Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2020

Trivium - The Crusade
Jaar van release: 2006
Label: Roadrunner Records
Trivium - The Crusade
Het is maart 2005. Het jonge Amerikaanse bandje Trivium heeft zojuist hun tweede album Ascendancy uitgebracht. Als ik deze schijf voor het eerst beluister word ik compleet weggeblazen. Wat een power, maar vooral wat een fris geluid en wat een fantastische solo’s! Het album zorgde ervoor dat Triviums populariteit in korte tijd tot ongekende hoogte steeg, met als gevolg dat de band overal ter wereld kon optreden met alle grote bands die je je maar kan bedenken. Toch bokste de band rond zanger/gitarist Matt Heafy het voor elkaar om nog geen anderhalf jaar na Ascendancy diens opvolger The Crusade in te blikken.

Na een eerste luisterbeurt is het wel even slikken. Is dit hetzelfde Trivium dat zo kort geleden het fantastische Ascendancy op de wereld afvuurde? De traditionele heavy metal-invloeden zijn duidelijk minder aanwezig, maar het grootste verschil zit hem ongetwijfeld in de manier van zingen. Vlogen op debuutalbum Ember To Inferno en later op Ascendancy met de regelmaat van de klok ruige vocalen je om de oren, op The Crusade is (op wat verdwaalde brullen na) enkel cleane zang waar te nemen. Het duurt dan ook even voordat je hier aan gewend bent, maar is dat eenmaal het geval dan blijkt dat zanger Matt Heafy toch wel over een heel aangename stem beschikt.

Het merendeel van de nummers op The Crusade, die in tegenstelling tot eerder werk niet over persoonlijke problemen gaan, maar meer maatschappijkritisch zijn aangelegd, zijn echte thrash-songs. Neem bijvoorbeeld de eerste twee nummers, Ignition en Detonation. Pure thrash met kenmerkende riffs die overduidelijk door de beginjaren van Metallica zijn geïnspireerd.

Eigenlijk steken alle dertien songs razend knap in elkaar en heb je geen moment het idee dat je naar losse flarden zit te luisteren. De meeste nummers hebben een pakkend refrein en praktisch elk nummer kent een of meerdere fantastische solo's van Heafy en/of gitarist Corey Beaulieu en sommigen zelfs Maidenesque twinsolo’s.

The Crusade sluit af met het gecompliceerde, maar briljante titelnummer dat volledig instrumentaal is. Het bewijst eens te meer dat Trivium over een ongekend talent beschikt.

Hoewel The Crusade zijn voorganger niet benadert is het toch weer een album dat Trivium meer en meer als kwaliteitsband profileert. Bovendien laat het horen dat de band niet op een bepaald punt blijft hangen en zich verder wil ontwikkelen. En dat is precies de gedachte achter de albumtitel. Trivium is op een kruistocht. Een kruistocht om 's werelds beste metalband te worden, en gaat men zo door dan is dit zeker geen utopie.

Tracklist:
1. Ignition
2. Detonation
3. Entrance Of The Conflagration
4. Anthem (We Are The Fire)
5. Unrepentant
6. And Sadness Will Sear
7. Becoming The Dragon
8. To The Rats
9. This World Can’t Tear Us Apart
10. Tread The Floods
11. Contempt Breeds Contamination
12. The Rising
13. The Crusade

Score: 87 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 17 september 2006

Koop dit album in

Meer Trivium:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Trivium - The Crusade
Reactie van the_dying op 17-09-2006 om 11:38u

Was het niet wachten tot eind september voor deze online te zetten?

Trivium - The Crusade
Reactie van metalcore_hater op 17-09-2006 om 13:48u
Score: 40 / 100

pretentieuze rotzooi

Trivium - The Crusade
Reactie van jan op 17-09-2006 om 14:46u
Score: 92 / 100

ff wennen maar het klinkt weer ontzettend strak

Trivium - The Crusade
Reactie van the_dying op 17-09-2006 om 15:22u
Score: 89 / 100

Ik was mijn score vergeten! Heelijke plaat!

Trivium - The Crusade
Reactie van putte op 17-09-2006 om 16:36u
Score: 40 / 100

ik vind er nix aan, metallica rip-offs zijn het! Het beste nummer is het nummer waar ze niet zingen (the crusade); dat zegt genoeg.

