Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-11-2020

Annihilator - Metal
Jaar van release: 2007
Label: SPV / Steamhammer Records
Annihilator - Metal
In 2006 zat gitarist Jeff Waters thuis dankzij zakelijke perikelen en dat inspireerde hem, naar eigen zeggen, om zijn beste metalalbum ooit te maken. In zijn eentje pende hij weer tien songs neer en nam alle gitaar-en baslijnen onmiddellijk op in zijn eigen studio. Daarna liet hij long time vocalist Dave Padden (als je inclusief dit album al drie albums bij Annihilator zingt, kan je inderdaad spreken van een noemenswaardige prestatie) zijn partijen inzingen en de drumcomputerroffels vervangen door het strakke drumwerk van Mike Mangini.

Net voor hij dit nieuwe uitstekende thrashmetal album naar mixer Andy Sneap wilde sturen, ging Jeff nog naar een feestje van een grote Amerikaanse platenmaatschappij. Daar sprak hij met de gitaristen van Arch Enemy, Trivium en Lamb Of God en kwam tot de conclusie dat deze nieuwe honden allemaal toch enkele Annihilator albums in hun kast hadden staan. Iedereen wilde graag een gastbijdrage leveren en zodoende delete Jeff een groot deel van zijn eigen gitaarsolo’s en liet hij op elke song een gast een flitsende gitaarsolo naar keuze inspelen.

En dat was een goede actie want dankzij de vele geweldige solo’s over de altijd strakke riffs van Jeff kan je concluderen dat Metal een ideale albumtitel is. Het album opent ijzersterk met Clown Parade dat de beste Annihilator song is sinds vele jaren. Let ook op de sfeervolle classic metal ‘oh o oh oh’-passage! Daarna volgt een grote verrassing met de up-tempo ballade Couple Suicide waarbij Danko Jones en Angela Gassow van Arch Enemy een duet zingen! In het stoere Army Of One bedankt Jeff in zijn tekst bands als Iron Maiden, Black Sabbath, Judas Priest en Megadeth en krijg je toch even kippenvel. Ook de navolgende songs luisteren lekker weg en er is genoeg variatie zodat deze Annihilator plaat blijft boeien tot het einde. Nouja einde, het afluistende Chasing The High is maar een raar geconstrueerde song waarbij op onlogische wijze verschillende passages aan elkaar zijn vastgeplakt. En waarom de riff van The Fun Palace in deze song langskomt, is me ook een raadsel.

Metal is een fijn nieuw en typisch Annihilator album dat dankzij de gastbijdrages toch net iets anders smaakt en zodoende zeker bestaansrecht heeft. De eerste gelimiteerde editie bevat overigens een best-of cd met songs van de vroegere SPV/Steamhammer periode.

Tracklist:
1. Clown Parade (feat. Jeff Loomis)
2. Couple Suicide (feat. Danko Jones and Angela Gossow)
3. Army Of One (feat. Steve "Lips" Kudlow)
4. Downright Dominate (feat. Alexi Laiho)
5. Smothered (feat. Anders Bjorler)
6. Operation Annihilation (feat. Michael Amott)
7. Haunted (feat. Jesper Strömblad)
8. Kicked (feat. Corey Beaulieu)
9. Detonation (feat. Jacob Lynam)
10. Chasing The High (feat. William Adler)

Score: 83 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 3 april 2007

Koop dit album in

Meer Annihilator:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Annihilator - Metal
Reactie van Een Metalfan op 04-04-2007 om 12:51u

Ik ben best lang fan van deze band. Heb eigenlijk alles wel....zelfs het album Remains. Helaas ga ik toch echt afhaken bij deze. De stijl gaat mij iets te veel richting de metalcore en van de 'echte' jeff waters riffs blijft weinig over. Tevens zijn de gastbijdrages van met name Danko Jones en angela (Grassow?) om werkelijk ontoepasselijk van te worden en dit nummer valt daardoor echt buiten de annihilator boot. Vorige albums met Dave Padden waren nog wel enigszins te pruimen. Helaas is dit weer teveel van hetzelfde en wordt het zooitje toch wel errug laag getuned. Na ze live gezien te hebben met Dave Padden had ik goede hoop omdat hij de echt klassiekers live zeer sterk naar voren brengt. Helaas wordt deze trend niet doorgezet en volgen ze de metalcoretrend met een licht vleugje annihilator. Jammer voor één van de dikste metalbands/gitarist (solo's zijn wel aardig trouwens) ooit in mijn ogen. Voor de nieuwere fans van deze band zal het best een goed album zijn. Voor de oudere fans kun je altijd nog de albums alice in hell en never neverland weeer uit de kast trekken. Jammer ook dat hij (Jeff waters) weer zulke hoge verwachtingen schept....ik wacht wel op de nieuwe megadeth...:)

Annihilator - Metal
Reactie van Nog Een Metalfan op 04-04-2007 om 15:43u
Score: 20 / 100

Ik heb werkelijk niks toe te voegen aan de bovenstaande reactie. Heb al hun albums in de kast staan, heb ze 3x live mogen zien en ik ben ook een zeer groot fan van Jeff Waters als gitarist. Maar dit slaat toch echt alles. Dit lijkt echt in de verste verte niet meer op de Annihilator waar ik fan van ben geworden. Eigenlijk, naar mijn mening,

