Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

14-11-2019

Dark Tranquillity - Character
Jaar van release: 2005
Label: Century Media Records
Dark Tranquillity - Character
De vorig jaar verschenen Lost to Apathy EP betekende voor mij enige aanleiding tot zorgen omtrent het nieuwe album van melodeath oudgedienden Dark Tranquillity. Ik vreesde dat Character volledig in het verlengde zou liggen van het voorlaatste album Damage Done, toch wel één van de zwakste releases van het Gothenburgse sextet. Gelukkig valt het allemaal reuze mee. Character omvat deels een terugkeer naar de agressieve roots, maar omarmt ook de meer hedendaagse elektronicatrekjes en progressieve songstructuren. Wellicht was ”The Best of Both Worlds” een treffender titel geweest…

Wanneer de eerste blastbeat van albumopener The New Build uit de luidsprekers komt bulderen, is het onmiddellijk duidelijk dat de band de betwijfelswaardige keuzes die men tijdens het schrijven van Damage Done maakte, niet op dit nieuwe album toegepast heeft. Waar Damage Done het melodische aspect van de sound wat te ver doordreef ten nadele van de voor Dark Tranquillity zo typerende energie en fraaie songstructuren, heeft de band met Character de juiste balans weer gevonden. Zanger Michael Stanne komt gelijk ook weer een stuk kwaadaardiger uit de hoek, en het klinkt alsof de hele band zichzelf weer gevonden heeft. De opzienbarende dynamiek is helemaal terug.

Daarnaast kennen een aantal nummers van Character wat lichte progressieve trekjes. Van Spiral Architect-achtige complexiteit is niet bepaald sprake, maar het is genoeg om het album van de nodige diepte te voorzien, en in ieder geval op de korte termijn de ontwikkeling van Dark Tranquillity interessant te houden.

Met Character bewijst Dark Tranquillity dat het gezapige melodeath genre nog steeds enig bestaansrecht geniet. En geeft daarmee tevens zichzelf een stevige injectie in de arm. Alvast op de lijst voor ‘grootste geruststelling van 2005’.

Tracklist:
1. The New Build
2. Through Smudged Lenses
3. Out of Nothing
4. The Endless Feed
5. Lost to Apathy
6. Mind Matters
7. One Thought
8. Dry Run
9. Am I 1?
10. Senses Tied
11. My Negation

Score: 85 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 20 januari 2005

Koop dit album in

Meer Dark Tranquillity:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Dark Tranquillity - Character
Reactie van Een_Metalfan op 21-01-2005 om 22:55u
Score: 70 / 100

Smaken verschillen natuurlijk, maar voorganger Damage done als zwakke plaat bestempelen (vooral wanneer je deze naast Projector en Haven legt...) gaat een bietje te ver heej :P De dagen van weleer (The gallery!!) zijn voorgoed vaarwel gezegd, maar echt kut wil Dark Tranquillity toch ook maar niet worden...

Dark Tranquillity - Character
Reactie van Patrick op 21-01-2005 om 23:23u

"Damage Done" was maar een eenvoudige doorsnee plaat ten opzichte van bijvoorbeeld "Projector". Te gelikt en tweedimensionaal. Ik kan me voorstellen dat je niet van experimenten houdt (alhoewel), maar om de boel wat interessant te houden zal Dark Tranquillity toch wat vooruitstrevend tewerk moeten gaan. En naar mijn menig is "Character" dat, en niet "Damage Done".

Dark Tranquillity - Character
Reactie van Yeti op 24-01-2005 om 17:06u
Score: 95 / 100

Ik vind dit een zeer goeie plaat! Ze klinken weer eens lekker hard. En Projector was zeker geen goede plaat, alleen het was een andere style. En als een band interessant wil blijven vind ik dat ze zich moeten ontwikkelen en niet elke plaat hetzelfde herkauwen.

Dark Tranquillity - Character
Reactie van Ruler op 04-02-2005 om 14:39u
Score: 95 / 100

Al dat ge-bash op Damage Done vind ik totaal onterecht. Hun zwakste album?? kom op zeg, nee je kunt er van houden of niet maar als je een beetje van muziek afweet dan kun je dat nooit zeggen over DD. Het is ook niet mijn favoriet maar het is een super ambitiues en strak album wat ik zelfs nu nog regelmatig draai. Character is beter maar zoveel scheelt het nou ook weer niet.

Dark Tranquillity - Character
Reactie van Marvin op 18-06-2006 om 09:59u
Score: 90 / 100

Fantastisch album. En wat is er toch met dat gebash op Melodische deathmetal??? Naar mijn mening komt er nog steeds verschrikkelijk veel goeds uit dit genre voort. De grote namen blijven allemaal kwaliteit afleveren. Heb bijv. de nieuwe Kalmah nog niet neer kunnen leggen.

Dark Tranquillity - Character
Reactie van Een Metalfan op 12-05-2009 om 15:06u
Score: 85 / 100

goed album, en ja, er zijn nog wagonladingen goeie melodeath-bands, zoals insomnium of the absence

Dark Tranquillity - Character
Reactie van namen_zijn_voor_watjes op 14-06-2009 om 12:02u
Score: 87 / 100

Ik heb alleen deze en The Gallery gehoord, en noem me gek, maar ik vind deze beter. The Gallery was opzich wel een goed album maar het maakte geen connectie met me, het voelde veel langer aan dan het was. Maar hier doen ze precies waar ze goed in zijn, pop metal maken.

Alles bevat dan wel mierzoete melodien, maar het werkt gewoon.
De teksten lijken op het eerst belachelijk, maar ze werken met Micheal's stem. Hoe gek het ook klinkt, DT is niet goed in epische meesterwerken, maar pop metal kunnen ze als geen ander.

Dark Tranquillity - Character
Reactie van Bay op 19-09-2012 om 09:33u

jup, bij minimaal 3 kljertues kan het weggaan. die kikker heeft een gekleurde bal in zn bek die je tussen de andere ballen moet knallen. enorm verslavend, speel t zelf op xbox live arcade ipv facebook ^^.