Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

07-03-2021

Monstrosity - Spiritual Apocalypse
Jaar van release: 2007
Label: Metal Blade Records
Monstrosity - Spiritual Apocalypse
In het jaar 1992 was het toen nog redelijk onbekende Monstrosity die Florida als deathmetalstaat op de kaart wist te zetten. Met niemand minder dan de enige echte Corpsegrinder George Fisher in de gelederen, knutselde de band een dijk van een debuut in elkaar. Een overrompelende plaat die genade niet wilde kennen en met een geweldige destructieve sound vol overtuiging in de hoogste regionen van de Amerikaanse deathmetal binnendreunde. Boem! Hallo Monstrosity.

Vijftien jaar later timmert Monstrosity nog steeds aan de weg en heeft inmiddels de nodige changementen doorgemaakt. Van een peripetie kan er gelukkig niet worden gesproken, maar toch waait er met de nieuwste Monstrosity-telg Spiritual Apacalypse overduidelijk een fris briesje en was het aanvankelijk best even slikken, met name omdat het eerdere werk van de band mij bijzonder aan 't hart gaat.
Nu is Monstrosity met de latere albums sowieso al op een subtiele manier de muzikale marges gaan verbreden. Waar vroeger degelijke, kenmerkende maar weinig innovatieve (maar o zo goede) deathmetal werd gespeeld, zette Monstrosity later voet aan de wat melodieuzere grond. Met beleid, en zodoende is dat ingeburgerd zonder als storend ervaren te worden. Maar met Spiritual Apocalypse springt de band met beide voeten en vol overtuiging op een kluit vol toegankelijkere muzikale invulling.

Voor mij was het een kwestie van afhaken of wennen. Uiteindelijk heeft Spiritual Apacalypse mij zover gekregen dat een luisterbeurt mij geen knarsende tanden maar een plezierige veertig minuten oplevert, dus wennen is inderdaad het sleutelwoord gebleken. Ik blijf het eerdere werk beter vinden, niks aan te doen. Maar dat is een persoonlijke voorkeur die ik mee naar bed neem, maar niet naar het slagveld waar Spiritual Apocalypse moet bloeden. Nergens voor nodig, daar deze cd eigenlijk uitstekend in elkaar zit. De inslag is stukken melodieuzer dan voorheen, de gitaren vervullen deze taak met gemak waardoor er een heel aantal solo`s uw luisterpad kruisen. Goede solo's, prima opgebouwd. Verder zijn de riffs waar Monstrosity de laatste jaren een handelsmerk van heeft gemaakt (neem bijvoorbeeld het nummer The Angels Venom van In Dark Purity) ook op Spiritual Apocalypse ruimschoots aanwezig, zodat de nummers herkenning creëren. Het tempo van de cd ligt hoog en alles is daar grotendeels ook wel naar, van vocalen (die met de komst van Mike Hrubovcak wat scherper zijn gaan klinken) tot drums.

Men kan stellen dat Monstrosity met Spiritual Apocalypse toegankelijker is geworden, maar tegelijkertijd weet de band ook te prouveren dat een toegankelijkere aanpak en een melodieuzere inslag een band de kwaliteiten niet noodzakelijk ontnemen. Monstrosity staat nog altijd op de kaart en blijft daar, getuige de laatste release, nog wel even hangen voor een kopje koffie, of wellicht wel twee. En vanaf 5 april is het de beurt aan u om aan te schuiven.

Tracklist:
1. Spritual Apocalypse
2. Firestorm
3. Apostles Of The Endless Night
4. Within Divisions Of Darkness
5. The Inhuman Race
6. Remnants Of Divination
7. Illumination
8. Sacred Oblivion
9. The Bloodline Horror
10. Triumph In Black

Score: 80 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 28 maart 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Monstrosity - Spiritual Apocalypse
Reactie van sadus op 28-03-2007 om 17:32u
Score: 9 / 100

spritual apacalypse melodieuzer en toegankelijker??? onzin.. heb het album al 2 weken binnen van de download..... het album klinkt inderdaad fris voor monstrostiy maar klinkt 1000% death metal....is bruut,technisch,snel en in youre face..luister bijv naar nummer 1,het titel nummer.....shittt...toegankelijk en melodieuzer??? dacht t toch echt niet.....soort wervelstorm!!!!! ik vond imperial doom en millenium goeie albums en die twee erna wat minder en ook wat minder hard....maar dit album slaat alles!!!! HAIL MONSTROSITY.... en met recensies zoals hierboven blijft het een ondergewaardeerde band.......en dat verdient zon band niet..... thanks LANA groetjes van een door gewinterde dood fan

Monstrosity - Spiritual Apocalypse
Reactie van sadus op 28-03-2007 om 17:33u
Score: 9 / 100

spritual apocalypse melodieuzer en toegankelijker??? onzin.. heb het album al 2 weken binnen van de download..... het album klinkt inderdaad fris voor monstrostiy maar klinkt 1000% death metal....is bruut,technisch,snel en in youre face..luister bijv naar nummer 1,het titel nummer.....shittt...toegankelijk en melodieuzer??? dacht t toch echt niet.....soort wervelstorm!!!!! ik vond imperial doom en millenium goeie albums en die twee erna wat minder en ook wat minder hard....maar dit album slaat alles!!!! HAIL MONSTROSITY.... en met recensies zoals hierboven blijft het een ondergewaardeerde band.......en dat verdient zon band niet..... thanks LANA groetjes van een door gewinterde dood fan

Monstrosity - Spiritual Apocalypse
Reactie van Sadus op 01-04-2007 om 12:36u
Score: 9 / 100

spritual apocalypse melodieuzer en toegankelijker??? onzin.. heb het album al 2 weken binnen van de download..... het album klinkt inderdaad fris voor monstrostiy maar klinkt 1000% death metal....is bruut,technisch,snel en in youre face..luister bijv naar nummer 1,het titel nummer.....shittt...toegankelijk en melodieuzer??? dacht t toch echt niet.....soort wervelstorm!!!!! ik vond imperial doom en millenium goeie albums en die twee erna wat minder en ook wat minder hard....maar dit album slaat alles!!!! HAIL MONSTROSITY.... en met recensies zoals hierboven blijft het een ondergewaardeerde band.......en dat verdient zon band niet..... thanks LANA