Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Tır - Ragnarok
Jaar van release: 2006
Label: Napalm Records

Tır - Ragnarok

Tır maakte dit jaar al een grootse indruk op me met de heruitgave van het uitstekende Eric The Red. Epische viking/folk met cleane koren afgewisseld met sfeervolle doom passages waarbij vooral de stem van Heri Joensen en de prachtige gitaarmelodieën meteen in het gehoor sprongen. Zouden de Faroërs er met Ragnarock in geslaagd zijn dit voorgaande meesterwerk te overtreffen?

Laat ik allereerst de verbeteringen noemen. Wat al meteen bij openingstrack The Beginning opvalt is het feit dat de band muzikaal gezien gegroeid is. De vele prachtige gitaarmelodieën van het voorgaande album zijn nog steeds volledig aanwezig met toevoeging van enkele verbeterde solopartijen die mijn mond enkele malen verbaasd open lieten vallen. Daarnaast klinken de drums door de ijzersterke productie krachtiger en dreigender dan voorheen.

De nummers klinken progressiever en intelligenter waardoor het ook hier duidelijk wordt dat we absoluut niet te maken hebben met een eendagsvlieg die op het juiste moment een gelukstreffer lanceerden. Het soloduel op The Rage Of The Skullgaffer zou bijvoorbeeld Yngwie Malmsteen doen opkijken, terwijl een krachtige beuker als The Ride To Hell aanzet tot een flink potje headbangen.

Edoch, ik vrees dat ik ondanks mijn positieve gevoelens niet zo gecharmeerd ben van Ragnarok als ik was van Eric The Red, want ondanks het feit dat we met Wings Of Time een lekkere meezinger hebben, mis ik de aanstekelijke zanglijnen en koortjes van het voorgaande album net iets teveel. Dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn, maar ze zijn een stuk minder prominent aanwezig waardoor ik die specifieke sfeer van een nummer als The Edge toch mis. Daar komt ook nog eens bij dat er wel erg veel muzikale intermezzo’s zijn waardoor de vaart er bij tijd en wijlen behoorlijk uitgaat.

Ik kan me voorstellen dat een hoop mensen de door mij aangehaalde minpunten niet als hinderlijk ervaren en Ragnarok als een van de beste albums van 2006 binnenhalen. En waarom ook niet? Tır toont dat ze bij de vikingtop beginnen te geraken met hun originele muziek en op een gezonde manier vooruitgang boeken. Dit album is in dat opzicht dan ook gewoon net zo’n topper als Eric The Red en zal de fans geen windeieren leggen. Een absolute aanrader voor de metal massa!

Tracklist
1. The Beginning
2. The Hammer Of Thor
3. Envy
4. Brothers Bane
5. The Burning
6. The Ride To Hell
7. Torsteins Kvaedi
8. Grímur Á Midalnesi
9. Wings Of Time
10. The Rage Of The Skullgaffer
11. The Hunt
12. Victory
13. Lord Of Lies
14. Gjallarhornid
15. Ragnarok
16. The End
17. Valkyries Flight (bonustrack)
18. Valhalla (bonustrack)

Score: 84 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 18 september 2006

Koop dit album in

Meer Tır:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Tır - Ragnarok
Reactie van Jeroen op 20-09-2006 om 11:07u
Score: 75 / 100

Het is een leuk album met vooral veel goed gitaarwerk en prima sferen. Jammer dat het qua zang niet zo uitbundig en afwisselend is als voorgaand werk. Jeroen

Tır - Ragnarok
Reactie van blackadder op 04-08-2008 om 00:46u
Score: 85 / 100

De tussenstukjes halen er inderdaad de vaart wat uit, en zijn ook niet nodig omdat de nummers zelf al ingewikkeld genoeg zijn. Als je ze weg laat is ie net zo goed als Eric the red. Uitstekende musici , met orginele muziiek, als je maar bedenkt dat het progmetal is over vikingen en geen vikingmetal in de traditionele zin ( thyrfing enzo).