Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

The Flower Kings - Unfold The Future
Jaar van release: 2002
Label: InsideOut Music
The Flower Kings - Unfold The Future
Omdat ik niet langer mijn liefde voor goede symfo en progressieve rock onder stoelen of banken wil steken, besloot ik dit bewuste bakbeest uit de rijke The Flower Kings discografie nog eens bij de kop te pakken. Deze uiterst productieve groep aan muzikale workaholics heeft me nog vrijwel nooit teleurgesteld.
En dames en heren, dat heeft ondergetekende weer de nodige uren luistergenot bezorgd, laat dat alvast duidelijk wezen.

Deze dubbelaar bevat onder andere één van de meest ambitieuze werkstukken van deze Zweedse band. Het album opent gelijk al met de fantastische kraker The Truth Will Set You Free dat na maar liefst 30 minuten pas uitklokt. Een nummer waarin eigenlijk alle geweldige ingrediënten van de band op sublieme wijze met elkaar versmelten. Moeilijk doordringbaar voor de oppervlakkige luisteraar, maar enorm boeiend voor de liefhebber. Het in 5 delen opgedeelde nummer kent een vast thema en weet ondanks de complexe structuren en vreemde jazzy zijsprongen toch het predikaat 'song' vast te houden en dat is haast uniek te noemen. Dit gezien het feit dat veel van dit soort bands vervallen in eindeloos geneuzel en totaal onsamenhangende thematiek. Dit meesterlijke nummer vormt eigenlijk al gelijk het allersterkste punt van het album.

Uiteraard hebben de bloemenkoningen nog veel meer in petto. Van de wazige trip Christianopel tot het weemoedige Vox Humana en vervolgens in de richting van een lekkere rocker als Genie In A Bottle (met de prachtige knauwende vocalen van Roine Stolt). De geniale afsluiter Devil's Playground mag daarbij absoluut niet vergeten worden.

Zijn er dan geen minpunten te besporen op de gehele dubbelaar? Ja, helaas zijn er enkele wat minder sterke songs aanwezig. Het muzikaal niet onaardige Fast Lane heeft bijvoorbeeld nogal zwakke zangpartijen en met het vreselijk zenuwachtige The Devil's Danceschool gaat men gewoon gruwelijk in de fout. Over de jazzy invloeden hoor je mij niet klagen, maar dit vervelende fusion achtige improvisatiewerk op de blaasinstrumenten is net iets teveel van het goede.

Afgezien van deze minpunten is vrijwel alles aan deze release van top kwaliteit. De hoes en het artwork zijn van ongekend hoog niveau en de heerlijke 70'ties aandoende productie werkt uiterst sfeerverhogend. Progressief is dit wellicht allang niet meer, maar deze rasmuzikanten weten in ieder geval wel het werk voort te zetten uit diezelfde jaren 70 en geven daar nog een eigentijdse draai aan ook.
Een album dat absoluut niet mag ontbreken in de collectie van elke zichzelf respecterende liefhebber van grootse symfonische prog rock. Kopen die Hap!

Tracklist
Disc 1
1. The Truth Will Set You Free
2, Monkey Business
3. Black And White
4. Christianopel
5. Silent Inferno
6. The Navigator
7. Vox Humana

Disc 2
1. Genie In A Bottle
2. Fast Lane
3. Grand Old World
4. Soul Vortex
5. Rollin' The Dice
6. The Devil's Danceschool
7. Man Overboard
8. Solitary Shell
9. Devil's Playground
* 10. Too Late For Tomatos

(* Bonustrack op digipack)

Score: 91 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 5 oktober 2006

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Erwyn op 31-01-2014 om 14:06u
Score: 93 / 100

Unfold the future is voor mij nog altijd een hoogtepunt in de Flower kIngs historie. Keer op keer weer genieten van de 2 epics "the truth will set you free"en "Devil's Playground") en niet te vergeten het prachtige nummer "Silent Inferno". Alleen die 3 nummers maken de aanschaf van dit album al meer dan waard.