Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Sepultura - Arise
Jaar van release: 1991
Label: Roadrunner Records
Sepultura - Arise
Max en Igor Cavalera hebben zich verzoend en brengen met hulp van Marc Rizzo (Soulfly) en Joe Duplantier (Gojira) onder de naam Cavalera Conspiracy op 24 maart een nieuw album uit. Vervolgens zal het viertal op diverse festivals te bewonderen zijn, waar ze prominent op de affiche prijken. Welke Sepultura songs zullen de gebroeders Cavalera live gaan spelen? Zal Inflikted een terugkeer betekenen naar het geluid van de bewierookte langspelers Beneath The Remains en Arise? Duizenden fans van het oude Sepultura houden hun adem in.

Persoonlijk word ik er niet warm of koud van. Sinds ik Sepultura heb leren kennen met Beneath The Remains (1989) en het optreden op Dynamo Open Air 1990, vraag ik me al af wat de aantrekkingskracht van deze band is. Neem nu het album Arise, waarmee de Brazilianen wereldwijd doorbraken: een vrij middelmatige, nogal sterk door Slayer en Kreator beïnvloedde thrash metal plaat die niet over de volle lengte kan boeien. Meer kan ik er toch echt niet van maken. Er is in 1991 een flinke stapel gelijkwaardige cd’s uitgebracht, die inmiddels compleet in de vergetelheid zijn geraakt.

Toegegeven, met het explosieve titelnummer begint Arise uitermate sterk. Het intro creëert een ijzige sfeer, waarna de band je drie minuten lang meesleurt in de allesvernietigende apocalypse. Als Sepultura in zulke songs grossierde, zou ik staan te trappelen van ongeduld voor de aanstaande optredens van Cavalera Conspiracy. Hoewel het aansluitende Dead Embryonic Cells eveneens een sfeervol intro heeft, verveelt dit nummer daarentegen al snel. Helaas blijkt het typerend voor het niveau van de meeste composities. Het fraai opgebouwde Desperate Cry zorgt weliswaar voor een opleving, doch hierna zakt het album weg in een grauwgrijze poel van middelmatigheid.

De riffs zijn onopvallend en bevatten te weinig afwisseling. De zang is monotoon. Het drumgeluid is dof. De solo’s zijn oninteressant. Tijdens Subtraction begin ik te dommelen om bij Altered State in een diepe slaap te vallen. Het rustige intro van Under Siege (Regnum Irae) is het startsein om te gaan dromen over koetjes en kalfjes. Pas tijdens het energieke slotnummer Infected Voice word ik geleidelijk weer wakker. Weliswaar kan ik Arise in alle eerlijkheid geen slecht album noemen, maar slechts drie echt goede songs op een totaal van negen is een magere score.

Op de twee volgende albums Chaos A.D. en Roots wist Sepultura met Max Cavalera als frontman de sound te verdiepen door te experimenteren met jungle-ritmes en elementen uit groove en nu metal. Daarmee wisten de broertjes Cavalera een mainstream publiek voor zich te winnen, waardoor ze dit jaar zelfs op het Pinkpop festival welkome gasten zijn. Ook die albums kunnen mij echter niet van de gedachte afbrengen dat Sepultura een overschatte band is, die slechts een handvol sterke songs heeft afgeleverd.

Tracklist:
1. Arise
2. Dead Embryonic Cells
3. Desperate Cry
4. Murder
5. Subtraction
6. Altered State
7. Under Siege (Regnum Irae)
8. Meaningless Movements
9. Infected Voice

Score: 73 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 19 februari 2008

Koop dit album in

Meer Sepultura:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Sepultura - Arise
Reactie van KoenM op 19-02-2008 om 23:39u
Score: 86 / 100

Oei oei.

Op zijn minst een gedurfde review. ;-)

Sepultura - Arise
Reactie van metalfuel op 20-02-2008 om 07:12u
Score: 60 / 100

Helemaal met deze review eens. Ik heb NOOIT begrepen waarom deze band zo omhooge geschreven werd door aardschok!???!??? Middelmatige band.

Sepultura - Arise
Reactie van Lone Starr op 20-02-2008 om 17:40u
Score: 100 / 100

Sepultura stopt meer melodie in deze plaat dan Kreator en Slayer in hun complete loopbaan bijna. Veel songs bevatten daarnaast meerdere tempowisselingen en solo's terwijl iedere song toch zijn eigen identiteit behoudt.

Voor mij is dit een van de beste thrashers ooit.