Trivium - The Crusade
Reactie van aha op 17-09-2006 om 17:57u
Score: 97 / 100

lul niet

Trivium - The Crusade
Reactie van J op 17-09-2006 om 18:13u
Score: 8 / 100

och och och wat zijn we weer scherp met onze kritiek blablabla metallica rip offs. kom op zeg hun laatse echt goede album dateert uit 88. En laten we het maar niet over Lars Ulrich hebben die Live geen deuk in een pakje boter slaat, laat staan in de studio (kijk maar es naar de dvd van st anger). Luister eerst eens naar een album voordat je gaat zitten kankeren om niks. Dit is gewoon een goed album punt niet zo goed als ascendancy maar komt in de buurt. En er is meer op de wereld tegenwoordig dan stoffige metal uit de jaren 80 (natuurlijk wel erg lekker om naar te luisteren) Gooi de nieuwe van Iron Maiden er maar es in, zul je zien dat ook zij zich aanpassen aan het geluid van nu.

Trivium - The Crusade
Reactie van Rob G op 17-09-2006 om 18:45u
Score: 75 / 100

Mja ik ben niet zo kapot van dit album. Ja het zit allemaal wel lekker in elkaar en het is zeker niet slecht. Maar ik vind veel nummers gewoon een te geforceerd retro geluid hebben. Nummers als Anthem (We Are The Fire) klinken imo gewoon gay. Tja dan nog de zang van Matt Heafy. Nee het is niet slecht, zeker niet. Maar het James Hetfield gehalte ligt echt veels te hoog. Ik kan er ook niet aan wennen ofzo. Al me al vind ik het album wel ok, gasten beheersen hun instrumenten zeker wel, maar dat maakt voor mij de cd nog niet vet. Nee ik had zeker wel mee verwacht van dit album.

Trivium - The Crusade
Reactie van Putte op 17-09-2006 om 19:33u

blijkbaar is dit de eerste cd van trivium die jij hebt gehoord

Trivium - The Crusade
Reactie van Rob G op 17-09-2006 om 20:26u

Waarom zou je dat denken?

Trivium - The Crusade
Reactie van Putte op 17-09-2006 om 21:13u

omdat je zegt dat het geen metalica rip-offs zijn, maar als je genoeg naar ascendancy geluisterd had, dan zou je al lang moeten zeggn dat hun muziek op deze cd niet langer meer origineel is. Als je een cd beluistert moet je altijd kijkn naar de roots waaruit deze band is ontstaan. Maar op deze valt het gewoon teveel op. Ok, er zijn goeie nummers maar de rifs en vocals in de eerste songs hebben we al talrijke keren gehoord. En zeggn dat het laatste hit album van metallica uit '88 dateert, is heel dom! Akkoord, ze kunnen hun vroegere niveau meer halen van nummers zoals battery,... maar hun cd's waren goed genoeg om ze als left-overs te bestempelen.

Trivium - The Crusade
Reactie van Rob G op 18-09-2006 om 00:18u

Je reactie was dus op de post van J en niet die van mij :)

Trivium - The Crusade
Reactie van Cees op 18-09-2006 om 14:24u
Score: 7 / 100

Ik kan er niet goed aanwennen, Het album Ascendancy is stukken beter. De muziek zelf is prima, maar ik kan niet wennen aan de stem. Al deed hij net zo als Ascendancy dan was het meschien nog wel een geweldige plaat geworden.

Trivium - The Crusade
Reactie van Een Metalfan op 18-09-2006 om 17:20u

kutband

Trivium - The Crusade
Reactie van fearforall op 18-09-2006 om 19:51u
Score: 85 / 100

heb je het album al geluisterd dan of vind je ze bij voorbaat kut omdat het een''populaire'' band is?

Trivium - The Crusade
Reactie van Putte op 18-09-2006 om 20:18u

@ Rob G, ja sry é :p ik dacht dat jij J was ofzo :p :d excuses

Trivium - The Crusade
Reactie van J op 21-09-2006 om 00:40u

Nog even op de reactie van Putte op mijn post. Ik heb niet gezegd dat Metallica's laatste

Trivium - The Crusade
Reactie van deftones4@gmail.com op 21-09-2006 om 10:28u
Score: 6 / 100

Ik hou helemaal niet van zulke metal... dus misschien is het wel een hele goede plaat in het gerne maar ik vind dit niet echt trash metal.. Ik hou wel van de echte trash metal

Trivium - The Crusade
Reactie van Supersatan op 21-09-2006 om 22:52u
Score: 65 / 100

Als men niet hoort dat deze cd geheel bedacht is om groot te worden weet ik het niet meer. Beinvloedbaar die gasten zeg. Ze willen groot worden als metallica. Maar kom op mannen, die riffs hebben ze toch niet. Er klinkt niets echt stoer. En dan die zang. Bagger. Een James is goed. Bedenk zelf eens iets. Kjk zo'n band Als Am I Blood dat was lachen. Tis allemaal te serieus, Ach wat dit is maar een mening en geen feit. Mazzel...

