Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

The Flower Kings - Paradox Hotel
Jaar van release: 2006
Label: InsideOut Music
The Flower Kings - Paradox Hotel
Met “Paradox Hotel” levert deze Zweedse topband alweer haar tiende volledige album af, de live cd’s, DVD’s en bijklusprojecten van de leden nog buiten beschouwing gelaten. Tel daarbij op dat ieder album ook nog eens tot aan de capaciteitsgrens van een cd zit volgepropt – en regelmatig een dubbel-cd wordt – en het moge duidelijk zijn dat de leden boordevol inspiratie zitten. Volgens zanger / gitarist Roine Stolt (die onlangs met “Wallstreet Voodoo” ook nog eens een eigen dubbel-cd afleverde) is dat te danken aan een combinatie van passie en een duidelijke muzikale visie.

Met het uitstekende “Adam & Eve” uit 2004 nog vers in het achterhoofd, zou het moeilijk worden nóg een stap vooruit te maken, maar na enkele luisterbeurten kan ik niet anders dan concluderen dat The Flower Kings momenteel op hun (voorlopige?) top zitten. Neem alleen al de ruim twintig minuten durende opener “Monsters and Men” (de intro even buiten beschouwing gelaten), die alle aspecten die deze band zo geniaal maakt combineert. Kalme, harmonieuze passages worden moeiteloos afgewisseld met heerlijke solo’s, uitgebalanceerd gitaarwerk, krachtige, heldere zang en vooral prachtige composities, die het muzikale vakmanschap van deze heren eens te meer benadrukken. Een meesterlijk nummer, dat zich mag vergelijken met andere gigantische prognummers als “Dual with the Devil” (TransAtlantic) en “Octavarium” (Dream Theater).

Wie denkt dat de band dan al haar kruit heeft verschoten, heeft het volledig bij het verkeerde eind. Hoewel “Paradox Hotel” uitklokt op een onwaarschijnlijke 141 minuten, staat er geen enkele vuller op het album. Alleen dat al is opmerkelijk te noemen, maar nog opmerkelijker is dat ook ieder nummer een topper is. Of het nu om bruisende nummers als “Hit Me With A Hit”, “Pioneers of Aviation” (een instrumentaal hoogstandje) en het prachtige “Minor Giant Steps” gaat, of over ingetogen en haast psychedelische nummers als "Jealousy", “Bavarian Skies” (erg gewaagd) en “Mommy Leave the Light On”, de band weet altijd te overtuigen.

“Paradox Hotel” schijnt een conceptalbum te zijn, waarin de titel een metafoor is voor het leven van de mensen op aarde. Op enkele nummers na is dat echter niet terug te horen, maar dat is ook niet erg. Zelfs zonder aandacht te schenken aan het concept en de teksten, zullen de liefhebbers van een flinke brok progrock wel wat tijd nodig hebben om dit monumentale album te laten bezinken. Hoewel dit lapje tekst onmogelijk recht kan doen aan de veelzijdigheid van de nummers en de hoeveelheid aan ideeën van de bandleden, hoop ik dan ook dat in ieder geval genoeg mensen zich hierdoor geroepen gaan voelen “Paradox Hotel” een aandachtige luisterbeurt te geven.

Tracklist:
1. Check In
2. Monsters & Men
3. Jealousy
4. Hit Me With A Hit
5. Pioneers Of Aviation
6. Lucy Had A Dream
7. Bavarian Skies
8. Selfconsuming Fire
9. Mommy Leave The Light On
10. End On A High Note
11. Minor Giant Steps
12. Touch My Heaven
13. The Unorthodox Dancinglesson
14. Man Of The World
15. Life Will Kill You
16. The Way The Waters Are Moving
17. What If God Is Alone
18. Paradox Hotel
19. Blue Planet

Score: 90 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 25 maart 2006

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Damion op 03-04-2006 om 14:49u
Score: 87 / 100

Ik vind dat jullie echt een schitterende cd hebben gemaakt, ook een leuke hoes de mooiste nummers vind ik: monster and man, bavarian skies en what if god is alone. van damion

Reactie van geert op 17-09-2006 om 10:40u
Score: 10 / 100

Zonder twijfel de beste prog cd in tijden (samen met Riverside's tweede).

Reactie van geert op 17-09-2006 om 10:40u
Score: 100 / 100

Had natuurlijk 100/100 moeten zijn.