Sepultura - Arise
Reactie van Een Metalfan op 20-02-2008 om 17:56u
Score: 100 / 100

Totaal oneens.Dit album is van begin tot eind een absolute topper.Met als hoogtepunten arise, dead embryonic cells en desperate cry.Voor mij is dit De Sepultura plaat.

Sepultura - Arise
Reactie van pitbull op 20-02-2008 om 19:30u
Score: 100 / 100

beste album dat ze gemaakt hebben

Sepultura - Arise
Reactie van dennis op 20-02-2008 om 22:37u
Score: 99 / 100

tja,smaken verschillen,voor mij is dit een hele vette thrash plaat (nog steeds) maar ik kan je revieuw wel begrijpen.ik heb dat zelf bijvoorbeeld met Nuclear assault,Overkill,Sodom en Destruction,deze bands doen mij ook helemaal niks en ik vindt ze dan ook behoorlijk overschat.

Sepultura - Arise
Reactie van Nok op 20-02-2008 om 23:06u
Score: 30 / 100

Kutplaat.

Sepultura - Arise
Reactie van Sjmiegl op 21-02-2008 om 04:20u
Score: 100 / 100

Geweldige cd, had niet verwacht dat de meningen erover zo verdeeld zouden zijn. Maar ja, smaken verschillen natuurlijk. Persoonlijk vind ik het een boeiende plaat en kan Sepultura me meer boeien dan bijv. Slayer, die pas met Sepultura wilden touren toen Max er weg was (bang om van het podium gespeeld te worden?)
Maar dat is dan natuurlijk weer een ander verhaal.
In ieder geval denk ik een van de laatste echte thrasplaten die toendertijd zijn gemaakt.

Sepultura - Arise
Reactie van Echte Metalfan op 21-02-2008 om 12:49u
Score: 100 / 100

Overschatte band?!? Ga Slipknot luisteren dan....

Sepultura - Arise
Reactie van Kees op 21-02-2008 om 12:51u
Score: 90 / 100

Ik vind alleen deze plaat en Beneath the remains echt super vet van sepultura. Daarna is het wat wazig geblair met braziliaanse folk invloeden. Dit is een van de best thrash-records ooit!!!

Sepultura - Arise
Reactie van Een Metalfan op 21-02-2008 om 12:53u
Score: 85 / 100

Eerst 2 sepultura platen zijn super vet. Daarna is het een k*t band geworden. Dat ben ik met de reviewer eens. Maar dat hij dit niet kan waarden vind ik op zun minst raar. (omdat op deze site zelfs de meeste k*tte bands een 90 krijgen)

Sepultura - Arise
Reactie van TH op 21-02-2008 om 19:51u
Score: 76 / 100

Pluspunten voor deze gewaagde verslaglegging. Dat is weer eens wat anders dan bewierroking.

Hoewel ik het er niet volledig mee eens ben, kan ik mij wel wat voorstellen bij de mening van de auteur. Hoewel hier op vele aspecten kan ingaan zal ik het kort bij de horens vatten. Dit is toch het minder broertje van voorganger 'Beneath the Remains' dat in al zijn facetten meer afwisseling, spanning en bovenal een betere sound bood. Arise is zo'n album dat met het '...And Justice For All' syndroom te kampen heeft. Dan gingen de songs en de productie er met opvolger Chaos A.D toch echt op vooruit, al trap je dan misschien op de pijnlijke teentjes bij de old-skool liefhebbers.

Sepultura - Arise
Reactie van peetn op 22-02-2008 om 12:20u

Heb sepeltura altijd overschat gevonden,een dikke nul over de ganse lijn,zowel op plaat als live

Sepultura - Arise
Reactie van DamageNL op 22-02-2008 om 12:59u
Score: 89 / 100

idd een gedurfde review, aangezien dit bij velen toch wel tot een van de klassiekers behoort. Niet zo goed als 'Beneath the Remains' maar in mijn ogen toch een topper. ieder zijn mening.

Sepultura - Arise
Reactie van Rinus op 22-02-2008 om 18:45u
Score: 50 / 100

Helmaal met de recensie eens. Na beneath the remains werd het bagger met
Braziliaans gejengel. Met als dieptepunt de vervanger van Max.

Sepultura - Arise
Reactie van Marco op 22-02-2008 om 19:48u
Score: 4 / 100

Inderdaad een overschatte band. Het feit dat ze uit Brazilië komen maakte ze voor de media interessant, muzikaal is het uiterst matig.

Sepultura - Arise
Reactie van metaal op 23-02-2008 om 09:30u
Score: 95 / 100

bullshit...

