Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

10-05-2021

Primal Fear - New Religion
Jaar van release: 2007
Label: Frontier Records
Primal Fear - New Religion
Primal Fear flikt het met haar zevende album weer! Nadat de eerste zes cd's stuk voor stuk kwalitatief steengoede heavy metal-cd's zijn, komt de Duitse band met het nieuwe New Religion wederom ijzersterk door de bocht. Maar waar ze vroeger nog wel eens erg vaak de bekende heavy metal-wegen bereden waar Judas Priest en Accept ook al waren geweest, is dit album eindelijk onvergelijkbaar geworden met die andere acts. Het klinkt misschien raar voor een band met zeven albums op zak en met bandleden van tegen de 40 jaar, maar Primal Fear is eindelijk volwassen geworden.

New Religion is een modern heavy metal-album geworden. Sign Of Fear en titeltrack New Religion zijn daar mooie voorbeelden van. Ze komen haast mechanisch over met industrieël georiëntere riffs, maar wel met het overbekende ronkende mid-tempo ritme die je automatisch laat headbangen. Modern ook omdat het orkestrale aspect van de vorige cd Seven Seals op sommige nummers nu echt tot zijn recht komt, zoals bij het up-tempo en erg lekkere Face The Emptiness. De ballads Everytime It Rains (met Simone Simons van Epica) en The Man (That I Don't Know) (Ralf Scheeper's ode aan Pavaroti, zo lijkt het wel) zijn erg groots.

Met het drie-delige Fighting The Darkness komt opnieuw zo'n groots opgezette ballad voorbij. Net wanneer je denkt dat de koek op is, is de koek nog lang niet op. In het gedeelte The Darkness gaat de band nog even lekker los. Mooi gedaan en een originele manier van componeren die je niet zou verwachten van Primal Fear. Zo tegen het einde van de cd wordt er nog ouderwets van leer getrokken met het snelle Too Much Time. Psycho en World On Fire brengen je zelfs even terug naar de tijden van Primal Fear's debuut.

De band is dus wederom gekomen met een heerlijke, gevarieerde en misschien wel hun meest heavy cd tot nu toe gekomen. Met een nieuwe platendeal van Frontier Records op zak was Primal Fear blijkbaar toe aan een nieuwe uitdaging. Als ze op deze manier zo vernieuwend en tegelijkertijd zo vertrouwd doorgaan, dan mogen ze tot het eind der tijden wel albums blijven maken.

Tracklist:
1. Sign Of Fear
2. Face The Emptiness
3. Everytime It Rains
4. New Religion
5. Fighting The Darkness
The Darkness
Reprise
6. Blood On Your Hands
7. The Curse Of Sharon
8. Too Much Time
9. Psycho
10. World On Fire
11. The Man (That I Don't Know)

Score: 90 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 21 september 2007

Koop dit album in

Meer Primal Fear:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Primal Fear - New Religion
Reactie van Djaser op 21-09-2007 om 13:20u
Score: 100 / 100

Een eigen geluid? Leuk hoor maar dat werd van de vorige plaat ook al gezegd.

Primal Fear - New Religion
Reactie van Wilco op 21-09-2007 om 15:05u

En nu moet ik nog wachten tot 23 november :(

Primal Fear - New Religion
Reactie van wilco op 21-09-2007 om 15:12u

toch niet, op bol.com staat de verkeerde release datum.

Primal Fear - New Religion
Reactie van Kouseband op 22-09-2007 om 15:12u
Score: 100 / 100

Ik heb hem net gehaald, klinkt erg goed.

Primal Fear - New Religion
Reactie van Djaser op 08-10-2007 om 16:43u
Score: 20 / 100

Ongeloofelijk wat is er met Primal Fear gebeurd? Twee jaar geleden brachten ze hun beste album ooit uit; Seven Seals met goede episch klinkende nummers. Nu, amper 2 jaar later, is er dan een vervolg dat geplaagd wordt met de meest walgelijke smartlappen als Everytime it rains and fighting the darkness (:r :r :r). De rest van het album klink al niet veel beter. Het enige goede nummer dat is blijven hangen is Sign of fear, misschien een Seven Seals leftover? Maar echt waar wat is dit jammer, dit album is nog slechter dan Devils Ground en dat zegt wat.

Je zou er toch spontaan je polsen om doorsnijden?

Primal Fear - New Religion
Reactie van jeroen op 22-10-2007 om 22:37u
Score: 80 / 100

ik heb hem pas in huis gehaald en hoe meer ik 'm luister hoe beter ik hem vind.
ik hoop dat ze dit 9 november ook live waar kunnen maken!!!