Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-09-2020

Tribuzy - Execution
Jaar van release: 2005
Label: Locomotive Music
Tribuzy - Execution
De eerste berichten over Renato Tribuzy's project bereikten ons al in 2002, een jaar nadat de Braziliaanse zanger bij middenmoters der powermetal Thoten vertrok. Toen al kon een voorbarig euforisch toontje niet uit de persberichten weggelaten worden, maar wat wil je als Michael Kiske (ex-Helloween), Bruce Dickinson (Iron Maiden), Mat Sinner (Primal Fear) en Kiko Loureiro (Angra) hun medewerking willen verlenen? Je kunt dan ook wel stellen dat er in drie jaar een lichte hype is ontstaan rond dit Heavy Metal Dreamteam (Mijn spellingscontrole wil hier overigens Traumateam van maken. Zou het?).

Tribuzy's Execution blijkt een redelijk standaard opsmukloos Heavy Metal album waarop eerder genoemde idolen de sier moeten gaan maken. Bruce Dickinson doet dat samen met zijn hofgitarist Roy Z op "Beast In The Light", een nummer dat op een van zijn solo albums had kunnen staan. Het nummer waarop Mat Sinner zijn stem laat horen sluit zo mogelijk nog beter aan, "Nature Of Evil" is een cover van Sinner! Zo ontstaat het gevoel dat de nummers om de namen heen geschreven zijn. Grote namen als billboard om de eigen anonimiteit te maskeren. De nummers waar heer Tribuzy er 'alleen' voor staat (enkel solist Kiko Loureiro en Bruce Dickinson-bassist Chris Dale participeren op alle andere nummers) zijn met hun aanstekelijke maar makkelijke gitaarlijntjes weinig nieuws onder de zomerzon.

Tribuzy's stem zelf kan ook niet van overmatige kwaliteit beschuldigd worden. Daarvoor imiteert hij zijn idolen te veel (ik meende heer Dickinson ook al op "Absolution" en "Lake Of Sins" te horen). Over blijft een geluid dat het goed doet in heavy metal coverbandjes en powermetalbandjes.

Het bijna tien minuten klokkende "Absolution" moet apart vermeld worden. Niet alleen door de koddige Angra-achtige Braziliaanse invloeden, maar ook de participatie van beroepshypocriet Michael Kiske is een opvaller. Deze voormalige zanggod brult al jaren dat zijn soloprojecten onvoldoende respect krijgen en dat hij als 'wraak' geen metal meer zal zingen. Maar beste Michi, wat doe je dan hier op Tribuzy? Dit is geen country, weet je. Kiske levert overigens wel een goede prestatie af, maar respect is wel het laatste wat hij tegenwoordig verdient.

Tijd voor de evaluatie. Een Aina-plot lijkt realiteit. Grote namen, grote verhalen, maar een album dat van middelmatigheid aan elkaar hangt. Dit is geen klassieker in wording, dit is het product van een pretentieuze zanger met een dikke portemonnee, die een jongensdroom in vervulling liet gaan. "Execution" is een aardige poging en een leuk metalalbum voor eenieder die het niet zo nauw neemt met originaliteit, maar zeker geen second coming of Christ.

Tracklist:
1. Execution
2. Forgetten Time
3. The Attempt
4. Divine Disgrace
5. Absolution
6. Web of Life
7. Nature of Evil
8. Lake of Sins
9. Beast in the Light
10. Agressive

Score: 70 / 100

Reviewer: Bob
Toegevoegd: 2 september 2005

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Tribuzy - Execution
Reactie van Kiske op 02-09-2005 om 20:24u

Ik weet niet wat je tegen Kiske hebt? Het klopt dat hij heeft gezegt te stoppen met metal maar als je luisterd naar zijn nieuwe album met zijn nieuwe band Place Vendome dan kun je toch egt wel stellen dat Kiske weet terug is van nooit egt helemaal weggeweest.

Tribuzy - Execution
Reactie van Bob op 02-09-2005 om 20:31u

Place Vendome is nog niet uit, daar kan ik niets over zeggen.

Tribuzy - Execution
Reactie van Kiske op 04-09-2005 om 05:05u

Raar ik heb um al weken thuis liggen :S... Ben ik nou gek of benk gewoon vroeg???

Tribuzy - Execution
Reactie van T op 04-09-2005 om 18:39u

Niet zo vreemd nee, als je 'm download. "nee maar ik ken Michael Kiske persoonlijk". tuuuurlijk.

Tribuzy - Execution
Reactie van kiske op 05-09-2005 om 14:18u
Score: 85 / 100

neej hoor ken hem niet persoonlijk, ik ken hem van naam en natuurlijk van z'n muziek... Maar kwam de Place Vendome CD tegen op een markt in Leeuwarden ... kweet ook niet hoe da ding daar kwam. Kweet de release date van Place Vendome niet. Doet er ook niet toe. Ik heb hem nu dus wel. Tzal wel een promo wezen of zo (tis zo'n plat, kartonnen hoesje). Klinkt iig wel heel tof. Niet egt metal maar wel gewoon een goede pot hardrock. Inmiddels heb ik tribuzy ook gehoord. Leuk album... Ik vind hem beter dan de review doet vermoeden.