Annihilator - Metal
Reactie van Nog Een Metalfan op 04-04-2007 om 15:47u
Score: 20 / 100

Ik heb werkelijk niks toe te voegen aan de bovenstaande reactie. Heb al hun albums in de kast staan, heb ze 3x live mogen zien en ik ben ook een zeer groot fan van Jeff Waters als gitarist. Maar dit slaat toch echt alles. Dit lijkt echt in de verste verte niet meer op de Annihilator waar ik fan van ben geworden. Eigenlijk, naar mijn mening,

Annihilator - Metal
Reactie van Nog Een Metalfan op 04-04-2007 om 15:51u
Score: 20 / 100

Oke, om de 1 of andere reden wordt de helft van mijn reactie elke keer niet gepost...so lets try again ;) Ik heb werkelijk niks toe te voegen aan de bovenstaande reactie. Heb al hun albums in de kast staan, heb ze 3x live mogen zien en ik ben ook een zeer groot fan van Jeff Waters als gitarist. Maar dit slaat toch echt alles. Dit lijkt echt in de verste verte niet meer op de Annihilator waar ik fan van ben geworden. Eigenlijk, vind ik dan, ging het al mis toen Carnival Diablos uitkwam. Maaaar, dat waren nog wel betere songs dan nu! Oke, de sound was anders, de zang was anders..maar nog steeds was het wel Annihilator. Ook op Waking the fury staan goede songs. Maar sinds de komst van Dave Padden is het toch echt een andere stijl geworden. Een stijl die ik niet cool vind...en ik weet ook zeker dat de echte Annihilator fans van het oude werk dit niet cool vinden. Am i right? Ook erg jammer, want zoals in de vorige reactie staat, Dave Padden zingt de oude nummers echt wel strak! En ook anders..dan hij nu zingt. Anyway, over Metal, ik heb 'm nu net helemaal geluisterd en dit vind ik waarschijnlijk de slechtste Annihilator ooit. Het gaat nergens meer over. De nummers hebben geen samenhang, de teksten zijn nog nooit zo slecht geweest, de zang is ronduit SLECHTen klinkt kleuterachtig...ofzo...om over de gastoptredens van Arch Enemy maar niet te spreken, de gitaren staan a-Annihilator laag, en de productie klinkt ook ruk..met name de drums. Ook die paar oke-je gitaarsolo's en riffs die ik her en der tegen kwam kunnen de boel niet redden, zeg maar. Erg jammer allemaal want nogmaals, ik ben groot fan van deze band/Jeff Waters. All for you & Schizo Deluxe vond ik al tegenvallen, maar na het luisteren van deze plaat haak ik toch echt af...

Annihilator - Metal
Reactie van dirk op 07-04-2007 om 11:52u
Score: 80 / 100

moet zeggen dat ik het ouwe ook erg goed vindt van ze maar deze cd is echt wel goed jullie moeten niet in het verleden leven dit heet voor uitgang .super cd erg kicke zanger goede nrs

Annihilator - Metal
Reactie van Sjmiegl op 10-04-2007 om 14:51u
Score: 8 / 100

Inderdaad, het is toch een lekker cdtje. En Ik ben ook een grote fan en hou ook van het oude werk. Ik vind het toch niets verrassend, de stijl op deze cd is een gevolg van een langzame overgang, al te horen op Carnival Diablos. En als het al klonk als vroeger, dan begint toch weer iedereen te zeuren dat het weer hetzelfde is. Niks vernieuwends bla bla bla. Lekkere Schizo Thrash!!!

Annihilator - Metal
Reactie van harley op 15-04-2007 om 13:00u
Score: 85 / 100

Het zal allemaal wel. Dit is gewoon een topplaatje!

Annihilator - Metal
Reactie van satyr op 22-04-2007 om 09:54u

ben ook fan van annihiator en vind ek album best goed te pruimen zelf all for you en chizo deluxe,gistere heb ik dit album in metashop gehoord en moet zeggen ik was zwaar teleurgesteld in dit album,het heeft gwn niks dat me boeide,waar zyn de snellere trash nummers naartoe????zware tegenvaller tov het goede chizo deluxe dat naar myn mening wel een heel goed album is

Annihilator - Metal
Reactie van Nick op 06-05-2007 om 11:58u
Score: 100 / 100

jammer dat jullie van die negative dinge zegge. ik vind het gewoon een top album heb verder niks meer te zegge :)

Annihilator - Metal
Reactie van SchizoMetal op 15-07-2007 om 13:12u
Score: 9 / 100

Jeff en annihilator blijven de beste.Je bent fan of niet,Ieder album moet mischien soms groeien maar bij mij niet.Metal vod ik vanaf de eerste dag al vet en dat blijft zo,Maar weer wachten op een nieuwe knaller van jeff.

Annihilator - Metal
Reactie van slaytanic op 18-05-2010 om 20:15u
Score: 65 / 100

Metal is een vernieuwend album van Annihilator en ligt lekker in het gehoor,vooral het 1e,3e en 4e nummer klinken erg goed.
En voor die fans die nu afhaken omdat ze vinden dat het nu de verkeerde kant op gaat,HET KAN ALTIJD SLECHTER(METALLICA????)