Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Porcupine Tree - Fear of a Blank Planet
Jaar van release: 2007
Label: Roadrunner Records
Porcupine Tree - Fear of a Blank Planet
Één van de meest veelzijdige progressieve rock bands is terug met een nieuwe plaat. Op het Roadrunner label nog wel en tevens met een aantal gastmuzikanten waar je U tegen zegt. Steven Wilson pakt weer groots uit, zoals we inmiddels wel gewend zijn van de excentrieke Engelsman.

Ooit begonnen als eenmansband en inmiddels uitgegroeid tot een volledige band. Zat men qua stijl in het begin nog meer in de psychedelische Pink Floyd hoek , vandaag de dag rockt de band harder dan ooit.
Het vorige album Deadwing bevatte immers al regelmatig wat metal elementen en de lange symfonische passages leken enigszins overboord te zijn gezet.
Op Fear of a Blank Planet heeft men een uitstekende balans weten te scheppen. Zowel de rockende elementen keren terug, als ook de zweverige lange instrumentale passages. Het titelnummer is daar al gelijk een goed voorbeeld van. Op volstrekt natuurlijk wijze wisselt men van stevige passages naar haast minimalistische sfeerstukken waarin de hoofdrol is weggelegd voor licht symfonische keyboardklanken en kalm voortkabbelende gitaarpartijen. Deze contrasten keren op het gehele album meerdere malen terug.

Opvallend is dat de franje er steeds meer lijkt af te gaan. De rock stukken klinken steeds ruwer en de melodieuze passages hebben meer soberheid meegekregen. Dankzij de gevoelige zangstem van heer Wilson krijgt de muziek een zeer breekbaar karakter.
Hoogtepunt van het album, waar al deze elementen op sublieme wijze samenkomen is toch wel het lange Anesthetize. Heerlijke melodielijnen, spannend haast improviserend gitaarspel en als klap op de vuurpijl nog een heerlijke laid back solo van Rush gitarist Alex Lifeson.

Afwisseling troef dus op deze plaat. Fans die bang waren dat het complexe geluid uit het verleden volledig zou verdwijnen, kunnen gerust zijn. Zowel voor de liefhebbers van de oude psychedelische werken als de liefhebbers van meer toegankelijke albums als In Absentia is er wel wat op te vinden. De band heeft met de overstap naar Roadrunner de ziel niet verkocht aan de popduivel en is juist in staat geweest zich nog veelzijdiger te ontwikkelen. Bij elke liefhebber van moderne progressieve rock hoort dit album gewoon in de kast te staan. Meesterlijk werkstuk van een sympathieke band.

Tracklist
1. Fear of a Blank Planet
2. My Ashes
3. Anesthetize
4. Sentimental
5. Way out of Here
6. Sleep Together

Score: 90 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 18 april 2007

Koop dit album in

Meer Porcupine Tree:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Porcupine Tree - Fear of a Blank Planet
Reactie van Equinox op 18-04-2007 om 10:42u
Score: 95 / 100

Anesthetize.... wat een geweldig nummer de rest mag er ook zijn natuurlijk

Porcupine Tree - Fear of a Blank Planet
Reactie van Marcel op 18-04-2007 om 21:04u
Score: 60 / 100

ik vind dit album te zacht voor het roadrunner label, erg jammer na een stevige deadwing, en in absentia, jammer !!!

Porcupine Tree - Fear of a Blank Planet
Reactie van Thomas op 19-04-2007 om 08:29u
Score: 95 / 100

Ik vind het daarentegen weer een hele verbetering, deadwing was prachtig, maar ik miste idd soms die psychedelische inslag....Porcupine tree's veelzijdigheid komt dan ook in niet al hun albums tot uiting, en bij dit album wordt mijn honger gestild.... ongelooflijk album, het beste wat 2007 tot nu toe te bieden heeft en waarschijnelijk de nr 1 al op mijn jaarlijstje

Porcupine Tree - Fear of a Blank Planet
Reactie van Karel op 20-04-2007 om 01:02u
Score: 90 / 100

Heel vet album, alleen ben ik niet weg van de productie, die is toch ECHT minder dan op Deadwing, (en IA natuurlijk, maar daar kan geen enkel rock album tegen op). Toch weinig 'pop' op deze plaat, terwijl dat juist een groot aspect in de sound van PT was (luister maar naar Stupid Dream en Lightbulb Sun). Maar daar heeft SW nu natuurlijk zijn project 'Blackfield' voor.

Porcupine Tree - Fear of a Blank Planet
Reactie van Een Metalfan op 20-04-2007 om 16:02u
Score: 97 / 100

ten eerste Erg rare opmerking lees ik hier over het te zacht zijn voor het roadrunner label. Ik denk dat dit maar een schoolvoorbeeld is voor het bekrompen denken van de meeste metalmensen. over de plaat zelf. In een woord geweldig. Na al een voorproefje te hebben gehad in Antwerpen afgelopen oktober smaakt het bij elke luisterbeurt naar meer. Hoogtepunt is uiteraard het 'there are progrock fans here' Anesthetize. FOABP mag er ook wezen en sentimental is ja.. sentimenteel. Een van de toppers van dit jaar en ik moet nog maar zien of dream theater hier overheen komt.

Porcupine Tree - Fear of a Blank Planet
Reactie van Haico op 19-05-2007 om 13:36u
Score: 90 / 100

Hij moest eerst weer ff wennen maar Steven Wilson en co hebben weer een overdonderend goed album weten uit te brengen! Het titelnummer deed me meteen terugdenken aan Deadwing en het nummer Anesthetize is volgens mij het beste PT nummer ooit geschreven. Knap gedaan!

Porcupine Tree - Fear of a Blank Planet
Reactie van LHATICORE op 28-10-2008 om 10:35u
Score: 9 / 100

WAS IN TILBURG 013 HEEL DIT ALBUM LIFE, GEWELDIG
GOED ALBUM, DEADWING HEEFT WEL MIJN VOORKEUR.

Porcupine Tree - Fear of a Blank Planet
Reactie van Roy op 08-04-2015 om 11:53u
Score: 95 / 100

Wat mij betreft het beste album van PT. Geen slecht nummer, veel sfeer, afwisselend en af toe metaalachtig.