op 21-03-2008 om 10:52u
Score: 8 / 100

Er zijn een heleboel momenten op de cd die teruggrijpen naar de
vroege savatage-periode; luister naar Stories, had zo op PotN kunnen
staan.

Jon Oliva's Pain - Global Warning
Reactie van Gilbert op 25-03-2008 om 22:22u
Score: 84 / 100

Ik kan me heel goed in deze review vinden. Het is inderdaad een groeiplaat, die in eerste instantie tegenvalt, maar na een aantal luisterbeurten toch absoluut de moeite waard blijkt te zijn.

Jon Oliva's Pain - Global Warning
Reactie van Pete aSs op 04-04-2008 om 22:52u
Score: 87 / 100

Savatage-waardig !!! , en ben 't niet eens met vorige reviews...Onmiddellijk goed bevonden. Metal voor "niet-metalaars". Zelfs beetje Beatles en Pink floyd in gehoord...Bijna even mooi als Gutter Ballet. Maar dit is natuurlijk een persoonlijke mening.
Daarom dat je je nooit al te veel mag laten beïnvloeden door een review.

Greetings,...

Jon Oliva's Pain - Global Warning
Reactie van Rick op 07-05-2008 om 13:02u
Score: 98 / 100

Na 6 luisterbeurten kwam ik er achter dat hij het weer geflikt heeft: een meesterwerk afleveren! De plaat lijkt een stuk ontoegankelijker, m.u.v. enkele songs, waaronder "Stories", maar wordt steeds beter na meer luisterbeurten. Klasse!

Jon Oliva's Pain - Global Warning
Reactie van Bastiaan op 29-05-2008 om 03:57u
Score: 85 / 100

Prachtplaat, het duurt inderdaad even voordat het kwartje valt, maar daarna is het echt genieten geblazen. Kippenvelmomente bij Firefly en O to Go en de manen los en bangend bij Adding the Cost en Before I Hang om er maar een aantal te noemen. De openingstrack is overigens ook erg bijzonder. Laat die pijn maar blijven komen!

Jon Oliva's Pain - Global Warning
Reactie van jacob op 04-06-2008 om 14:42u
Score: 45 / 100

Met veel "pain" in m'n hart moet ik het volgende kwijt...ik vind de nieuwe plaat echt vreselijk! Niet om aan te horen, pijn aan m'n oren en ik ben een "SAVA'-fan sinds 1992..nu moet ik zeggen dat ik "Poets" ook al minder vond..slechte zanglijnen en melodieen, voorspelbaar..kan iemand me vertellen wat ik mis? Niet boos worden, het ligt vast aan mij...ik geloof dat ik definitief afhaak na deze plaat..

Jon Oliva's Pain - Global Warning
Reactie van handsomedick op 23-02-2010 om 17:01u
Score: 70 / 100

Om eerlijk te zijn, vind ik deze cd toch wel erg tegenvallen. Na de geweldige voorgangers, mist deze plaat toch erg veel. Wat het is, weet ik niet precies. Misschien mist hij de hulp van een levende Criss Oliva of de hulp van Chris Caffery, waarmee het geweldige Doctor Butcher album is opgenomen, of misschien mist hij wel de hulp van Paul O'Neill, de Savatage moordenaar. Toch vind ik deze cd beter dan alle Savatage cd's met Zachery Stevens op zang, maar desondanks heeft hij het niet.