Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Iced Earth - Tribute To The Gods
Jaar van release: 2001
Label: Century Media Records
Iced Earth - Tribute To The Gods
Tribute To The Gods is, wat de naam al aangeeft, een eerbetoon aan de goden. Welke goden, vraag je je misschien af? De metal goden natuurlijk. Goed, niet iedereen zal het ermee eens zijn of al de gecoverde bands daartoe behoren, maar het zijn dan ook de keuzes van Iced Earth (en vermoedelijk dan vooral van bandleider Jon Schaffer). Tribute To The Gods is onderdeel van de Dark Genesis boxset, maar als het goed is moet het album begin 2002 ook los te koop zijn.

Ik ken eigenlijk maar weinig covers die ik beter vind dan het origineel, en daar vormen de nummers op Tribute To The Gods geen uitzondering op. Maar dat houdt natuurlijk ook niet in dat het slechte covers zijn. Integendeel zelfs, want de versies die Iced Earth hier neerzet van onder andere een paar Kiss en Iron Maiden nummers zijn erg goed.

Van Kiss worden Creatures Of The Night en God Of Thunder gespeeld. Beide zijn toch duidelijk wat meer in de Iced Earth stijl gespeeld, wat natuurlijk niet zo gek is. Matt's stem op God Of Thunder doet me toch erg aan Gene Simmons denken. Aangezien ik niet erg bekend ben met Blue Oyster Cult weet ik niet of de nummers veel anders zijn dan het origineel, maar ik verwacht dat ze wat harder zijn. Al met al vind ik Burnin' For You een van de beste nummers op het album, maar Cities On Flame is juist weer een van de minst goede.

AC/DC wordt ook onder handen genomen in Highway To Hell en It's A Long Way To The Top. De nummers zijn op zich niet slecht, al mis ik toch echt de kenmerkende zang van zowel Bon Scott als Brian Johnson. En je moet je natuurlijk al helemaal niet indenken dat je Jon Schaffer als Angus Young over het podium ziet lopen, want dan zou je toch wel even anders tegen de band aankijken. Iced Earth's versie van de Judas Priest klassieker Screaming For Vengeance voegt ook niet echt wat toe aan het origineel, maar benaderd de Priest versie toch aardig.

Van zowel Black Sabbath als Alice Cooper wordt maar 1 nummer gecovered. Dead Babies van Alice Cooper past eigenlijk niet erg tussen de rest van de nummers, vooral vanwege dat het veel trager is dan de rest. Black Sabbath's Black Sabbath is ook erg traag natuurlijk, maar gelukkig komt daar op het eind toch verandering in, en zet Iced Earth alsnog een lekker nummer neer.

Van de band van Jon Schaffer's grote voorbeeld, Steve Harris, worden ook twee nummers gespeeld. In beide gevallen betreft het een nummer van Iron Maiden's The Number Of The Beast album. Eerst komt het titelnummer voorbij, wat ook niet erg veel toevoegd aan het origineel, behalve dat het wat harder gespeeld wordt. Hallowed Be Thy Name verschilt ook niet erg veel van het origineel, behalve dat het meer als Iced Earth klinkt qua gitaargeluid en zang, maar het is wel een erg goeie cover geworden.

Voor wie de Dark Genesis boxset net iets teveel kost of niet de moeite waard vindt, moet dus nog even wachten tot Tribute To The Gods los in de winkel ligt, want ook alleen is dit album toch zeker de moeite waard.

De tracklist:
1. Creatures Of The Night (Kiss)
2. Number Of The Beast (Iron Maiden)
3. Highway To Hell (AC/DC)
4. Burnin' For You (Blue Oyster Cult)
5. God Of Thunder (Kiss)
6. Screaming For Vengeance (Judas Priest)
7. Dead Babies (Alice Cooper)
8. Cities On Flame (Blue Oyster Cult)
9. It's a Long Way To The Top (If You Wanna Rock 'n' Roll) (AC/DC)
10. Black Sabbath (Black Sabbath)
11. Hallowed Be Thy Name (Iron Maiden)

Score: 80 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 12 december 2001

Koop dit album in

Meer Iced Earth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van 69 op 22-04-2006 om 18:16u
Score: 100 / 100

bere

Reactie van Set Abonimae op 27-02-2008 om 11:50u

God of thunder is trouwens niet gezongen door Matt, maar door Jon Schaffer zelf =). Beetje laat met posten trouwens =/

Reactie van Ma op 06-09-2008 om 18:49u
Score: 90 / 100

Ontzettend sterk album, wel een beetje slap dat een volwaardige band een CD opneemt met alleen covers, had beter verspreid kunnen worden op verschillende CD's maar goed.