Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
 • 30 januari:
 • Deathstars
 • 2 februari:
 • Deathstars
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • 3 februari:
 • Deathstars
 • Halestorm
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
Kalender
Vandaag jarig:
 • Arve Heimdal (Crest Of Darkness) - 51
 • Dan Spitz (Anthrax) - 59
 • Donald Tardy (Obituary) - 52
 • Ilya "Alan" Piyaev (Psilocybe Larvae) - 50
 • Matt Devries (Chimaira) - 45

Vandaag overleden:
 • Geoff Nicholls (Black Sabbath) - 2017
Concertreview

Spock's Beard en The Flower Kings
Op 8 december 2018 in Hedon, Zwolle
Een review door Jeffrey
Foto's door Geertjan Kuper

InsideOut Music bestaat vijfentwintig jaar en dat moet gevierd worden. Het platenlabel dat onderdak biedt aan progressieve artiesten heeft vanwege het jubileum een fraaie package voor progfanaten op tour gestuurd. Spock's Beard en The Flower Kings draaien net als het label sinds de eerste helft van de jaren negentig mee en komen naar Nederland voor een tweetal optredens. Eén in Cultuurpodium Boerderij en een dag later één in Hedon te Zwolle. Wij zijn erbij in de stad van de Peperbus en doen verslag.

Net als gisteren is de show goed bezocht. Velen, waaronder veel oudere progliefhebbers, zijn ruim op tijd in de grote zaal van Hedon om niets van de eerste tonen van The Flower Kings te missen. De band die in 1994 in het leven werd geroepen door zanger/gitarist Roine Stolt treedt vandaag aan met drummer Mirkko DeMaio (Mind Key) en toetsenist Zach Kamins (An Endless Sporadic). Beide heren brengen het er prima vanaf. Zach staat met een aanstekelijke smile te spelen en de vakkundige Mirkko zorgt samen met de uitstekend bassende Jonas Reingold voor een erg fijne, groovende basis.

The Flower Kings @ Hedon, Zwolle, 8 december 2018

The Flower Kings @ Hedon, Zwolle, 8 december 2018

Het geluid staat zeer goed afgesteld, waardoor het van begin tot eind genieten is van de uitdagende composities en het spel van de muzikanten. Goed, je moet van het hese stemgeluid van Hasse Fröberg houden, maar hij brengt het er zeer behoorlijk vanaf, getuige onder meer zijn hoge uithaal in Stardust We Are. Vandaag geen songs van het kersverse Manifesto Of An Alchemist, maar eerst de combi van Last Minute on Earth en What If God Is Alone? en daarna The Truth Will Set You Free in sfeervol rood licht. Aan het einde van de track, die de heren echt als een eenheid laat klinken, volgt nog een technisch hoogstandje van Jonas in de vorm van een stukje Bach. Hoogtepunt van de show zijn de twee epics In The Eyes Of The World, met fraaie climax, en “the first epic we wrote” (Stardust We Are), beide uit 1997. Tussen de nummers door zijn er vermakelijke praatjes (Jonas: “Thank you for listening while I was practicing Bach”) en een zeer leuke voorstelronde. The Flower Kings presteert uitstekend en had best langer mogen spelen.

The Flower Kings @ Hedon, Zwolle, 8 december 2018

The Flower Kings @ Hedon, Zwolle, 8 december 2018

Maar het is na een korte pauze de beurt aan Spock’s Beard, dat het publiek op een andere manier vermaakt dan The Flower Kings dat doet. De muziek is toegankelijker, de songs stoerder en compacter en de presentatie excentrieker. Met name gitarist Alan Morse krijgt de ogen veelvuldig op zich gericht dankzij de beleving die hij toont. Hoewel er aardig wat beweging op het podium is, komt het publiek pas in beweging bij het eerste hoogtepunt in de vorm van In The Mouth Of Madness, dat beter uit de verf komt dan To Breathe Another Day (samen met One So Wise het enige van het meest recente album Noise Floor) en Beware Of Darkness. Het geluid staat inmiddels ook wat beter afgesteld, al blijft het het hele concert wat minder definieerbaar dan dat bij de openingsact van vandaag, wellicht ingegeven door het wat hogere volume. Helaas is het soleerwerk van Alan niet altijd goed uitgelicht. Frontman Ted Leonard, die tijdens het swingende Something Very Strange snel switcht van gitaar naar keyboard en weer terug, is juist steeds beter te horen. Ook de samenzang in Thoughts (Part 2) komt goed uit de verf, alsmede het toetsenwerk van Ryo Okumoto, die ondanks zijn negenenvijftig jaar zijn lenigheid toont door op zijn keyboard te gaan staan.

Spock's Beard @ Hedon, Zwolle, 8 december 2018

Spock's Beard @ Hedon, Zwolle, 8 december 2018

Hoewel een aantal fans het jammer zal vinden dat Nick D’Virgilio niet mee is op tour, maakt drummer Mike Thorne (ex-Saga) een stabiele en gemotiveerde indruk. Hij krijgt terecht de handen op elkaar van het publiek dat de hele avond veel waardering toont voor alle musici. Hoewel het niet het beste optreden van Spock’s Beard is, scoren de mannen nog altijd een ruime voldoende. Het optreden is bij vlagen zeer vermakelijk met bandleden die onderling contact hebben, speelplezier tonen en Ryo, die voorafgaand aan In The Mouth Of Madness bananen uitdeelt aan de bezoekers die dichtbij het podium staan.

Toch is het heilige vuur er niet over de hele lengte. Aan het einde van het optreden heeft de mededeling van Ted aan het adres van Ryo (“You’re supposed to want to do the whole thing”) dan ook iets ook een dubbele lading. Hoogtepunten na In The Mouth Of Madness zijn er met het prachtige She Is Everything (“that solo never gets old”), Walking On The Wind (waarin alle leden hun kunsten mogen tonen) en Go The Way You Go. Als toegift is er nog een verrassing. De bandleden van The Flower Kings komen het podium op om samen met die van Spock’s Beard Hey Jude van The Beatles te coveren (voorafgegaan door een kort stukje Superstition van Stevie Wonder en Let It Be). Daarmee komt helaas al weer een einde aan de avond. Even na tienen is het voorbij en gaan de fans tevreden naar huis of ze praten bij de merchtafel nog even na met de bandleden. Het was een vermakelijk avondje progrock met een sterk The Flower Kings en een solide en vermakelijk Spock's Beard.

Spock's Beard @ Hedon, Zwolle, 8 december 2018

Spock's Beard @ Hedon, Zwolle, 8 december 2018

Setlist Spock’s Beard:
1. To Breathe Another Day
2. Beware Of Darkness
3. In The Mouth Of Madness
4. Something Very Strange
5. Thoughts (Part II)
6. She Is Everything
7. Skeletons At The Feast
8. One So Wise
9. Walking On The Wind
10. Go The Way You Go
11. Hey Jude (The Beatles-cover)

Spock's Beard @ Hedon, Zwolle, 8 december 2018

Setlist The Flower Kings:
1. Last Minute On Earth
2. What If God Is Alone?
3. The Truth Will Set You Free
4. In The Eyes Of The World
5. Stardust We Are

The Flower Kings @ Hedon, Zwolle, 8 december 2018

Met dank aan Geertjan Kuper van Hedon voor de foto's.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.