Trivium - The Crusade
Reactie van Knerrit op 22-09-2006 om 17:38u
Score: 75 / 100

Het blijft lastig een goeie opvolger voor een plaat te maken die bestempeld wordt als '1 van de beste metalplaten van de afgelopen 10 jaar'. Lastig als in, onmogelijk. De Muziek is voor mij gelijkwaardig aan Ascendancy, kwa stijl en orginaliteit, maar daar hoor ik ook niemand over. Het is allemaal hakkelen op de vocals, en ja, mij vallen ze ook tegen. Maar het blijft toch Muziektechnisch zeker geen slechte plaat

Trivium - The Crusade
Reactie van Knerrit op 22-09-2006 om 17:39u
Score: 75 / 100

Het blijft lastig een goeie opvolger voor een plaat te maken die bestempeld wordt als '1 van de beste metalplaten van de afgelopen 10 jaar'. Lastig als in, onmogelijk. De Muziek is voor mij gelijkwaardig aan Ascendancy, kwa stijl en orginaliteit, maar daar hoor ik ook niemand over. Het is allemaal hakkelen op de vocals, en ja, mij vallen ze ook tegen. Maar het blijft toch Muziektechnisch zeker geen slechte plaat

Trivium - The Crusade
Reactie van Knerrit op 22-09-2006 om 17:41u

Het doet me eerlijk gezegt een beetje denken aan Klaas Jan Huntelaar. Die kerel was vorig seizoen het beloofde talent, iedereen was weg van hem. En nu hebben de mensen ineens enorme verwachtingen van hem, die hij onmogelijk allemaal kan waarmaken. Trivium is ook maar een stel kerels, en niet zoals sommige dachten na Ascendancy, een stel goden op aarde.

Trivium - The Crusade
Reactie van SciInv op 22-09-2006 om 22:22u

Hé, dit is perfect! De riffs van Trivium vond ik altijd al goed, maar ik ben volkomen allergisch voor de geschreeuwde coupletten/zeikemostem refreinen-formule. Als hij alles nu zo lekker ruig inzingt als op 'We Are the Fire' dan is dat probleem opgelost en kan het grote genieten beginnen. Eens kijken hoe het zich dan verhoudt met Early Mans fantastische Closing In

Trivium - The Crusade
Reactie van Een Metalfan op 22-09-2006 om 22:28u

DIt lijk verd8 veel op metallica srr maar Ascendancy heel wat stukken beter dit zuigt werkelijk

Trivium - The Crusade
Reactie van Een Metalfan op 23-09-2006 om 17:35u

pot rotzooi

Trivium - The Crusade
Reactie van matt op 30-09-2006 om 23:25u
Score: 95 / 100

briljant!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wachten tot ik ze 9 dec live in keulen ga zien.

Trivium - The Crusade
Reactie van me op 01-10-2006 om 23:12u
Score: 90 / 100

ik vind dit wel een zeer goed album

Trivium - The Crusade
Reactie van Vampyre op 02-10-2006 om 17:51u
Score: 70 / 100

Volgens mij is iedereen het erover eens dat ascendency beter was maar deze is helemaal niet slecht hoor, enja anthem klink idd extreem gay :) maarja er staan ook goeie nummers op en dan heb ik het vooral over the crusade :D gwn een plaatje om af en toe eens naar te luisteren :)

Trivium - The Crusade
Reactie van Slaytanic op 02-10-2006 om 18:28u
Score: 50 / 100

Ze willen de grootste band worden?! Laat me niet lachen, dat word je niet op deze manier, ja de

Trivium - The Crusade
Reactie van Wiard op 02-10-2006 om 19:49u
Score: 95 / 100

Ik vind de nieuwe vocals juist een enorme verbetering! Matt's oude stijl was een vrij eentonig en live klonk het voor geen meter, nu klinkt het allemaal veel dynamischer. En wat boeit het dat het op Metallica lijkt? Metallica bakt er tegenwoordig zelf vrij weinig meer van dus ik vind het alleen maar positief dat er een band is die voortborduurt op de sound van master of puppets / the black album. Bovendien zijn alle bandleden geweldige muzikanten en doen ze zeker niet onder voor Metallica. Al met al vind ik The Crusade een geweldig album en Trivium gaat een gouden toekomst tegemoet!

Trivium - The Crusade
Reactie van kiske op 09-10-2006 om 00:55u
Score: 90 / 100

1 van de beste albums van de afgelopen 10 jaar... Het album hakt! beukt! knalt! Racht!!! Erug sterk! En f*ck it dat de vocalen klinken als de 2lingbroer van James Hetfield! Ik bedoel toen MetallicA nog deze muziek speelde vond IEDEREEN dat ook tof! waarom is het niet tof als iemanders zo zingt. Leg mij dat es uit! Het gaat in dit geval om het geluid niet om de voorkennis die je hebt. Gewoon een topalbum waar geen enkele metalfan omheen kan!!! TOP ALBUM!!!

