Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Manowar - Hell On Wheels
Jaar van release: 1997
Label: Nuclear Blast Records
Manowar - Hell On Wheels
Na 8 albums en veel zeuren van de fans, is er eindelijk een live-album uitgebracht door de stoere mannen van Manowar. Na de release van de cd Louder Than Hell is Manowar zoals gewoonlijk weer erg lang aan het touren geweest. Overal waar ze kwamen, hebben ze opnames gemaakt van de concerten en daarvan zijn de beste nummers op de live-plaat gekomen. Nederland komt zelfs ook aan bod, waar het nummer Thor (The Powerhead) is opgenomen.

Elk Manowar-concert begint met de legendarische woorden die Orson Welles ooit eens opgenomen heeft voor Manowar ( Ladies and gentlemen. From the United States Of America. All Hail, Manowar!) en daarna met het nummer Manowar. Wat meteen opvalt is dat de bass-gitaar even hard in de mix staat als de gitaar en dat was wel eventjes flink wennen voor mij! Eenmaal eraan gewend, merkte ik dat het geluid erg goed is. Alle instrumenten komen duidelijk naar voren, net zoals het publiek.

Je kan zeggen wat je wilt van Manowar, dat ze posers zijn, cheesy muziek maken etc., maar hun instrumenten bespelen, dat kunnen ze! Joey DeMaio is erg snel op zijn bass en gooit er af en toe erg mooie solo's uit. Soms is hij helaas wel erg overdreven aanwezig. Karl Logan bespeelt zijn gitaar goddelijk. Het is zijn eerste tour en door zijn spel is hij gauw geaccepteerd door de fans. Het nummer The Spirit Lives On is een gitaarsolo van hem en die is gewoon erg goed. Maar ook de solo's in Return Of The Warlord, Wheels Of Fire, Hail & Kill zijn prachtig! Eric Adams heeft naar mijn mening één van de beste stemmen in de heavy metal en laat dat op deze plaat ook horen. Hij klinkt wel wat minder dan op de studio-albums. Maar dat is logisch als je zo lang op tour bent. Nietemin zingt hij heel goed. Luister maar eens naar de uithalen tijdens Spirit Horse Of The Cherokee en Hail & Kill. Scot Columbus vind ik iets minder op de drums. Hij speelt erg standaard, maar eigenlijk is dat niet zo'n groot minpunt. En soms haalt ie toch wel eens flink uit tijdens nummers als Fighting The World en Return Of The Warlord.

De songkeuze is prima. Van alle albums komt wel wat voorbij (behalve Into Glory Ride) en ze klinken prima. De live-versie's klinken wel minder bombastisch dan op de studio-albums. Meestal mis je de koren die op de albums wel worden gebruikt. Toch luisteren nummers als Fighting The World, Black Wind, Fire & Steel, Blood Of My Enemies en Spirit Horse Of The Cherokee (die zelfs beter klinkt dan op het album!) lekker weg. Maar ik luister liever naar de studio-versie's. Ik moet wel zeggen dat ik niet alle Manowar-albums in mijn bezit heb en de nummers die ik dus voor het eerst op deze cd hoor zijn wel erg te genieten. Jammer is dat in sommige nummers waarin het publiek juist hoort te zingen (Kings Of Metal, Hail & Kill), je ze helemaal niet hoort! In Kings Of Metal word er na de zin When we get up, we're gonna... altijd door het publiek gereageerd met Kick Your Ass!. Maar dat hoor je dus niet. Een misser. Trouwens, de track Warriors Of The World heeft niets te maken met het nieuwe album Warriors Of The World. Dit is een verzameling van aankondigen etc. van Manowar van over de hele wereld.

Maar uiteindelijk is het gewoon een goed live-album en verplichte kost voor Manowar-fans (die toch wel alles van de band kopen, ongeacht de kwaliteit van het materiaal). Goed geluid, erg goed bespeeld, goede song-keuze en verder gewoon een goede registratie van een Manowar-concert.

cd1:
1. Manowar
2. Kings of Metal
3. Kill With Power
4. Sign of the Hammer
5. My Spirit lives on
6. Piano Interlude
7. Courage
8. Spirit Horse of the Cherokee
9. Blood of my Enemies
10. Hail and Kill
11. Warriors of the World

cd2:
1. Wheels of Fire
2. Metal Warriors
3. Army of the Immortals
4. Black Arrows
5. Fighting the World
6. Thor (The Powerhead)
7. King
8. The Gods made Heavy Metal
9. Black Wind, Fire and Steel
10. Return of the Warlord
11. Carry on
12. Battle Hymn

Score: 83 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 23 april 2002

Koop dit album in

Meer Manowar:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Manowar - Hell On Wheels
Reactie van Een_Metalfan op 24-04-2002 om 10:36u
Score: 66 / 100

Ik ben niet zo kapot van deze cd. Sterker nog, ik heb hem 1 keer geluisterd en toen weggelegd. Het spel, dat ik vrij rommelig vind, wordt onderbroken, o.a. door lange shitsolo's, die echt saai zijn. Niet een aanrader dus. Het laatste nummer is ronduit teleurstellend vergeleken met het orgineel. Je mag van metalbands verwachten, dat live sommige nummers nog beter overkomen dan op de studioplaat. Dat is dus niet op dit album het gevoel. Ik heb ze echter nooit zelf live mogen aanschouwen, dus wie weet veranderd mijn mening nog.

Manowar - Hell On Wheels
Reactie van Een_Metalfan op 24-04-2002 om 10:37u
Score: 66 / 100

ahum: 'gevoel' moet 'geval' zijn.