Sepultura - Arise
Reactie van Amibor op 23-02-2008 om 16:35u
Score: 80 / 100

Idd een gedurfde review, maar een slecht album wil ik het niet noemen. Wel een album wat na de eerste 3 nrs het beste wel heeft gehad. En je moet wel in het achterhoofd houden dat dit ´91 was, voor die tijd een erg goede productie. Het nummer Arise is toch een van mijn favoriete thrash nrs, maar ik moet toegeven dat ik dit album vaak op de helft uitzet. Het hoogtepunt van Sepultura is wat mij betreft Beneath the remains, maar om nou te zeggen dat de rest van albums is de vergetelheid is geraakt, integendeel.

Sepultura - Arise
Reactie van Jeroen op 26-02-2008 om 17:40u
Score: 60 / 100

Mee eens. Zeer overschat zelfs. Ik ken weinig bands die sneller vervelen dan Sepultura.
Saaie standaard thrash.

Sepultura - Arise
Reactie van Murder op 03-03-2008 om 22:35u
Score: 90 / 100

Anders springt die reviewer ff van een brug af ofzo...

Sepultura - Arise
Reactie van Grafhoer op 04-03-2008 om 09:40u
Score: 60 / 100

Dit album voorspelde het einde van een goeie trash-band. Beneath the Remains was een wereld plaat, maar deze opvolger was echt een teleurstelling. Om maar niet te spreken over alles wat erna kwam....

Sepultura - Arise
Reactie van sentinel op 04-03-2008 om 11:54u
Score: 50 / 100

Ben het wel met reviewer eens, zwaar overschatte plaat. Het echte Sepultura vuur brande tijdens de "Bestial Devastation" dagen; Op Arise was de vlam al redelijk gedoofd om daarna nooit meer te ontbranden

Sepultura - Arise
Reactie van Piet op 04-03-2008 om 14:18u
Score: 60 / 100

Grappig ik dacht dat ik 1 van de weinige was die niet zoveel kon met deze band. Live heb ik ze verschillende keren gezien, van Kompleks HH Waard, Paradiso tot de grote festivals maar ze hebben me nooit kunnen boeien. Max is een zeer beperkte gitarist het feit dat een aantal snaren hem in de weg zitten en deze heeft verwijderd zegt al genoeg.

Sepultura - Arise
Reactie van DeathmetalTom op 04-03-2008 om 23:32u
Score: 8 / 100

Aangezien dit mijn allereerste cd was (voorheen lp's en bandjes :P) wil ik r ook wat over kwijt: Less is more, 4 snaren of 6, doffe aquarian drumvellen, of pinstripes, monotone, maar welgemeende vanuit t diepste haatgevoel geopperde zang; voor mij is dit een w-rult plaat! Heerlijke old school. Al moet ik zeggen dat beneath the remains voor mij de beste Sepultura is. Maar deze cd mag niet ontbrkend op al onze feestjes.

Sepultura - Arise
Reactie van Matthijs op 10-03-2008 om 17:55u
Score: 70 / 100

Ben er niet mee eens. Ik zie Sepultura als één van de betere thrashbands uit eind jaren 80 en begin jaren 90. Desondanks vind ik Arise geen topper vergeleken met Beneath the Remains en Chaos A.D.

Sepultura - Arise
Reactie van tankard op 08-04-2008 om 11:34u
Score: 72 / 100

heraan kan men zien dat smaken echt verschilen,persoonlijk vind ik ook niet zoveel aan dit album de 2voorgangers en chaos ad vind ik idd ook beter dan arise,achja ieder zyn smaak he

Sepultura - Arise
Reactie van BeëlzeM op 29-11-2008 om 22:31u
Score: 90 / 100

Slechte review.

Sepultura heeft een heel eigen geluid. Alle nummers hebben hun eigen identiteit, en alle riffs zijn uniek en goed. Iggor is een werelddrummer en perfect voor deze band. Dit is overigens wel hun laatste goede plaat geweest. Beneath The Remains staat iets voor deze. Schizophrenia daarna. Zeggen dat het monotoon is, is een raar argument. Dan zou dat voor elke thrash-death band opgaan. Deze plaat staat zeker in mijn top 10 beste platen ooit.

Sepultura - Arise
Reactie van Joost op 19-05-2015 om 01:37u
Score: 90 / 100

Beneath The Remains en Arise zijn de beste platen die Sepultura gemaakt heeft, daarna ging 't alleen maar bergafwaarts.