Trivium - The Crusade
Reactie van torre op 09-10-2006 om 17:56u
Score: 90 / 100

gigantisch goed album en al die negatieve reacties zijn volgens mij van metallica fans die balen dat metallica al jaren geen goed album meer heeft afgeleverd (18 jaar al)

Trivium - The Crusade
Reactie van denniz op 14-10-2006 om 21:04u
Score: 94 / 100

na de 1e paar keer luisteren vond ik er niet zoveel aan, maar nu ik hem vaker heb gehoord vind ik hem helemaal top :O echt super !!!

Trivium - The Crusade
Reactie van MetalEd op 22-10-2006 om 14:40u
Score: 88 / 100

mooie review!

Trivium - The Crusade
Reactie van wb op 27-10-2006 om 19:17u
Score: 91 / 100

super cd, alleen This World Can't Tear Us Apart vind ik iets minder voor de rest super

Trivium - The Crusade
Reactie van Nigel op 18-11-2006 om 20:26u
Score: 90 / 100

et was eerst wel ff wennen maar nu ben k er helemaal weg van !!!! :D

Trivium - The Crusade
Reactie van Een Metalfan op 26-11-2006 om 14:07u
Score: 15 / 100

Metallica 2 maar dan veel minder...Ascendency was redlijk maar DIT :s?????Dit is egt slegt komaan :s

Trivium - The Crusade
Reactie van Flip op 28-01-2007 om 17:28u
Score: 50 / 100

Hmm dit is heel veel minder als het vorige album, Het raakt me niet, komt regelmatig heel zeikerig/geforceerd over. Geen enkel moment gehad van

Trivium - The Crusade
Reactie van welmannetje op 13-02-2007 om 16:32u
Score: 90 / 100

de oude koning is dood leve de nieuwe......ik ben blij met deze

Trivium - The Crusade
Reactie van 666 op 28-05-2007 om 08:57u
Score: 85 / 100

het album valt wel mee maar het is echter wennen aan de stemveranderingen.
ik mis de ruige keel in dit album en de stem lijkt wel heel erg veel op de zanger van Metallica.
Toch vindt ik de solo's super en mag dit album blijven voor mij.

Trivium - The Crusade
Reactie van Wouter op 23-10-2007 om 17:25u
Score: 85 / 100

Eigenlijk kan je The Crusade en Ascendancy/Ember to Inferno niet vergelijken. Dat zijn nu eenmaal verschillende genres, hoe je het ook draait of keert.
Wat dat Metallica gezaag betreft: JA, zijn stem lijkt op die van Hetfield. Als hij zo wil zingen, laat hem doen, tot nu toe brengt hem dat veel succes op, dus waarom zou hij het niet doen?
En nog iets: iedereen kan blijven zeggen dat Metallica en Megadeth en Testament en dergelijke nooit vervangbaar kunnen zijn. Begrijp me niet verkeerd, dat is zo, ik benook zot van die bands, maar je moet er rekening mee houden dat binnen 20 jaar geen van die bands nog op een podium zal staan, en wat dan? Mijn punt is dat men misschien wat verdraaglijker moet zijn tegenover opkomende bands, er zal immers een onvermijdelijk moment komen dat ze de fakkel gaan moeten overnemen.
For what it's worth...

Trivium - The Crusade
Reactie van namen_zijn_voor_watjes op 08-05-2009 om 16:27u
Score: 30 / 100

ok, dit is echt slecht, ik vond de eerste twee nogal matig maar dit is echt waardeloos, en @ die gast boven me: dat is wel zo, maar er is echt geen ene riff of solo op dit album die ik nog niet eerder heb gehoord, en er zijn zat bands die nog wel iets orgineels kunnen schrijven vandaag de dag

Trivium - The Crusade
Reactie van Nick op 24-02-2011 om 12:18u
Score: 80 / 100

Je moet er even aan wennen, en het is inderdaad niet zo goed als Ascendancy. Maar Trivium probeerde gewoon iets nieuws.

Het heeft een paar goede nummers, de rest is matig. Maar de goede nummers zijn dan ook echt goed. Detonation, Becoming the Dragon, Entrance, Contempt en The Crusade zijn toch echt heerlijk om naar te luisteren als gitaarliefhebber. En wie er over zeurt moet even hun nieuwste album Shogun luisteren, daar hebben ze (zoals ze zelf ook zeggen) echt hun eigen genre gevonden.

Trivium - The Crusade
Reactie van Metaller op 09-06-2011 om 19:47u
Score: 94 / 100

Wat een geweldig album!!
Echt hoor, perfecte solo's


ik ben verkocht ;p