Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Heaven Shall Burn - Iconoclast (Part 1: The Final Resistance)
Jaar van release: 2008
Label: Century Media Records
Heaven Shall Burn - Iconoclast (Part 1: The Final Resistance)
"God is dead and we have killed him."
Het antwoord hierop zijn de Iconoclastst. Losgelaten door Heaven Shall Burn rukken zij onverdroten op tegen hen die de Heer in de hoed hebben doen eindigen, het laatste verzet is hierbij ontketend. Na een prachtige en zeer sombere intro, die de maagwanden op elkaar plakt, wordt de eerste slag dan ook direct geleverd.

De nieuwe cd van Heaven Shall Burn windt er geen doekjes om, Iconoclast is één en al strijd en dit gegeven voert op alle fronten de absolute boventoon. In de catchy riffs wordt gesnoeid, veel melodieuze noten gaan op een verre trip. Op Iconoclast wordt de gebruikelijke sound van Heaven Shall Burn enigszins gestript, in het voordeel van bittere agressie, en wordt de snelheid veelal flink opgevoerd. Hoewel de band alle muzikale kenmerken (hetzij soms in geringe mate) in Iconoclast laat terugkomen, domineren rauwe, kille en destructieve nummers de cd, waarmee ook opgemerkt dient te worden dat de muzikale diversiteit deze keer wat minder uitgebreid is. Met Iconoclast is Heaven Shall Burn meer dan ooit op oorlogspad.
Het slotnummer is na de outro overigens redelijk overbodig, maar voor de rest zijn de nummers het toonbeeld van muzikale kwaliteit.

Deze muzikale gelaagdheid vindt de oorsprong in het thema, die de cd vormgeeft. Iconoclast is een conceptalbum, maar wel met een dubbele bodem. Alle nummers spelen zich afzonderlijk af in de reële wereld en houden op het eerste gezicht geen verband met elkaar. Toch zijn ze allen terug te koppelen naar de strijd die de Iconoclasts voeren en maken ze deel uit van hun werkgebied waar idealen, normen en waarden zullen botsen, met alle gevolgen van dien.
Zoals geen andere band dat kan, weet Heaven Shall Burn deze twee levels muzikaal te bundelen. De intensiteit van de complexe realiteit en de dingen die daarin gebeuren lijkt superieur, maar is uiteindelijk kwetsbaar, waar de band een gevoelige noot en sterke composities aan wijdt. Het geweld van de Iconoclasts is echter allesvernietigend en muzikaal ook niet te missen.
Overigens werpt de band in de, tevens op het album te vinden, Iconoclast Synopsis op een confronterende manier licht op de inhoud van de cd.

Iconoclast is een cd waarop intelligentie en diepgang op de voorste rij zitten. Met behulp van deze begrippen wordt een muzikaal imperium gebouwd waarvandaan schoten worden afgevuurd die het doel op een genadeloze manier treffen, gelijk een ontploffende kogel, die eenmaal in het vlees genesteld ook nog eens besluit te exploderen. De muziek is in dit geval de kogel, de inhoud de explosie...
...en daarna blijft er weinig van u over. Dus steek uw laatste peuk alvast maar op.

"There will be justice..."

Tracklist:
1. Awoken (intro)
2. Endzeit
3. Like A Thousand Suns
4. Murderers Of The Murderers
5. Forlorn Skies
6. A Dying Ember
7. Joel
8. Quest For Resistance
9. Black Tears (Edge Of Sanity cover)
10. The Bombs Of My Saviours
11. Against All Lies
12. The Disease
13. Equinox (outro)
14. Atonement

Score: 89 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 21 januari 2008

Koop dit album in

Meer Heaven Shall Burn:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Thijs op 21-01-2008 om 12:51u
Score: 85 / 100

De recensies blijven slecht te lezen, maar het album is wel tof.
Het enige nadeel is dat ie wel weer veel lijkt op de vorige.

Murderers Of The Murderers is trouwens echt te vet.

Reactie van Een Metalfan op 21-01-2008 om 15:38u

Ik vi nd net dat de CD eenheid mist om net een conceptalbum te zijn. Afzonderlijk zijn de nummers wel goed.

Reactie van Death op 21-01-2008 om 18:40u
Score: 85 / 100

Ik vind deze cd net niet zo goed als ''Deaf To Our Prayers''

Reactie van Rob G op 22-01-2008 om 17:11u
Score: 85 / 100

Prima Cd die opzichzef meer dan prima is. Maar gegeven de voorgaande albums van HSB vind ik het toch net wat te veel 'meer van hetzelfde' gevoel afgeven. Ik had graag wat meer experiment gezien, zoals bv de 'disco-beat' in Murderers Of The Murderers. Al met al wederom een heerlijk lompe plaat, maar stiekem had ik op beter gehoopt.

Reactie van DirkGrijs op 24-01-2008 om 19:55u

beter had ik het niet kunnen verwoorden

Reactie van dennis op 25-01-2008 om 22:02u
Score: 77 / 100

tja,ben het wel met rob g eens,had toch meer verwacht

Reactie van Jeroen op 28-01-2008 om 16:53u
Score: 93 / 100

Ik niet. Ik vind Iconcoclast gewoon weer een stap vooruit van de beste band in het metalcore genre. Ze wijken inderdaad niet veel af van de stijl die ze op hun vorige albums gebruikten, maar noem mij maar eens één metalcore band die origineler klinkt dan Heaven Shall Burn. Deze sound (mix van Zweedse melodeath en metalcore) hebben ze helemaal zelf ontwikkeld en het is dan ook hun goed recht om er op verder te bouwen. Klasse cd!

Reactie van TheForgotten op 05-02-2008 om 11:07u
Score: 83 / 100

Ook ik vind het een prachtige cd. Ondanks een licht gebrek aan afwisseling, vind ik dat ze wederom een goede prestatie hebben geleverd in het doen van een statement in een mooie verpakking! Ik hoop in de toekomst, ondanks mijn positieve kijk op het album, een combinatie van Deaf To Our Prayers en Iconoclast. Misschien iets voor het volgende deel?

Reactie van grimm op 05-02-2008 om 20:09u
Score: 90 / 100

prima album gewoon weg af. en al lijkt hij op de vorige wat eigenlijk wel beetje waar is, voor mij geen enkel probleem want deaf to our prayers was machtig goed. dus dan is het totaal niet erg dat dit album er op lijkt. waarom verwachten mensen altijd meer en meer van de bands. volgens mij zijn er weinig groepen van dit genre die het niveau van HSB halen. Als ze albums blijven maken met zo'n vette sound dan is het voor mij dik inorde.

Reactie van Matthijs op 10-02-2008 om 15:40u

Ik ben benieuwd. Ik heb het nog niet gehoord. Maar Deaf to our prayers was een fenomenaal album. Ik ga deze zeker beluisteren.