Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2020

Caliban - The Awakening
Jaar van release: 2007
Label: Roadrunner Records
Caliban - The Awakening
Je kan niet zeggen dat de heren van Caliban op hun luie aars zitten te wachten tot het succes komt aanwaaien. Bijna elk jaar is het wel raak en ziet een nieuwe release het levenslicht. Zo verscheen vorig jaar nog het volledige album The Undying Darkness. In 2007 is het de beurt aan alweer de volgende langspeler, The Awakening.

De cleane zang van gitarist Denis Schidt krijgt van collega-critici nogal wat kritiek te voorduren. Met die kritiek ben ik het niet eens, want wat mij betreft is zijn vocale bijdrage zeker niet onder de maat en is de beste man wel degelijk van waarde op dit werkstuk, dat in eerste instantie From Sorrow To Eternity als titel zou krijgen.

Waar ik mij wel aan stoor is het grote aantal inspiratieloze nummers op deze schijf, die worden gekenmerkt door riffs en breaks die al wel 100 keer door de recyclemachine zijn geweest, schreeuwerige zang van Andy Dörner waar ik ook niet warm of koud van word en de rustige passages waar mijns inziens te veel op wordt teruggevallen om het constante geraas te onderbreken.

Dat kwantiteit en kwaliteit niet altijd hand in hand gaan is een bekend gegeven. Ook voor Caliban is dit aan de orde, want The Awakening is nu niet bepaald een album dat uniek is in zijn soort of op welke manier dan ook uitblinkt. Aan hun vakmanschap twijfel ik niet. Caliban weet heus wel hoe ze een lekkere pot metalcore moeten neerzetten. Toch hadden de heren beter wat meer tijd genomen om een echte knaller te realiseren, want dat is The Awakening beslist niet.

Tracklist:
1. I Will Never Let You Down
2. Let Go
3. Another Cold Day
4. My Time Has Come
5. Life Is Too Short
6. Give Me A Reason
7. Stop Running
8. The Awakening
9. I Believe…
10. Rise And Fight
11. Nowhere To Run, No Place To Hide
12. I’ll Show No Fear

Score: 69 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 27 mei 2007

Koop dit album in

Meer Caliban:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Caliban - The Awakening
Reactie van sfdsa op 27-05-2007 om 13:39u
Score: 69 / 100

jij hebt ze nog nooit live gezien

Caliban - The Awakening
Reactie van behemoth666 op 27-05-2007 om 13:54u
Score: 60 / 100

live stellen ze ook niet veel voor, ze spelen alleen de breakdowns 5 keer zo langzaam..

Caliban - The Awakening
Reactie van Robbert op 27-05-2007 om 18:14u
Score: 80 / 100

Ik vind het echt een heerlijke plaat.
Toen ik I will never let you down hoorde in de W2 2 maanden terug werd ik al aardig nieuwsgierig en ik ben er van overtuigd dat ze met deze plaat The Undying Darkness ruim hebben overtroffen.
Wat ik wel een beetje suf vind is die breakdown brul van hem in Another Cold Day.

Caliban - The Awakening
Reactie van m4ggot op 27-05-2007 om 20:28u

caliban = metalcore en dus slecht. (bende gothenburg ripoffs)

Caliban - The Awakening
Reactie van trooper op 27-05-2007 om 23:28u

toen Caliban begon speelden ze snijdende metalcore, wat ze min of meer volhielden tot aan shadow hearts. Maar nu zijn ze op plaat en op het podium enorm afgezwakt en volgen ze de hype van kant en klare emotionele popmetal. Ok, het muzikaal gedeelte verdient mss nog waardering, maar door de melige,weinig originele verpakking kunnen ze me niet meer boeien.

