Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-02-2020

Stryper - Against The Law
Jaar van release: 1990
Label: Enigma
Stryper - Against The Law
Stryper!? Gatverredamme, dat zijn toch die christelijke koorknapen die met bijbels smeten? Inderdaad, de band die nota bene Dynamo Open Air mocht headlinen in 1987. Na het mierzoete en ronduit slechte In God We Trust (‘88) besloot de band dat het genoeg van hetzelfde was geweest en gooide het roer drastisch om. Op Against The Law liep de band weg van het glamrockimago en mierzoete songs waar het kwartet faam mee verwierf. Maar belangrijker nog, ze braken hun eigen wetten en liepen van het christelijke pad af. Dit resulteerde in gematigde reacties vanuit de voornamelijk religieuze fanschare wat leidde tot tegenvallende verkoopresultaten en indirect tot het vertrek van zanger Michael Sweet en niet veel later de opdoeking van de band.

Na het verrassende The Yellow And Black Attack ('84) en het onovertroffen Soldiers Under Command ('85) bleef de band in herhaling vallen met het nog redelijk te pruimen To Hell With The Devil (‘86) en het eerder genoemde In God We Trust. Maar met Against The Law leverde de uit Los Angeles afkomstige band haar beste werk af. "I don't live for you ‘cause I'm against your laws" krijst Michael in de titel- en openingstrack, de toon is gezet. Harder, meer divers en verfrissender. Zowel tekstueel als muzikaal tapt de band hier uit een ander vaatje. De catchy melodieuze gitaarriffjes en zoete zanglijnen zijn hier verruild voor groovende, meer afwisselendere hardrockriffs en de zang is een stuk rauwer, de hoge zanglijnen zijn minder prominent aanwezig en meer dan eens weerklinkt er venijnig gekrijs waarvan je nekhaar overeind gaat staan.

Meteen op de eerste track is het al menens. Een krijsende zanger hier, een interessant drumpatroon daar en een geweldige riff waar je alleen maar U tegen kan zeggen, wanneer de geniale solo er dan invalt kan het feest helemaal niet meer stuk. Michael Sweet weet bovendien de gevoelige christelijke snaar te raken door de bad boy van rock n' roll uit te hangen. Teksten over overspelige vrouwen (Two Time Woman) en zijn liefde voor rock (Rock The People) zetten aan tot serieus nadenken; is dit werkelijk het eens zo brave Stryper? Ja hoor, met het heerlijke uptempo Not That Kind Of Guy, de gewaagde Earth Wind And Fire-cover Shining Star en Ordinary Man lijkt het toch duidelijk. Met dit Stryper valt niet te spotten, dat zullen zelfs de met bijbels bekogelde fans van Dynamo moeten erkennen.

De harmonieuze gitaartunes en zanglijnen hebben plaatsgemaakt voor recht toe recht aan riffs en felle uithalen. Het gitaarwerk rockt bovendien harder en is interessanter dan je op de rest van de gehele Stryperdiscografie zal aantreffen, en verrassend genoeg komt het niet zelden voor dat het slechts één gitaar is die de lakens uitdeelt. De tenenkrommende toetsenpartijen worden bovendien geheel achterwege gelaten. Hierdoor is zelfs de enige ballade, Lady, die Michael voor zijn vrouw schreef, een lust voor het oor. De enige keer dat het christelijke aspect wordt aangeroerd is in de hekkensluiter van het album. Rock The Hell Out Of You is tekstueel gezien de enige tastbare link naar eerdere orthodoxe teksten maar is daarnaast wel de hardste track ooit die de mannen opnamen.

Het is erg betreurend dat zowel de fanatieke aanhangers als de mainstream Stryper niet meer steunden na het uitbrengen van dit juweeltje, want wie weet hoeveel moois deze groep nog had kunnen voortbrengen mocht deze plaat wel lovend zijn onthaalt. Het mocht niet zo zijn, met Against The Law nagelde de band zichzelf aan het kruis. De mannen zijn zoals vele eens succesvolle groepen weer bij elkaar maar het heilige vuur hebben ze nooit meer teruggevonden. Het viertal schrijft tegenwoordig liever hitparademateriaal en laat het daarbij na om gebruik te maken van de muzikale kwaliteiten die ze ooit machtig waren. Nee, één Bon Jovi op deze aarde is eigenlijk al teveel, daar hoeven we geen christelijke variant bij te hebben. Feit is dat ze met Against The Law in het prille begin van de jaren '90 een ongelooflijke piek bereikten waarvan vriend en vijand het niet verwachtte, en het destijds al helemaal niet oppikten. Eeuwig zonde, want deze plaat behoort eigenlijk thuis in elke platenkast van de doorgewinterde hardrockliefhebber.

Tracklist:
1. Against The Law
2. Two Time Woman
3. Rock The People
4. Two Bodies (One Mind One Soul)
5. Not That Kind Of Guy
6. Shining Star
7. Ordinary Man
8. Lady
9. Caught In The Middle
10. All For One
11. Rock The Hell Out Of You

Score: 92 / 100

Reviewer: Bastiaan
Toegevoegd: 9 maart 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Stryper - Against The Law
Reactie van peetn op 09-03-2008 om 18:45u

fantastische revieuw met veel lof maar verder is het jammergenoeg een ver verleden tijd .

Stryper - Against The Law
Reactie van Rinus op 09-03-2008 om 22:28u

Inderdaad, zoals voorganger Peetn reeds heeft opgemerkt een prima review.
Stryper heeft mij nooit kunnen bekoren.

Stryper - Against The Law
Reactie van dennis op 16-03-2008 om 17:12u
Score: 40 / 100

GODVERDOMME WAT EEN KUTBAND WAS DIT TOCH!!!!!!!! stelletje grevo-wijven.

Stryper - Against The Law
Reactie van poepluier op 22-03-2008 om 17:53u
Score: 40 / 100

Ook een geweldige, wat korte review van Dennis b.t.w.

Stryper - Against The Law
Reactie van Een Metalfan op 22-03-2008 om 19:59u
Score: 100 / 100

Ik heb een stryper tattoo en zij hebben me weten te converteren naar Christen. Hiep hiep hoera voor stryper luitjes!

Stryper - Against The Law
Reactie van Old Mhb op 24-03-2008 om 16:44u

Gelukkig is het een ver vervlogen tijd.

Misschien komt er nu een moslimband. Daar zit ik nu evenzeer op te wachten als dit toendertijd.

Stryper - Against The Law
Reactie van Fabian op 25-03-2008 om 23:12u
Score: 80 / 100

Top band, ik vond dit niet hun beste dat is Soldiers under command.
Ik heb trouwens vrienden die Christelijk zijn en die hebben juist een hekel aan deze band omdat het geloof er te dik op ligt.

Stryper - Against The Law
Reactie van de pomper op 08-09-2009 om 21:29u
Score: 95 / 100

Jammer dat men zich niet over het christelijk image van deze fantastische band heen kan zetten. Ik heb ook moeite met David Vincent zijn nazistische uitlatingen maar vind Domination nog altijd een van de sterkste Morbid Angel albums die ik regelmatig afspeel, om maar wat te noemen.

Stryper heeft als eerste christelijke band veel publiciteit gegenereerd in de jaren 80 (k heb zelfs een artikel in People Magazine gelezen in 1986 of 87) en zodoende aandacht gevestigd niet alleen op het chistelijke-, maar ook op het rockende aspect. Even belangrijk is dat deze gasten een eigen sound hebben (gehad), iets waarvan de huidige generatie pubers/metalcore gasten alleen maar van kunnen dromen!