Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-10-2020

Machinae Supremacy - Overworld
Jaar van release: 2008
Label: Spinefarm Records

Machinae Supremacy - Overworld

Het debuut van de Zweedse band Machinae Supremacy Redeemer stamt alweer uit 2006 en was naar mijn bescheiden mening een van de beste platen van dat jaar. Een vervolg heeft dan ook niet lang op zich laten wachten en is er nu in de vorm van Overworld.

Het geluid van de band is onveranderd gebleven. Gelukkig maar, want hun unieke mix van heavy metal en geluidseffecten uit met name games is geweldig om te horen, en werkt daarnaast ook nog eens op het nostalgische gemoed van de mensen die vroeger plezier beleefden aan de bliebjes en piepjes van computerspelletjes op de Commodore 64 of NES. De toon wordt direct gezet met opener en titelsong Overworld. Een uptempo nummer dat meteen doorspekt is met de eerder genoemde geluidseffecten, en bovendien goed laat horen hoe inventief en getalenteerd deze groep is qua compositie en spel. Bovendien is de productie net als op Redeemer wederom vlekkeloos. De enigszins nasale en zeikerige stem van de zanger kan voor sommige mensen nog altijd even wennen zijn, hoewel dat met wat gewenning geen enkel obstakel meer vormen zal.

Over het algemeen is Overworld wat meer uptempo dan zijn voorganger, hoewel de langzamere nummers niet compleet verdwenen zijn. Een prachtig voorbeeld daarvan is Radio Future. Emotioneel, meeslepend en een actuele tekst maken dit tot een van de beste nummers van dit nieuwe album.

Hoewel er op het eigen werk van de band niets aan te merken valt, hebben ze toch de vage beslissing gemaakt om dit album te voorzien van een cover. Nu is daar op zich niets mee, maar hier hebben we te maken met een wanprodukt van Britney Spears, namelijk Gimme More, en tot mijn grote spijt moet ik zeggen dat zelfs een band van dit kaliber daar niets fatsoenlijks van maken kan.

Mochten deze lovende woorden je nog niet hebben kunnen overtuigen van de kwaliteiten van Machinae Supremacy en hun nieuwe album Overworld, gebruik dan eens de zoektermen “machinae supremacy sisters” op Youtube, of maak gebruik van de mogelijkheden die zij bieden op hun website tot het gratis downloaden van bergen muziek.

Tracklist:
1. Overworld
2. Need for Steve
3. Edge and Pearl
4. Radio Future
5. Skin
6. Truth of Tomorrow
7. Dark City
8. Conveyer
9. Gimme More (sid)
10. Violator
11. Sid Icarus
12. Stand

Score: 90 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 14 maart 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Machinae Supremacy - Overworld
Reactie van Kjen op 15-03-2008 om 11:13u

Hun debuut vond ik super, de nieuwe heb ik nog niet gehoord, maar ik ben het wel van plan!