Caliban - The Awakening
Reactie van trooper op 27-05-2007 om 23:29u

(met het muzikaal gedeelte bedoelde ik dus het gitaarwerk)

Caliban - The Awakening
Reactie van rEVOLVEr op 28-05-2007 om 01:09u
Score: 80 / 100

Ik ben zelf geen diehard metalcore fan, maar ik vind The Awakening een erg goed album. Hij is veel harder en aggressiefer als The Undying Darkness. De nummers zijn zeker niet inspiratieloos. Ze luisteren juist lekker weg. Ga ze eerst maar is live bekijken voordat je zoiets roept.

Caliban - The Awakening
Reactie van Ronaldd op 28-05-2007 om 01:14u
Score: 99 / 100

jullie kunnen zeiken wat jullie willen, maar ik vind het nieuwe album van Caliban gewoon GRUWELIJK.

Caliban - The Awakening
Reactie van Een Metalfan op 28-05-2007 om 11:40u
Score: 99 / 100

GRUWELIJK? man ben jij metalhead?
Ik hoorde dat niewe cd kwam GELIJK BESTELD
kan zeggen wat je wil maar Caliban ownt

Caliban - The Awakening
Reactie van Een Metalfan op 28-05-2007 om 17:19u

gruwelijk, om van te gruwen. oftewel, kut.

Caliban - The Awakening
Reactie van Kees op 29-05-2007 om 17:01u
Score: 1 / 100

nep...

Caliban - The Awakening
Reactie van rick op 29-05-2007 om 23:35u
Score: 65 / 100

caliban vet in de w2? ik neem aan dat je die show met all shall perish bedoelde? die show was rampzalig!

verder is de nieuwe cd zeker INSPIRATIELOOS net zoals de vorige 3 albums, elk riffje is voorspelbaar en wat nog erger is de riffjes zijn al 3 albums lang exact hetzelfde.

nog een leuk feitje is dat caliban NOOIT metalcore gemaakt heeft. dat jullie de genre's niet snappen kan ik ook niets aan doen. Merauder DAT IS METAL-CORE.

de enige vooruitgang is dat de zang partijen van de 2e gitarist beter zijn. alhoewel ze nu zo zoet zijn dat mijn tandglazuur er van breekt. maarja cleane zang zuigt sowieso. De glorie die A small boy and a grey heaven & vent meebrachten zullen ze nooit meer evenaren.

Waarom? het geld is zoooooooooo lekker dat er nu binnenkomt. Kan ze geen ongelijk geven, op naar het volgende album en nog meer DOEKOE!!!

Caliban - The Awakening
Reactie van Corne op 30-05-2007 om 16:07u
Score: 1 / 100

...Taliban?
Waar?

Caliban - The Awakening
Reactie van ma_t_ass op 09-07-2007 om 02:23u
Score: 85 / 100

Toch wel een dikke 85!
Wat deze plaat doet is met momenten lekker beuken en op andere momenten rustigere stukken zonder dat het te saai wordt!
Beter dan de vorige, zeker en vast.
En ja, op iedere groep die ook maar een beetje succes heeft wordt stevig uitgespuwd en dat geld voor alle groepen (al is het Iron Maiden, Slayer of Caliban) en voor alle genres (die zogezegd goeie ouwe thrash die uiteindelijk ook altijd maar hetzelfde is, die verschrikkelijke screams bij powermetal of de zogezegde wannebe metals bij de metalcore)!

Caliban - The Awakening
Reactie van Thrasher op 17-10-2007 om 15:47u

Dit is de grootste hemeltergende kots die ooit op de mensheid is losgelaten, afschuwelijke troep die op hetzelfde niveau staat als een bak zure stront en ik stop nog liever daar mijn kop in dan ook maar een noot van deze homofiele $$$ te moeten luisteren.

-oneindig/10

Caliban - The Awakening
Reactie van Glenn op 04-05-2008 om 22:26u
Score: 10 / 100

deze band is echt VET !!!
live zijn ze gewoon super, ze krijge hun publiek zalig mee!!
gistre live gezien op puntpop !
en als het bakzure stront is .... ze krijge volgens mij het publiek harder mee as slayer ... die iedereen dan goe vind, meeste mense zijn te commercieel , vink echt sukkel!